Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα «σαν να έχει φτιάξει μια check list που πρέπει να τικάρει» τονίζει ο τομέαρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο liberal.gr υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι ουσιαστικά επιλέγει λύσεις χωρίς το παραμικρό όφελος για τη χώρα. Στην υπόθεση των Σκοπίων παράγονται ήδη τετελεσμένα επισημαίνει ενώ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εγκατέλειψε με τη συμφωνία των Πρεσπών «ένα θεμελιώδες διαπραγματευτικό όπλο» που ήταν η απόφαση του Βουκουρεστίου, υποτιμώντας, την ίδια στιγμή, «το λαικό αίσθημα και τις αντιδράσεις».
Επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. χαρακτηρίζει «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού» το συνδυασμό της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» και της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας και επιρρίπτει ευθύνες στους ΑΝΕΛ διότι όπως αναφέρει «υπέκυψαν στην εξουσιολαγνεία» αν και είχαν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Τέλος εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία που, σύμφωνα με τον Εντι Ράμα, συνεχίζονται χωρίς να γνωρίζει κάποιος, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τι ακριβώς συζητείται όπως έγινε άλλωστε και στην περίπτωση της υπόθεσης των Σκοπίων.
Πολύ δε περισσότερο, όπως επισημαίνει, τη στιγμή που διαπραγματεύονται με αυτούς οι οποίοι ως αντιπολίτευση είχαν οδηγήσει στην ακύρωση τη συμφωνία Ελλάδα Αλβανίας που είχε υπογραφεί το 2009
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Κύριε Κουμουτσάκο έχει ανοίξει η πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Χάνει, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την πρόσκληση προς τη γείτονα, η χώρα τα διαπραγματευτικά της όπλα;
Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εγκαταλείπεται οριστικά η ιστορική απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008. Η ομόφωνη απόφαση τότε ήταν «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση». Τώρα έχουμε μεν συμφωνία αλλά όχι λύση. Εντούτοις δίδεται πρόσκληση στα Σκόπια. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την ένταξη έχει ξεκινήσει και παράγει αποτελέσματα. Παράγει τετελεσμένα.
Η απόφαση του Βουκουρεστίου "μη λύση-μη πρόσκληση" ήταν ένα θεμελιώδες διαπραγματευτικό όπλο για μια πολύ καλύτερη λύση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το εγκατέλειψε για μια επιζήμια συμφωνία.
- Εκτιμάτε ότι δημιουργούνται τετελεσμένα ακόμη και αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τη συμφωνία; Και με ποιούς τρόπους;
Τετελεσμένα έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο λεπτό μετά την υπογραφή στις Πρέσπες. Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία που είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερωθεί. Αυτό εμείς επιχειρήσαμε με κάθε τρόπο να το αποτρέψουμε. Oι ΑΝΕΛ είχαν την τελευταία ευκαιρία να αποτρέψουν την υπογραφή της συμφωνίας. Υπέκυψαν όμως στην εξουσιολαγνεία τους.
Ανεξάρτητα με όσα λένε τώρα, η υπογραφή δέσμευσε τη χώρα. Και η παρουσία του κ. Καμμένου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ επισφράγισε ακριβώς αυτή τη δέσμευση και ενώπιον των συμμάχων μας.
- Γιατί η κυβέρνηση επιμένει μέχρι τέλους παρά τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και λαού; τι έχει να κερδίσει;
Η κυβέρνηση μαζί με τη χώρα εγκλώβισε και τον εαυτό της. Υποτίμησε τις δυσκολίες και τις περιπλοκές του ονοματολογικού. Υποτίμησε και το λαϊκό αίσθημα και τις αντιδράσεις.
Στο όνομα της δήθεν κινητικότητας υπηρέτησε την επιζήμια βιασύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν συμφωνήθηκε το «Δημοκρατία του Ίλιντεν» το πιο αλυτρωτικό από τα ονόματα που απετράπη με έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα, επιχείρησε να διχάσει τη ΝΔ και να περάσει το πρόβλημα στην αντιπολίτευση. Απέτυχε όμως παταγωδώς. Εγκλωβίστηκε στην πολιτική παγίδα που έστησε. Τώρα βλέπει τη δημοφιλία της να καταρρέει.
- Τι σημαίνει η παράδοση της γλώσσας και της εθνότητας;
Είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία μαζί με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και, εν δυνάμει, σοβαρών προβλημάτων. Ίσως όχι σήμερα ή αύριο αλλά μεσοπρόθεσμα. Αλλά οι προβλέψεις των διεθνών συμφωνιών δεν ισχύουν μόνο στις σημερινές ισορροπίες. Θα ισχύουν στο διηνεκές. Γι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η επίδραση που μπορεί να έχουν σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και ισορροπίες.
- Η κυβέρνηση προχωρά και σε συμφωνία με την Αλβανία. Ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι σύντομα η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Έχει ενημερωθεί επ αυτής η Αντιπολίτευση;
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Έχουμε κάνει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έχουμε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών κ. Δουζίνα ζητώντας σύγκληση της επιτροπής και ενημέρωση. Από παντού σιωπή. Αυτά στην Ελλάδα.
Διότι αντίθετα από την Αλβανία υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις και πληροφορίες αλλά ακόμα και ο Επίτροπος Χάαν φάνηκε ενημερωμένος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και πάλι- όπως συνέβη και με τα Σκόπια- οι μόνοι που ενημερωνόμαστε τελευταίο είμαστε οι Έλληνες πολίτες και τα ελληνικά κόμματα. Είναι μια απαράδεκτη, αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική πρακτική.
- Τι φοβάστε;
Φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων και μάλιστα δυσοίωνων τετελεσμένων όπως έγινε και με τα Σκόπια. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και στα αποτελέσματα που επιτυγχάνει. Λυπάμαι που το λέω αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα ως check list που πρέπει να τικάρει. Οποιαδήποτε λύση για τη λύση, δεν είναι λύση όταν μιλάμε για εθνικά θέματα .
- Στο παρελθόν όμως υπήρξε συμφωνία με την Αλβανία...
Το 2009 υπεγράφη, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μια συμφωνία υπόδειγμα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και ήταν υπόδειγμα γιατί εφήρμοζε πλήρως στην πράξη το διεθνές δίκαιο της θάλασσα όπως ακριβώς υποστηρίζει η Ελλάδα. Δεν ήταν μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα και την Αλβανία, αντιθέτως. Δημιουργούσε μάλιστα καλό προηγούμενο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Τουρκιά σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η συμφωνία εκείνη παρά την υπογραφή της δεν εφαρμόστηκε γιατί το κόμμα του κ. Ράμα, τότε ως αντιπολίτευση, την προσέβαλε στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας.
Σήμερα ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται ακριβώς με εκείνους που την εμπόδισαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφυγή, που είχε γίνει από την τότε αντιπολίτευση της γείτονας, φέρει την υπογραφή του σημερινού υπουργού Εξωτερικών κ. Μπουσάτι. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για το τι θα φέρει η σημερινή διαπραγμάτευση σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την Ελλάδα και την εξωτερική της πολιτική. Γι αυτό άλλωστε ζητούμε επίμονα ενημέρωση και εισπράττουμε επίμονα άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης
- Έχει η αντιπολίτευση εικόνα σχετικά με την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών;
Ουδεμία. Υπάρχει μια παραδοξότητα ο Υπουργός που δεν χάνει ευκαιρία να τοποθετείται για τα ζητήματα και να σχολιάζει μέσω twitter, το υπουργείο που βγάζει ανακοίνωση και δελτία τύπου με φωτογραφίες για κάθε «ανθυποσυνάντηση» για ένα τόσο σοβαρό θέμα τηρεί απόλυτη σιωπή. Ενημερώνει επιλεκτικά, ανεπίσημα και εξωθεσμικά. Σε καμία άλλη χώρα που έχει υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό δεν υπήρξε τέτοιος χειρισμός. Σαν κάτι να θέλει να πει το Υπουργείο, αλλά τελικά να μην το λέει δημοσίως.
Πάντως, εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης ξένης δύναμης έπρεπε να υπάρξουν ουσιαστικές, ξεκάθαρες αντιδράσεις.
- Εκτιμάτε ότι η σχετική διαρροή και τα όσα έχουν ειπωθεί στο παρασκήνιο συνδέονται με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ;
Η χρονική σύμπτωση υπάρχει. Αλλά πέραν αυτού δεν έχω οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση, οποιαδήποτε στοιχεία για να κάνω την οποιαδήποτε εκτίμηση.