Του Σάκη Μουμτζή
Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών έπαψε να έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Οι επιλογές του Α.Τσίπρα έχουν περιοριστεί στο φθινόπωρο και στον Μάιο 2019, ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές.
Το σενάριο οι εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019, το βρίσκω αυτοκτονικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή για το κόμμα που κυβερνά. Όμως το αποτέλεσμα παράγει όχι μόνον εντυπώσεις, αλλά κυρίως μια πολιτική πραγματικότητα, καθώς αποτυπώνει στην κάλπη τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ο νικητής των ευρωεκλογών καταγράφεται στην συνείδηση του κόσμου ως ο θριαμβευτής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Έτσι όσοι ψηφίζουν για να είναι στην πλευρά των νικητών—και είναι πολλοί- δεν έχουν κανένα δίλημμα. Τώρα δεν υπάρχει η δημοσκοπική παράσταση νίκης, αλλά ένα χειροπιαστό εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως στις ευρωεκλογές του 2014 η διαφορά των τεσσάρων μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, διπλασιάστηκε λίγους μήνες μετά, στις εθνικές εκλογές.
Συνεπώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μιαν ήττα με σημαντική διαφορά τον Μάιο 2019 στις ευρωεκλογές, τότε θα βαδίσει σαν πρόβατο επί σφαγή στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αυτό το γνωρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνει τέτοια καταστροφική επιλογή.
Το φθινόπωρο του 2018, θεωρείται μια πολύ πιθανή περίοδος για προσφυγή στις κάλπες. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται δύο γεγονότα:
1. Θα είναι νωπός ο τερματισμός της οκτάχρονης μνημονιακής περιόδου, κάτι ευνοϊκό επικοινωνιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορεί να δρέψει τους καρπούς αυτής της συγκυρίας.
2. Δεν θα έχει υλοποιηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2019.
Νομίζω όμως πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιαν ατζέντα που έχει χρονικό ορίζοντα πολύ πέραν του φθινοπώρου του 2018. Συγκεκριμένα, σκοπεύουν να παίξουν το χαρτί της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μέσω των προτάσεων που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να επαναδιατάξει τις πολιτικές συμμαχίες πάνω στην τομή, «πρόοδος-συντήρηση». Θα προσπαθήσει να θέσει μπροστά σε αυτό το δίλημμα τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσει το πρόσχημα για να συνεργαστούν μαζί του οι γνωστοί «πρόθυμοι».
Έτσι, με αναδιαμορφωμένο έστω μερικώς, το μέτωπο των συμμαχιών η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ένα θεαματικό ανασχηματισμό με τον οποίο θα επιχειρήσει τον διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς. «Πρόθυμοι» υπάρχουν. Το πρόσχημα αναζητούν.
Και η περικοπή των συντάξεων από 1Η Ιανουαρίου 2019 δεν θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα ακυρώσει όλες αυτές τις προσπάθειες ανάκαμψης; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφείς επί του προκειμένου. «Δεν είμαστε ανόητοι να κάνουμε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις» και « αν η Νέα Δημοκρατία ποντάρει στην μείωση των συντάξεων, κάνει λάθος».
Πολύ απλά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λόγω του θηριώδους πλεονάσματος, δεν θα εφαρμόσουν αυτήν την συμφωνία, με την σιωπηρή ανοχή των δανειστών μας. Τότε, χωρίς το πολιτικό κόστος αυτού του μέτρου, θα διενεργήσουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Στο μεταξύ θα προχωρήσουν σε ένα όργιο παροχών, διορισμών και ρυθμίσεων.
Στόχος, η ήττα με την μικρότερη δυνατή διαφορά που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό της δεξιάς παρένθεσης. Αν αυτός ο σχεδιασμός πετύχει θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να απεγκλωβισθεί, επί τέλους, από έναν ανεξήγητο «καθωσπρεπισμό».
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία.