Του Άγη Βερούτη
Εφόσον οι ζωές των πολιτών είναι στα χέρια αυτών που εκλέγουν στην Αυτοδιοίκηση, ίσως θα έπρεπε να περνάνε όλοι μια εκπαίδευση για τα νέα καθήκοντα και τις ευθύνες τους πριν αναλάβουν. Καθώς δεν μπορούμε να εκλέξουμε ικανότερους τοπικούς άρχοντες, ας κάνουμε εκείνους που εκλέγουμε ικανότερους να κάνουν καλύτερη δουλειά στη θητεία τους.
Στις ΗΠΑ ο εκάστοτε νεοεκλεγείς πρόεδρος ύστερα από κάθε εκλογική νίκη περνάει 3 μήνες εκπαίδευση. Τι μπορεί να κάνει, τι ευθύνες κουβαλάει, τι αποφάσεις μπορεί να κληθεί να πάρει και πώς. Εκπαίδευση και πρωτόκολλα που μορφώνουν τον νέο εκλεγμένο να είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός σε οποιαδήποτε πολιτική ακολουθήσει.
Αντίθετα, εδώ οι νέοι εκλεγμένοι σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν αδαείς και ανακαλύπτουν τις δικαιοδοσίες τους και τις ευθύνες τους μέσα από λάθη και κατευθυνόμενες ενέργειες άσχετων.
Θα έπρεπε να δούμε σοβαρά να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική προετοιμασίας, ίσως όχι για τρεις μήνες όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά έστω μία βδομάδα εντατικά, συν ένα εγχειρίδιο που θα φτιάξει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Έτσι κανείς δεν θα μπορεί να τους κοροϊδέψει, να τους κατευθύνει σαν τα πρόβατα και τελικά να ζημιωθεί ο πολίτης από την απειρία τους. Επίσης θα καταστήσει άσφαιρη τη δικαιολογία «ψηφίστε αυτόν που ξέρει πώς να κάνει τα πράγματα» και θα δούμε νέα πρόσωπα στην αιρετή δημόσια διοίκηση.
Μια τέτοια διαδικασία (με νόμο) θα έχει τεράστιο όφελος για την Ελλάδα, και θα το δούμε στην καθημερινότητά μας από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αλλιώς θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν φταίει η Δούρου που δεν έδωσε την εντολή, ενώ ο Ψινάκης ήταν διακοπές χωρίς να έχει ορίσει κάποιον στο πόδι του με δικαιοδοσία αντικατάστασής του στον χρόνο που θα έλειπε.
Το παραπάνω το σκέφτηκα ώστε να έχουμε επιτέλους καλύτερη και λειτουργικότερη χώρα τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
Αυτή η πρωτοβουλία ίσως θα είχε κόστος μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να δημιουργήσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης τα σεμινάρια και τα εγχειρίδια, και ίσως λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τρέχουν τα σεμινάρια έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα θα είναι δεκάδες χιλιάδες φορές υψηλότερα από το συνολικό κόστος μας, και το όφελος αυτό θα είναι σε κάθε δήμο στο βάθος της πενταετούς θητείας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.
Το όφελος σε βιοτικό επίπεδο από την αυξημένη ικανότητα των δημάρχων θα είναι ανυπολόγιστο σε μια χώρα που βρίσκεται τόσο κάτω σε σχέση με τους μέσους όρους της Ε.Ε. Τροφή για σκέψη.
*Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο την 1η Αυγούστου.