Είναι «μαγκιά» ο σεξισμός προς την υπουργό;

Είναι «μαγκιά» ο σεξισμός προς την υπουργό;

«Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/ βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο».

Ωραίος τρόπος να μιλάς για την πολιτική σου προϊσταμένη. Και μετά, να κάνει δηλώσεις, απληροφόρητος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος, αντί να ορθώσει το  ηθικό ανάστημά του και να πει: ΟΧΙ ΣΕΞΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ. Και καταδικάζει, ο βουλευτής της «δικαιωματικής» Αριστεράς,  το θύμα της επίθεσης. 

Ιδού λοιπόν τι είπε ο κύριος βουλευτής: «Χθες και σήμερα, πολυάριθμα είναι τα δημοσιεύματα (Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Documento, kavalanews) που αναφέρονται σε ένα επεισόδιο που συνέβη στους Φιλίππους Καβάλας ανάμεσα στην Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Μόλις ο τελευταίος προσπάθησε να εκφράσει την ανησυχία του ότι η μελέτη του υπουργείου αλλοιώνει βασικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού έργου με ορατό κίνδυνο ο χώρος που εντάχθηκε στα μνημεία της UNESCO μόλις το 2016 να κινδυνεύει με απένταξη, η απάντηση που εισέπραξε από την υπουργό ήταν μια φράση που θα μείνει στο πάνθεον των πολιτικών γκαφών: "όχι μαγκιές σε μένα". Η αλαζονεία που επιδεικνύει η υπουργός δεν έχει πια όρια. Όμως μια τέτοια συμπεριφορά σημαίνει πως η ασυλία που διαθέτει, εκπορεύεται από πολύ ψηλά.Κατά τα άλλα, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ψεύτες, ανίδεοι ή κακοπροαίρετοι. Σοβαρά;»

Ο βουλευτής δεν είναι δημοσιογράφος για να κάνει ρεπορτάζ, κανονικά όμως θα έπρεπε να αναζητήσει αναλυτικές πληροφορίες πριν προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση. Εμείς πάντως το κάναμε, μιλώντας με παριστάμενους στο γεγονός.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής : Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πήγε στους Φιλίππους να δει πώς εξελίσσονται τα έργα, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος έχει πρόσφατα ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο εν λόγω υπάλληλος μπροστά σε παριστάμενους, υπηρεσιακούς και εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, έκανε επίθεση σε στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και στο (απόν) Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λέγοντας πως η μελέτη του 2018  για τη Βασιλική Β έχει λάθη. Την έβγαλε άχρηστη μπροστά σε όλο τον κόσμο. Ως μη όφειλε.

Έτσι η υπουργός του είπε «όχι μαγκιές σε μένα» που μάλιστα, όπως η ίδια τόνισε, δεν το παίρνει πίσω. Ο ενδιαφερόμενος έγραψε στο Facebook τα σεξιστικά που διαβάσατε στην αρχή του κείμενου και ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. 

Ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ δεν υπάρχουν, το έχουμε πει, ούτε και «ολίγον» υποστηρικτές τους. Τα στηρίζεις ή δεν τα στηρίζεις, τα υπερασπίζεσαι ή δεν τα υπερασπίζεσαι. Ο σεξισμός, είναι έκφανση του ρατσισμού από νομικής άποψης και προσβολή της αρχής της ισότητας την οποία θεσπίζει το σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συντάξει από πέρσι διεθνές κείμενο που ορίζει τη συγκεκριμένη παθολογία και περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με τη Σύσταση (2019) της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών, ο σεξισμός είναι κάθε πράξη, χειρονομία, οπτική αναπαράσταση, προφορικός ή έγγραφος λόγος, πρακτική ή συμπεριφορά που βασίζεται στην ιδέα ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων υπερέχει λόγω του φύλου του.

Όλα αυτά εκδηλώνονται στη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα, επιφέροντας την παραβίαση της αξιοπρέπειας ή των δικαιωμάτων, τη σωματική ή σεξουαλική ή ψυχολογική ή κοινωνικοοικονομική βλάβη, τη δημιουργία ενός εξευτελιστικού ή προσβλητικού εχθρικού περιβάλλοντος, εμποδίζοντας την αυτονομία και την πλήρη εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διατηρώντας, παράλληλα, τα στερεότυπα των φύλων. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι τα στερεότυπα για συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα απαγορεύουν την ατομική αξιολόγηση της ικανότητας και των αναγκών του ατόμου.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει πως ο υπάλληλος «στις δηλώσεις του, στις αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις συνεντεύξεις του, υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας και της κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της προϊσταμένης αρχής (Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Υπουργού), δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις». Ως εκ τούτου «κλήθηκε να υποβάλλει γραπτή απολογία για την υπηρεσιακή του συμπεριφορά η οποία πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής, εντός προθεσμίας 5 ημερών από τη επίδοση της κλήσης».

Τελικά, ποιος έκανε τη γκάφα που θα μείνει στο πάνθεον των πολιτικών γκαφών; Η Λίνα Μενδώνη με το «όχι μαγκιές σε μένα» ή ο Πάνος Σκουρολιάκος που δεν εντόπισε καν τον σεξισμό;