Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε ζήσει την εποχή του έπους των αγώνων κατς. Μυθικοί παλαιστές, που μνημονεύονται ακόμα μέχρι σήμερα, όπως ο Τρομάρας, ο Παπαλαζάρου, ο Αττίλιο, ο Σατανικός Ράσπουτιν, ο Καρπόζηλος, η Κυπριακή Λαίλαψ, ο Ντι Μπέστια, ο Μασκοφόρος Κένεντυ, ο Κοριένκο, ο Μπουράνης, ο Πρίγκιψ Κουμάλι, προσέφεραν πλούσιο θέαμα στην Αθήνα του 1965-1980.
Οι αγώνες κατς ελάμβαναν χώρα στο πέταλο της Θύρας 13 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον Πανελλήνιο, στο γήπεδο της Ριζούπολης και στο γήπεδο του Χαριλάου στην Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της παρακμής του παλαιστικού αυτού αθλήματος, οι αγώνες κατέληξαν να διεξάγονται σε σιδερένιο κλουβί στον γνωστό Τάφο του Ινδού, όπως ονομαζόταν το κλειστό υπόγειο γήπεδο που έπαιζε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
Φυσικά το φιλοθεάμον κοινό, δεν παρακολουθούσε τους αγώνες, για να απολαύσει μόνο το άθλημα, καθώς παράλληλα παιζόντουσαν απίστευτα παράνομα στοιχήματα και συχνά περιουσίες άλλαζαν χέρια με ιδιαίτερη ευκολία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πυρηνικός επιστήμονας, για να αντιληφθεί ότι τα αποτελέσματα των περισσότερων αγώνων ήταν αντίθετα προς τα κυρίαρχα πονταρίσματα, όποτε οι ιαχές του τύπου «αίσχος, αίσχος», «θα μπούμε μέσα», «σήκω να παλέψεις», ηχούσαν πολύ συχνά στις κερκίδες. Αξέχαστο θα μείνει το σύνθημα που είχε γραφεί επί της οδού Τσόχα, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, χωρίς να σβηστεί για χρόνια, που έγραφε «κατς, όλα στημένα, όλα σικέ».
Αυτό το «κατς, όλα στημένα, όλα σικέ», θυμήθηκα αυτές τις ημέρες παρακολουθώντας τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών, επενδυτών αλλά και εξειδικευμένων χρηματιστηριακών παραγόντων.
Οι πρώτοι, αναζητούν τα σκοτεινά αίτια πίσω από τον covid-19, τα κρυφά σχέδια και τα μυστικά κέντρα της συνωμοσίας πίσω από την πανδημία. Και ανακαλύπτουν την CIA, τη Μοσάντ, τον Σόρος, τις φαρμακευτικές εταιρείες και όλους τους γνωστούς άγνωστους κατά φαντασίαν εχθρούς των λαών.
Οι δεύτεροι, αναζητούν και πάλι τα κρυφά συμφέροντα που γκρεμίζουν τις αγορές και τα σκοτεινά κέντρα που κερδοσκοπούν εις βάρος των πτωχών πλην τιμίων επενδυτών. Και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, παρ’ όλο το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αυτής της κατηγορίας πολιτών. Διότι όπως φαίνεται και στην τελευταία έρευνα της «Διανέοσις», από το 54,2% των Ελλήνων πιστεύει στο ξεμάτιασμα, το 46,2% αυτών να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων.
Η αδυναμία αποδοχής της απλής πραγματικότητας και η ανάγκη αναζήτησης ενός κρυφού παρασκηνίου, αποτελούν στοιχεία της ανθρώπινης ιστορίας. Η αίσθηση ότι «κάποιοι» κινούν τα κρυφά νήματα, οδηγεί στην ελπίδα της παρέμβασης του από μηχανής θεού. Και αυτή η αντίληψη, απομακρύνει τον άνθρωπο από τις ευθύνες του και από την ανάγκη προσωπικής δράσης.
Ερωτήματα, όπως είναι το γιατί δεν έπεσαν οι αγορές αμέσως μετά από την εκδήλωση του covid-19 στην Κίνα, ή το γιατί οι αγορές για μέρες ακολούθησαν να καταγράφουν νέα υψηλά, ή το γιατί ανοίχτηκαν short θέσεις κατά την άνοδο, ή το γιατί η πτώση που ακολούθησε ήταν ραγδαία, γεμίζουν άρθρα και αναλύσεις. Και τα ερωτήματα αυτά υποτίθεται ότι έχουν ως σκοπό την ανακάλυψη της απόλυτης αλήθειας. Στην ουσία, έχουν ως σκοπό την συγκάλυψη της αδυναμίας ανάγνωσης της πραγματικότητας και την αδυναμία αντίδρασης απέναντι της.
Πεπεισμένοι λοιπόν οι απλοί επενδυτές από την υπόθεση τους ότι ο S&P500, ο DAX και οι υπόλοιποι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες χειραγωγούνται και ελέγχονται, διώχνουν από πάνω τους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και αυτό ως ένα σημείο γίνεται αποδεκτό, λόγω της φόρτισης από τα αρνητικά συναισθήματα που γεννά η πτώση. Όταν όμως διαβάζεις τέτοιες βαθυστόχαστες αναλύσεις σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και σε ειδικές αναρτήσεις, από επαγγελματίες επενδυτές ή χρηματιστές, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Διότι δεν φταίει, ότι όλα στημένα, ή σικέ. Είναι η μη έγκαιρη και αργή ανταπόκριση στα σήματα των αγορών και στις εξελίξεις. Είναι η μη καθαρή ανάγνωση και ανάλυση των νέων δεδομένων. Και στο κάτω κάτω, αν πραγματικά είναι όλα στημένα και σικέ στα χρηματιστήρια, γιατί ασχολείστε επαγγελματικά με αυτά, κύριοι; Ας αποχωρήσετε, όπως έκαναν οι χαμένοι θεατές των αγώνων κατς.
Οι Αμερικανοί χρηματιστές χρησιμοποιούν μια πολύ χαρακτηριστική έκφραση, που δίνει απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι όλα είναι στημένα και σικέ, επειδή δεν ακολουθούν τον δικό τους τρόπο σκέψης. Λέει λοιπόν αυτή η έκφραση : “Trade what you see, not what you believe”, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργούμε στις αγορές με βάση αυτά που βλέπουμε και όχι αυτά που πιστεύουμε.
Όπως και στην κανονική ζωή μας, καλούμαστε να δράσουμε, με βάση αυτά που γίνονται και όχι με αυτά που θα θέλαμε να γίνουν. Ας πάψουμε λοιπόν κατά την διάρκεια αυτής της νέας σημαντικής κρίσης, να αναζητούμε κρυφά αίτια και σκοτεινά συμφέροντα, όπως κάναμε από το 2009 και για σχεδόν δέκα χρόνια. Ας δώσουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα τις μάχες που μας αναλογούν, ως άτομα και ως μέλη ενός συνόλου.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.