Του Τάκη Μίχα
Συνήθως όταν πρόκειται να κάνει κανείς κριτική παρουσίαση ενός βιβλίου είθισται να το διαβάζει πρώτα. Όμως αυτά είναι προφανώς πολυτέλειες για την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου στην «παρουσίαση» που έκανε του βιβλίου μου «Ελλάδα και Ευρώ: Η φιλελεύθερη άποψη». Χωρίς να έχει διαβάσει ούτε μία σελίδα αρκέσθηκε να αραδιάσει τις όχι αναξιόλογες απόψεις της που όμως δεν είχαν καμία σχέση με το βιβλίο.
Στο βιβλίο μου αναπτύσσω ορισμένα επιχειρήματα: Ότι η ΕΕ σήμερα έχει μεταβληθεί σε μία μηχανή παραγωγής φόρων και ρυθμίσεων που ως μοναδικό στόχο έχουν την διεύνση της εξουσίας /εσόδων της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ότι τα εκτός ευρωζώνης κράτη είχαν καλύτερες επιδόσεις από αυτά εντός, ότι η απουσία (εθνικής) Κεντρικής Τράπεζας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική κρίση, ότι τα επιβληθέντα από την ΕΚΤ «capital controls ισοδυναμούν με κατάσχεση περιουσίας, ότι όλοι οι γνωστοί διεθνώς φιλελεύθεροι οικονομολόγοι είχαν εκφρασθεί αρνητικά όχι μόνο για το εγχείρημα του ευρώ αλλά και για την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό, ότι ποτέ η Ελλάδα δεν θα βίωνε μία τέτοια μακροχρόνια οικονομική κρίση – που καταδίκασε εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε ισόβια ανεργία – αν δεν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη κλπ κλπ
Όλα αυτά τα επιχειρήματα μπορεί να είναι σωστά η λάθος. Ο ρόλος της κριτικής παρουσίασης είναι να τα παρουσιάσει και να τα αντιμετωπίσει κριτικά. Δυστυχώς η Β. Ε δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Στο τέλος της «παρουσίασης» η Β.Ε. εξανίσταται με την πρόταση μου ότι η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει την προσέγγιση του Ραφαέλ Κορέα του Εκουαντόρ να κάνει στάση πληρωμών και να διαπραγματευθεί το χρέος στα πλαίσια της λέσχης των Παρισίων. Το Εκουαντόρ σήμερα έχει χρέος 40% η Ελλάδα 160%,180% - έχω πια χάσει τον λογαριασμό.
Αν μπορώ να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη βλέπω ότι το παράδειγμα του Κορέα θα το ακολουθήσει τελικά μια κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ.Μητσοτάκη.Διότι αν πραγματικά πιστεύει κανείς ότι μία κυβέρνηση της Δεξιάς θα μπορέσει να εφαρμόσει και αλλά χρόνια λιτότητας και περικοπών τότε έχει απωλέσει κάθε σχέση με την πραγματικότητα.