Ελλάδα:Το τέλος της χρηματοπιστωτικής επίθεσης και η θεαματική επιστροφή

Ελλάδα:Το τέλος της χρηματοπιστωτικής επίθεσης και η θεαματική επιστροφή

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη*

Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον τίτλο “μαγαζί γωνία” αφού τους τελευταίους μήνες συμβαίνουν πολλά θετικά πράγματα τόσο χρηματιστηριακά όσο και στην πραγματική οικονομία. Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε διαφανεί ότι οι επενδυτές είχαν αρχίσει να βλέπουν ότι το φως στο τούνελ ήταν πολύ κοντά. Και έσπευσαν να το προεξοφλήσουν με ισχυρές τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Τι δείχνουν οι κινήσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σημειώνουν διαρκή πτώση κάτι που υποδηλώνει ότι οι ξένοι επενδυτές ήρθαν για να μείνουν. Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν από ένα σημαντικό turn-around. Βλέπουν ότι πλέον δεν υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την πορεία της χώρας.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αναμένεται να γίνει ακόμα πιο επιθετική στους επόμενους μήνες. Τα διεθνή κεφάλαια στην προσπάθειά τους για υψηλότερες αποδόσεις βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα νέο χρυσοφόρο κοίτασμα. Οι σημερινές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κάθε λήξης, δεν αντανακλούν ούτε τη μείωση του spread, ούτε την πτώση των τιμών των ομολόγων, ούτε την πιθανή ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν τρεις σημαντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. ΟΠΑΠ, Sunlight και Μυτιληναίος. Οι τελικές αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές και απέχουν πάρα πολύ από τις αποδόσεις των προηγούμενων πέντε χρόνων, ενώ τεράστιο ήταν και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό δείχνει δυο πράγματα: πρώτον, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια ασφαλής επενδυτική επιλογή με τις εταιρίες να μην έχουν το φόβο κάποιου ατυχούς γεγονότος και δεύτερον αλλά ίδιας βαρύτητας, οι χαμηλές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αποτελούν προεξόφληση χαμηλότερων αποδόσεων και για τα κρατικά ομόλογα.

Η πτώση των κρατικών ομολόγων και η μείωση της μεταβλητότητας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πριν από το τέλος του προγράμματος. Κίνηση η οποία θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην επενδυτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, τα καλά νέα δεν τελειώνουν στα ομόλογα. Τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες βρίσκονται ψηλά στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Λεωφόρου Αθηνών και αυτό αυξάνει κατακόρυφα την αισιοδοξία για το μέλλον.

Τι να αναμένουμε στους επόμενους μήνες

Η άνοδος του χρηματιστηρίου, θα περάσει και στην πραγματική οικονομία. Έργα τα οποία θα ξεμπλοκάρουν, επενδύσεις από τις εταιρείες λόγω της εισόδου ξένων κεφαλαίων, εξαγορές εταιριών και σχέδια αναδιάρθρωσης θα αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς μια ανάταση της οικονομίας.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση κατάφερε να “μπλοκάρει” όλους αυτούς οι οποίοι έχουν “μαύρο” χρήμα, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγείται πλέον, ποικιλοτρόπως, στην οικονομία. Με επενδύσεις, με κατανάλωση, με πληρωμές χρεών σε δάνεια ή σε κρατικούς φορείς.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μια σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος. Όταν θα συμβεί αυτό, οι μεγάλοι επενδυτές θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, είναι παράλογα υποτιμημένες. Και η αποκατάσταση των αποτιμήσεων θα ξεκινήσει απότομα.

Τι χρειαζόμαστε για να αλλάξει δραματικά το κλίμα

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχουν περάσει δυο εξαιρετικά δύσκολα και δυσμενή χρόνια. Ωστόσο, στην οικονομία και την πολιτική, οι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά. Κατά την άποψή μου, αναμένουμε πολλές θετικές εκπλήξεις στους επόμενους μήνες.  

Ήδη οι έννοιες αγορές, ομόλογα, επενδύσεις, δεν “ψιθυρίζονται” αλλά ηχούν δυνατά από την κυβέρνηση. Σαν να αποτελούν προάγγελο θετικών μέτρων. Και οι αγορές αρέσκονται σε ξαφνικές και μη αναμενόμενες κινήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο:

·Κινήσεις προς την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των επενδύσεων

·Μείωση της φορολογίας. Ακόμα και μια μικρή μείωση έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές και στο επιχειρηματικό συναίσθημα

·Κινήσεις οι οποίες θα οδηγούν στον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Μικρός φόρος και “συγχωροχάρτι” για την προέλευση. Κίνηση στα πρότυπα του Trump.

Σε οικονομικό/επιχειρηματικό επίπεδο:

·Τα ελληνικά assets είναι πλήρως απαξιωμένα και επιπρόσθετα είναι φορτωμένα με δανειακά βάρη

·Υπάρχουν τεράστια κεφάλαια που μπαίνουν ήδη στην ελληνική οικονομία και έρχονται και ακόμα μεγαλύτερα

Οι τράπεζες είναι μια ειδική κατηγορία. Η επιθυμία είναι για το εξής καλό σενάριο. Τουλάχιστον δυο συστημικές τράπεζες εξαγοράζονται. Αυτό σημαίνει κεφαλαιακή ενίσχυση από τους νέους μετόχους. Οι πωλήσεις θυγατρικών φέρνουν ήδη επιπρόσθετα κεφάλαια. Η πώληση των “κόκκινων” δανείων επιταχύνεται και φέρνει και νέα ρευστότητα στις τράπεζες.

Μια πώληση τράπεζας, αυτή τη στιγμή, ισοδυναμεί με κατακόρυφη αύξηση της εμπιστοσύνης από τους καταθέτες και αυτό μεταφράζεται σε επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα βρέθηκε σε δεινή θέση κυρίως εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής επίθεσης που δέχθηκε. Η επίθεση αυτή όμως έλαβε τέλος και πλέον η επιστροφή θα είναι εξίσου εντυπωσιακή.

* Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist.