«Άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση και άμεση κινητοποίηση είναι το τρίπτυχο με το οποίο ενεργούμε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» δηλώνει στο liberal.gr o γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως έχει επικαιροποιηθεί το βασικό δόγμα της πολιτικής προστασίας. Κάνει λόγο για αλλαγή στη δομή και για έναν κάθετο συντονισμό που επιτρέπει τη λειτουργία ενός ολόκληρου μηχανισμού και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει βασικός γνώμονας είναι να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός και να μην παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοκάλυψης ενεργειών και δράσεων την ώρα που δίδεται η μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που σημειωτέον στην παρούσα αντιπυρική περίοδο έχουν ίδια αγγίξει τις 1350 περίπου έναντι 750 πέρυσι.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει λόγο για μια συνεχή σκληρή μάχη που δίνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας με βασική απόλυτη προτεραιότητα να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως φάνηκε στις τελευταίες πυρκαγιές στην Παιανία και την Εύβοια ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εκκένωσε τα σπίτια που ευρίσκοντο στο επίκεντρο ή υπήρχε ενδεχόμενο να βρεθούν σε αυτό. Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και ο στόχος να αποφευχθεί η καταστροφή της περιουσίας των πολιτών
Σύμφωνα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας υπάρχει σχέδιο για κάθε συμβάν. Θα υπάρξει όμως και επικαιροποίηση με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και αφορά στην λειτουργία της γενικής γραμματείας με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της λειτουργίας της.
Το νέο νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς διαβούλευση το φθινόπωρο με στόχο να ψηφιστεί προς τον Νοέμβριο και να τεθεί σε εφαρμογή πριν την επόμενη αντιπυρική περίοδο
Τέλος δηλώνει ότι πρέπει πλέον, με αφορμή και την κλιματική αλλαγή, να υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ώστε να ενταχθεί στην εκπαίδευση στα σχολεία η ενημέρωση των μαθητών.
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός αυτή τη φορά λειτούργησε, κατά γενική ομολογία, σχεδόν άψογα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το ανέφερε και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος ο κ. Στυλιανίδης. Τι είναι αυτό που άλλαξε;
Έχουμε επικαιροποιήσει τον τρόπο προσέγγισής μας στο βασικό δόγμα της πολίτικης προστασίας. Άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση είναι το τρίπτυχο με το οποίο ενεργούμε για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ειδικά στις περιπτώσεις για τις οποίες συζητούμε, των πυρκαγιών.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πλέον δεν μένουμε στο ποιος κάνει τι αλλά το ποιος παρακολουθεί αυτούς που έχουν αναλάβει να προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις. Δηλαδή πλέον παρακολουθούνται και δίδονται και οδηγίες αναλόγως σε αυτούς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ώστε να το υλοποιούν στο χρόνο που πρέπει και με το τρόπο που απαιτείται.
Το βασικό μας στοίχημα είναι τα διαφορετικά γρανάζια, που αποτελούν τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας, να δουλεύουν σε απόλυτο συγχρονισμό. Διότι αντιλαμβάνεστε πως ένα γρανάζι να μη δουλέψει θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. Είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να προλαμβάνουν καταστάσεις και ταυτόχρονα να συνεργάζονται την ώρα που επιχειρούν ώστε να υπάρχει το ποθητό αποτέλεσμα ως προς την εφαρμογή των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων.
- Μιλάμε δηλαδή για έναν κεντρικό συντονισμό;
Μιλάμε για έναν κάθετο συντονισμό. Η λογική της Πολιτικής Προστασίας νομίζω ότι είναι ορατή στην καινούρια δομή που πέρασε στον πρόσφατο νόμο. Θεσπίζεται συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας το οποίο έχει τον απόλυτο συντονισμό και με τους περιφερειακούς διοικητές εφαρμόζει ένα μοντέλο που λειτουργεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες με κύριο στόχο να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη ενεργειών και δράσεων την ώρα της μάχης αλλά και ολόκληρη η δομή να φέρνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
- Στην Παιανία και στην Εύβοια, πέραν του ότι δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές δεν υπήρξαν και καταστροφές περιουσιών παρά το γεγονός πως οι φλόγες έφτασαν και όχι μια φορά κοντά σε κατοικίες.
-Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Με γνώμονα αυτή την προτεραιότητα κινούμαστε. Σε δεύτερο χρόνο έρχεται η διαφύλαξη της περιουσίας και σε τρίτο η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτές οι τρεις προτεραιότητες, την ώρα της κάθε επιχείρησης, είναι ξεκάθαρες στο μυαλό όλων.
Από την στιγμή που δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ρίχνουμε το βάρος στην προφύλαξη της περιουσίας των πολιτών. Αυτό δεν είναι απλά μια διαδικασία. Και ο καθένας κατανοεί πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή στην πράξη. Πολλές φορές για να επιτευχθεί ο στόχος παίζει ρόλο η ετοιμότητα, τα αντανακλαστικά, ο χρόνος προσέγγισης αλλά και η ώρα που ένα φαινόμενο εξελίσσεται.
Οι δύο φωτιές που αναφέρατε ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες που σημαίνει πως όσο γρήγορα και να προσεγγίσει κανείς η απουσία των εναέριων μέσων καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση από τα επίγεια που πρέπει να επιχειρήσουν ταυτόχρονα με τις προβλεπόμενες εκκενώσεις.
Στην Παιανία ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα και περιορίστηκε και η πυρκαγιά με αποτέλεσμα να αποφύγουμε μια ακόμη μεγάλη καταστροφή στο περιαστικό δάσος της Αττικής.
Στην περίπτωση της Εύβοιας η ώρα και το σημείο προκάλεσαν τεράστια προβλήματα. Η περιοχή ήταν δύσβατη και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το αρχικό μέτωπο. Και στην περίπτωση αυτή το σκοτάδι δεν επέτρεπε τη χρήση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
Δώσαμε προτεραιότητα στις εκκενώσεις των οικισμών. Η πυρκαγιά έκαιγε σε δύο μέτωπα και το πρωί εξ αιτίας και των ανέμων δημιουργήθηκε ένα μέτωπο χιλιομέτρων που περικύκλωνε τα χωριά. Όλοι είδαν τον τιτάνιο αγώνα των πυροσβεστών και του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας καθώς και της αυτοδιοίκησης.
Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πως και στις δυο αυτές περιπτώσεις ο βαθμός απόκρισής μας ήταν άμεσος.
- Υπάρχει σχέδιο για κάθε δράση για κάθε συμβάν;
Υπάρχει σχέδιο ναι. Βέβαια χρειάζεται επικαιροποίηση και εναρμόνιση στην νέα κάθετη δομή της Πολιτικής Προστασίας. Το κάθε συμβάν είναι μια μάχη. Αυτές τις μάχες προσπαθούμε να τις κερδίσουμε. Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι ο πόλεμος απέναντι στην κλιματική κρίση. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με αυτές τις μάχες.
Υπάρχουν τέσσερις άξονες που πρέπει να κινηθούμε. Ο πρώτος βασικός άξονας είναι η πρόληψη ο δεύτερος η ετοιμότητα, ο τρίτος η αντιμετώπιση και ο τέταρτος η βραχεία αποκατάσταση στο πλαίσιο που εμπλέκεται η πολιτική προστασία.
- Και οι πολίτες;
Είναι, είμαστε, βασικός παράγοντας. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως άτομα και συνολικά ως πολίτες. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρωτίστως την ευθύνη απέναντι στις ζωές μας στις περιουσίες μας και στο περιβάλλον την έχουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά. Ταυτόχρονα λειτουργούμε μέσα σε μια κοινωνία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η συμμετοχή απαιτεί γνώση. Να μάθουμε τι σημαίνει φυσική καταστροφή και να κατανοήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης. Να σταματήσουμε να φοβόμαστε.
Γι αυτό άλλωστε δίνουμε σημασία στην εκπαίδευση των νέων, των παιδιών μας, ώστε να αντικαταστήσουν το φόβο με τη γνώση. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε και σχετική συνάντηση με την υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και την υφυπουργό κ. Σ. Ζαχαράκη ώστε πιλοτικά, με την καινούρια σχολική χρονιά, να αρχίσει η επαφή των παιδιών και η εκπαίδευση για τους τρόπους αντίδρασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Να μάθουν πως αντιδρούν, τι πρέπει να ακριβώς να κάνουν. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας η εκπαίδευση και δίνουμε μεγάλο βάρος.
- Όμως το πρόβλημα δημιουργείται από τους μεγαλύτερους...
Όταν αντικαταστήσουμε τον φόβο με τη γνώση θα αποκτήσουμε και ποιο συνειδητοποιημένους πολίτες. Είναι σαφές το ζήτημα δεν είναι να μάθει κάποιος πως να εγκαταλείψει το σπίτι σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής ή πως να προφυλαχθεί.
Το θέμα είναι και να μη την προκαλέσει. Να μην κάνουμε μπάρμπεκιου όταν φυσούν 4 και 5 μποφόρ. Να μην ξεκινάμε παρά τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας να κάψουμε τα ξερά χόρτα στο οικόπεδό μας.
Βέβαια πρέπει και ο κρατικός μηχανισμός να αναλάβει ευθύνες. Διότι ευθύνες για πρόκληση πυρκαγιών υπάρχουν και σε υπηρεσίες όπως π.χ στη ΔΕΗ εξ αιτίας του κακοσυντηρημένου δικτύου της ή των υπηρεσιών που δεν φροντίζουν να προχωρούν στους απαραίτητους καθαρισμούς.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα αποσαφηνιστούν με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα τεθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο με εντολή του πρωθυπουργού. Όλα όσα πρέπει να γίνουν καθώς και αυτα που πρέπει να γίνονται σε μόνιμη βάση θα ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που θα εγκριθεί για να εφαρμοστεί στην επόμενη αντιπυρική περίοδο χτίζοντας πάνω σε οτιδήποτε καλό έχει γίνει για να γίνει ακόμη καλύτερη η Πολιτική Προστασία. Αλλάζοντας φυσικά αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών..
- Χρειάζονται ριζικές αλλαγές;
Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία έχουν πλήρη γνώση των αλλαγών που χρειάζονται. Προχθές ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο Όλυμπος στην Εύβοια και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν τομές. Τομές που θα καταστήσουν την Πολιτική Προστασία πιο αποτελεσματική έχοντας τα εργαλεία και τις δομές που απαιτούνται για να κάνει σωστά τη δουλειά της. Να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο και να συμβάλλει και στην πρόληψη.
Κοιτάξτε είναι σαφές πως προτεραιότητα της κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι το ζήτημα της πρόληψης και της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε σωστή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας δεν αφορά κυβερνήσεις δεν αφορά κόμματα δεν αφορά ιδεολογίες. Είναι εθνικό πατριωτικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και καλούμαστε όλοι να συνεργαστούμε για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Και θέλω να επισημάνω κάτι. Εμμένουμε στην πρόληψη. Είναι βασική πτυχή του έργου μας. πρέπει αν γίνει αντιληπτό ότι γι α κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη χρειάζονται 23 ευρώ για αποκατάσταση. Είναι ένα κόστος που πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να μην υφίσταται.
- Τι έχετε να πείτε για τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας;
Αποτελεί τιμή για εμένα να βρίσκομαι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Ίσως οι πολίτες να μην αντιλαμβάνονται πλήρως το έργο των ανδρών και των γυναικών της πυροσβεστικής και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Τις μάχες που δίνουν καθημερινά.
Για παράδειγμα αυτό το διάστημα είχαμε 1350 φωτιές έναντι 750 πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως μεσοσταθμικά έχουμε 40 με 45 πυρκαγιές. Βέβαια δεν γίνονται γνωστές αφού τα αντανακλαστικά μας βελτιώνονται και δεν τις αφήνουμε να εξελιχθούν.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να καταλάβει έστω από τους αριθμούς και μόνο το έργο που επιτελούν. Δίνουν πραγματικές μάχες και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει κάποιος. Εκτελούν ύψιστο καθήκον με αυταπάρνηση. Και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής σε πολλές περιπτώσεις.