Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως

Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως

Του Γιώργου Α. Γράτσου*

Το σύνδρομο της πεπλανημένης αυτοκαταστροφής μαστίζει την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Κυρίως οφείλεται στην μπερδεμένη, εύχομαι καλοπροαίρετη, σκέψη των πολιτικών. Δημιούργησαν πολυδαίδαλη νομοθεσία και γραφειοκρατία που μπερδεύεται περισσότερο με κάθε τους νέα παρέμβαση. Αυτό καθυστερεί την απονομή δικαιοσύνης και παραλύει κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα η καταστροφή της Μάνδρας. Διαπίστωσαν την επικινδυνότητα προ ετών, διαμόρφωσαν σχέδια, τίποτα δεν έγινε, θρηνούμε θύματα και βιβλική καταστροφή.

Αυτό όμως είναι το πιο πρόσφατο από πολλά.

Η οικονομική κατάρρευση μετά το 2008 ήταν αναμενόμενη για μια οικονομία με πήλινα πόδια που «ευημερούσε» υπερδανειζόμενη. Για κάθε εχέφρονα ήταν μη βιώσιμη και κατέρρευσε βαθύτερα όλων από τον Σεπτέμβριο του 2008. Μόνο που παραμένουμε στα τάρταρα ενώ οι άλλοι έχουν ανακάμψει.

Τώρα θα αρχίσουν οι «πλειστηριασμοί» ακινήτων για να «σώσουν» τις τράπεζες που και αυτές συνέβαλαν στην κατάρρευση και σίγουρα δεν έχουν βοηθήσει έκτοτε την ανάκαμψη της οικονομίας. Και εδώ φαίνεται ότι θα παίξουν ρόλο τα «vulture funds» και όλη η χρηματοοικονομική συστάδα που ευθύνονται για την μεγάλη ανισότητα στις ΗΠΑ (1). Τα «funds» εκεί ασχολήθηκαν σε παρόμοιες διαδικασίες με καταστρεπτικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό, αγοράζοντας πολλά ακίνητα σε ορισμένες περιοχές. Έκαναν αθρόες εξώσεις, ανέβασαν τα ενοίκια πέραν και των τραπεζικών δόσεων που πλήρωναν οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες και ερήμωσαν γειτονιές για να τα μεταπουλήσουν. Σκοπός τους το κέρδος.

Αξίζει να ερευνηθεί γιατί τόσα χρόνια οι οικονομικοί φωστήρες των τραπεζών μας δεν είχαν κινηθεί με αντίστοιχο σκεπτικό που όμως να βοηθά να επουλώσει τις πληγές μιας κοινωνίας που δεν έφταιγε για τα οικονομικά χάλια της χώρας μας, για να σταθεί όρθια. Τώρα θα τα ξεπουλήσουν καταγράφοντας μεγαλύτερες απώλειες από αν τα διαχειρίζονταν έξυπνα και με προοπτική. Προφανώς τα «Vulture funds» αποσκοπούν μόνον στο κέρδος. Τόσο ανίκανοι είναι όλοι οι δικοί μας που δεν το κατάφεραν. Αξίζει να διαβάσετε το «Makers and Takers» , κεφάλαια 6,7,της Rana Foroohar, γνωστή αμερικανίδα οικονομική αναλύτρια, για να καταλάβετε πως λειτουργούν αυτά τα funds.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού που θα καταστραφεί με την προλεταριοποίηση του. Όταν μια κοινωνία «δεν έχει να χάσει τίποτα παρά τις αλυσίδες της» πάντα υπάρχουν βίαιες εξελίξεις.

Σε κάνει να σκέπτεσαι πως η διοίκηση των αρίστων (ακόμη και κομμουνιστών βλ.Κίνα) μπορεί να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη ενώ η διοίκηση των αρεστών αδυνατεί.

* Ο κ. Γιώργος Α. Γράτσος  είναι επιχειρηματίας με Διδακτορικό Παν. Αιγαίου και απόφοιτος ΜΙΤ.

 (1) Άρθρο μου προς το ΜΙΤ