Στο παρελθόν η επιτυχία μιας κυβέρνησης μετρούσε από την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στα αιτήματα των πολιτικών φίλων της. Κοινώς, κύριε Πρόεδρε, από την ικανότητά της να κάνει τα ρουσφέτια των ψηφοφόρων της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια στιγμή, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν είχαμε τράπεζες και χρειάστηκε να έρθει το δήθεν «τρισκατάρατο» 1999 για να πάρει ανάσες το σύστημα. Ούτε το γεγονός ότι σπάσαμε κάθε ρεκόρ προσλήψεων στο Δημόσιο επί εποχής Παυλόπουλου. Ούτε ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είχαν «αποδεκατιστεί» πριν καν έρθει η οικονομική κρίση. Το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά ένοχο για όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα και το αισθητήριο του κόσμου ήταν απολύτως σωστό. Οτιδήποτε παλιό, οτιδήποτε μύριζε μούχλα, ήταν και εξακολουθεί να είναι απωθητικό. Ακριβώς επειδή αυτό το «παλιό» είναι πλήρως ταυτισμένο στη συνείδηση του κόσμου με την κρίση. Κι είναι από τις λίγες φορές που ακόμη και οι ελιτιστές μπορούν να συμφωνήσουν με τις... πλατιές λαϊκές μάζες!
Θα πει κάποιος ότι ο κόσμος αντέδρασε φέρνοντας στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αποδείχτηκε στην πράξη, ήταν μία από τις πλέον οπισθοδρομικές πολιτικές κομπανίες. Αλλά το 2012-2015 πλασαρίστηκε στην εγχώρια αγορά ως κάτι πολύ προοδευτικό, σχεδόν μεταμοντέρνο. Οταν αυτό το μοντέλο τού δήθεν ανατρεπτικού δοκιμάστηκε στην πράξη, το αμφισβήτησε ο ίδιος ο κόσμος που το ανέδειξε. Προσοχή! Το αμφισβήτησε, δεν το απέρριψε! Και δεν το απέρριψε επειδή δεν είναι ακόμη βέβαιος ότι έχει βρει την πραγματική λύση!
Να θέσουμε, κύριε Πρόεδρε, το θέμα στην πραγματική του διάσταση: Ο ελληνικός λαός δεν γύρισε την πλάτη του στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ο κ. Τσίπρας θέλησε να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα. Δεν ενοχλήθηκε από τους Πολάκηδες και από τους Καρανίκες. Δεν θορυβήθηκε από τον στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ήταν πράγματι ευχαριστημένο από την πολιτική των επιδομάτων. Ο ελληνικός λαός, κύριε Πρόεδρε, ψήφισε αυτή τη φορά εσάς και όχι τον κ. Τσίπρα, επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Με άλλα λόγια, ο ελληνικός λαός θέλει η Ελλάδα να βγει από την κρίση και την ίδια ώρα δεν ενοχλείται σε βάθος από τις πολιτικές και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι ένα γνήσιο παιδί αυτού που ο ίδιος ο λαός έχει χαρακτηρίσει «παλαιό» και δικαίως του έχει «αποδώσει» τις βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες του για την πρόκληση της κρίσης.
Είναι φανερό ότι εδώ έχουμε ένα παράδοξο! Οι πολίτες αναγνωρίζουν στο παλαιό πολιτικό σύστημα τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση, αλλά δεν απορρίπτουν τις πρακτικές του! Θέλουν λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά την ίδια ώρα δεν είναι διατεθειμένοι να πάψουν να είναι οι «μέτοχοι» και «δικαιούχοι» λύσεων και πρακτικών που οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι ευθύνονται για τη χρεοκοπία!
Το πραγματικό πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό το παράδοξο. Ο λαός δεν ψήφισε τις φιλελεύθερες προτάσεις σας επειδή τις πιστεύει, αλλά επειδή δεν τις είχε δοκιμάσει στο παρελθόν και θέλησε να τις δοκιμάσει. Αν κάτι δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες του, θα επιστρέψει με την ίδια ευκολία στις «παλαιές», όπως πλέον αποδεδειγμένα είναι, λύσεις του συριζαϊκού λαϊκισμού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο λαός γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον οδήγησε σε βαριά ήττα. Οπως και σε σας, κύριε Πρόεδρε, έδωσε ψήφο για να κάνετε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά δεν σας έδωσε ποσοστά θριάμβου. Θα λέγαμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια στάση αναμονής. Για τους λάθους λόγους; Σύμφωνοι! Αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ούτε ο λαός μπορεί να αλλάξει. Κι εκείνος είναι που βγάζει κυβερνήσεις και ζει σε αυτή τη χώρα.
Το δικό σας στοίχημα, κύριε Πρόεδρε, είναι να βγάλετε τη χώρα από την κρίση. Να καταφέρετε αυτό που δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας. Τότε θα δείτε τα δικά σας εκλογικά ποσοστά να είναι πράγματι ποσοστά θριάμβου και του πολιτικού σας αντιπάλου να τον καθιστούν μόνιμο θαμώνα στην εξέδρα της αντιπολίτευσης. Και θα είναι αυτό αρκετό για να μην επιστρέψει η χώρα σε μια νέα κρίση, έχοντας δεδομένο ότι ο λαός έχει συγκεκριμένες απόψεις για μια σειρά από θέματα; Η απάντηση είναι πως όχι! Αλλά θέματα νοοτροπίας αλλάζουν μόνο διαμέσου της Παιδείας. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει...
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.