Ένα δημοσκοπικό εύρημα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία QED που αφορά την αντίληψη των Ελλήνων για την ευημερία της χώρας, σε σχέση με την πραγματική της θέση πάνω στο σχετικό δείκτη του ΟΗΕ (Human Development Index) μας φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με αυτό το εύρημα, λοιπόν ο μέσος όρος των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι στη θέση 53 του δείκτη δηλαδή, 21 θέσεις κάτω από την εκτίμηση του ΟΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
-Το 19% υπερτιμά τη θέση της χώρας.
-Το 8%, μόλις, δίνει μια ρεαλιστική εκτίμηση
-Το 74% υποτιμά τη θέση της χώρας.
Ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ δεν υπολογίζει την ευημερία βάσει του ΑΕΠ μιας χώρας αλλά βάσει του προσδόκιμου ζωής, των χρόνων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το επίπεδο διαβίωσης.
Η Ελλάδα, λοιπόν σε αυτό το δείκτη κατέχει την 32η θέση μεταξύ 189 χωρών.
Σχολιάζουμε συχνά το συλλογικό αίσθημα μειονεξίας για το σήμερα από τη μια και τη συχνά ανορθολογική υπερηφάνεια για το χθες από την άλλη, ένα χθες το οποίο γνωρίζουμε μόνο αποσπασματικά, δεδομένου ότι η αρχαιογνωσία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι πολύ επιφανειακή, σχεδόν πρωτόλεια.
Κι όμως οι Έλληνες έχουμε πολλούς λόγους να υπερηφανευόμαστε για το σήμερα με σημαντικότερο το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δημοκρατία έγινε το όχημα για την ευημερία και τη μαζική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η δημοκρατία μας άντεξε την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση των τελευταίων ετών, όσα κόμματα κατέλαβαν την εξουσία την παρέδωσαν δημοκρατικά.
Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το γεγονός αυτό, παρά τις οικονομικές κρίσεις, είναι που μας κρατά ψηλά σε δείκτες που υπολογίζουν την ευημερία.
Θα το επαναλάβουμε. Ήρθε η ώρα το πολιτικό σύστημα να αποβάλλει από το λόγο του τη μιζέρια και τον πτωχοδρομισμό, να σταματήσει να υποδαυλίζει στους πολίτες το αίσθημα του μονίμως αδικημένου. Και ο λόγος που οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η χώρα είναι σημαντική επειδή είναι η σταθερότερη και δημοκρατικότερη στην περιοχή είναι για να ιεραρχήσουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την υπεράσπιση του πολιτεύματος.
Εθνικό είναι το δημοκρατικό. Κι αυτή τη βασική αρχή, την οποία τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους αποδέχονται, ήρθε η ώρα να την κωδικοποιήσουν και στο λόγο τους.