Εικόνες ερήμωσης και «σπαρμένου» φόβου στην Αιώνια αλλά Έρημη πλέον Πόλη, τη Ρώμη. Ο συγγραφέας Λούκα Ρίτσι περιγράφει στο liberal.gr τις «ημέρες και νύχτες» του κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Ιταλίας σημειώνοντας πως η «ατμόσφαιρα είναι πραγματικά θλιβερή». Προτρέπει την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε τάχιστες ενέργειες. Κυρίως όμως προτρέπει τους πολίτες να αναπτύξουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ο καθένας ξεχωριστά.
Ο Λούκα Ρίτσι είναι Ιταλός συγγραφέας. Ζει στη Ρώμη και τις τελευταίες ημέρες, τις ημέρες της καραντίνας, δεν έχει σταματήσει να «αποθηκεύει» εικόνες στο μυαλό του. Η Ρώμη και η Ιταλία ολόκληρη έχουν αλλάξει και στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στις επιδρομές στα σούπερ μάρκετ χαρακτηρίζοντας ως παράλογες αυτές τις συμπεριφορές.
«Υπάρχει» σημειώνει «μια εξωπραγματική σιωπή, μηδενική κίνηση στους δρόμους και απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή συνάθροισης· μοιάζει με τη Ρώμη όπως περιγράφεται στα βιβλία του 19ου αιώνα του Κιτς ή του Γκαίτε».
Ως προς την αντιμετώπιση του κορονοίού από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές αναφέρει ότι «χάθηκαν μέρες» και στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται στην ελληνική τονίζοντας πως πρέπει να προχωρήσει σε τάχιστες ενέργειες για να απαγορευτούν μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Συνέντευξη στον Κώστα Κυριακόπουλο
- Μπορείτε να μας κάνετε μια περιγραφή της κατάστασης στη χώρα σας, π.χ. τι συμβαίνει σε μερικά από τα σημεία της πόλης, σημεία όπου πιθανώς πριν από την εμφάνιση του ιού έσφυζαν από ζωή.
Έχει αλλάξει η μέτρηση του χρόνου εξαιτίας του ιού. Έχουμε καθημερινά ανακοινωθέντα και ξέρουμε ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα η εικόνα μπορεί να αλλάξει σημαντικά. Η ζωή στη Ρώμη άλλαξε μέσα σε ένα 24ωρο, αφού μόλις χτες ο πρωθυπουργός μας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι κρίμα που οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν πόσο όμορφη είναι η Ρώμη χωρίς τουρίστες. Πέρα από το παράδοξο της κατάστασης, η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά θλιβερή.
-Οι εικόνες που αντικρίζετε θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για κάποιο δυστοπικό μυθιστόρημα;
Χθες το βράδυ έγινε επιδρομή σε ορισμένα σουπερμάρκετ, πράγμα εντελώς παράλογο μιας και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά την υγεία και όχι τη διατροφή, όμως η αντίδραση του κόσμου απέναντι στα περιοριστικά μέτρα σιγά σιγά αρχίζει να ομαλοποιείται. Περισσότερο κι από δυστοπικό μυθιστόρημα στο μυαλό μού έρχονται ορισμένες σκηνές από το Γκραντ Τουρ των Εγγλέζων ή των Γερμανών συγγραφέων του Ρομαντισμού. Υπάρχει μια εξωπραγματική σιωπή, μηδενική κίνηση στους δρόμους και απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή συνάθροισης· μοιάζει με τη Ρώμη όπως περιγράφεται στα βιβλία του 19ου αιώνα του Κιτς ή του Γκαίτε.
-Πιστεύετε ότι οι συμπατριώτες σας προσαρμόστηκαν εύκολα ή δύσκολα στις οδηγίες του ιταλικού κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας; Πώς αντέδρασαν;
Αρχικά υπήρξε μια περίοδος αναστάτωσης σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό: ο κόσμος δεν ήξερε πώς να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει την επιδημία. Πέρασαν πολλές κρίσιμες ημέρες ώσπου οι αριθμοί άρχισαν να γίνονται ανησυχητικοί και μεταξύ ζωής και οικονομίας επιλέχθηκε η προστασία της ζωής. Μεταξύ άλλων κι επειδή δεν νομίζω ότι για την ώρα οι νεκροί έχουν αγοραστική αξία.
-Το ιταλικό κράτος αντέδρασε σωστά σε όλη αυτή την ιστορία;
Στην αρχή, τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν μεμονωμένα και αφορούσαν συγκεκριμένες περιοχές, αλλά με προφανείς ασυνέπειες: γιατί να κλείσεις τα γήπεδα και τα μουσεία και να αφήσεις ανοιχτά τα μπαρ και τα γυμναστήρια; Χάθηκαν μερικές μέρες, που σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης ενός ιού στον οποίο κανείς δεν είναι απρόσβλητος, μπορεί να ήταν μοιραίο. Τώρα έχουν εφαρμοστεί πιο αυστηρά μέτρα και εύχομαι να αυξηθούν οι περιορισμοί. Η εκτεταμένη καραντίνα είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβραδύνουμε την πορεία του ιού.
-Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι πιθανώς να κληθούν να εφαρμόσουν παρόμοιες οδηγίες;
Τάχιστες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης για να μπλοκάρουν τα πάντα, να εφαρμοστεί η κατ’ οίκον εργασία (smart working) στον δημόσιο τομέα και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός πόλεως. Εκτός από τα διατάγματα, χρειάζεται και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από τη μεριά όλων των πολιτών. Από τη μεριά του καθενός μας ξεχωριστά.
*Το βιβλίο του Λούκα Ρίτσι "Το Φθινόπωρο", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.