Το bitcoin μου μοιάζει εξωτικό. Έχω μάθει πίστη στο δολάριο και στο ευρώ. Τώρα, μας εμφανίζουν τα ψηφιακά νομίσματα. Δεν είναι μόνο το bitcoin, είναι πλέον χιλιάδες. Οι οπαδοί του λένε ότι έχει αξία όση και ένα χαρτονόμισμα. Έχουν δίκιο! Το μηδέν ισούται με το μηδέν. Με μία διαφορά. Το χαρτονόμισμα έχει πιστούς. Το ψηφιακό νόμισμα είναι μία νέα θρησκεία που αναζητά πιστούς.
Το πώς δημιουργείται το bitcoin είναι μία μαγική πράξη για μας τους αμύητους. Προσωπικά προτιμώ να μείνω στην τάξη των αμύητων. Έχω παίξει πολλά πράγματα στην ζωή μου για να μπω τώρα στα γεράματα να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα νέο ιπποδρόμιο. Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι αυτή η νέα μόδα μού θυμίζει την τρέλα που είχε καταλάβει την ανθρωπότητα πριν μερικούς αιώνες, όταν οι πολίτες του Άμστερνταμ συναντήθηκαν με τις τουλίπες. Ή καλύτερα όταν η ανθρώπινη πλεονεξία βρήκε την ευκαιρία να δείξει τις αρετές της με αφορμή τις πανέμορφες τουλίπες. Η τουλίπα εξακολουθεί και είναι όμορφη. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Δεν θα μπορούσατε όμως να φανταστείτε στις μέρες μας ότι θα ανταλλάσσατε το σπίτι σας με έναν βολβό τουλίπας.
Θα ακούσετε πολλά για το bitcoin. Για τον ανοικτό κώδικα, για την οικονομική ελευθερία, για τις επιχειρήσεις που αρχίζουν να το αποδέχονται στις συναλλαγές του. Για το ΔΝΤ που το συζητάει και για τη Βενεζουέλα που αναζητά εκεί τη λύση για τα προβλήματά της. Εκείνο που σίγουρα είναι αναμφισβήτητο είναι ότι η αξία του bitcoin μετριέται σε δολάρια. Κι ότι είναι μεγάλο θέμα συζήτησης επειδή έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε δολάρια! Αν το δολάριο το μετρούσε κανείς σε bitcoin, ίσως και να άρχιζα να αλλάζω άποψη.
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ούτε τα χαρτονομίσματα μου αρέσουν. Προτιμώ τα κίτρινα νομισματάκια. Αν και γι'' αυτά ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το πού ακριβώς χρησιμεύουν. Τα πάντα είναι τελικά θέμα πίστης. Θέμα εμπιστοσύνης. Αν η ανθρωπότητα αποφασίσει ότι θα αλλάξει τους συναλλακτικούς κανόνες και ότι θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον ως νόμισμα τα bitcoin, τότε αυτό θα συμβεί. Αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για έναν πολύ απλό λόγο: Τα bitcoin δεν ελέγχονται από κάποια Κεντρική Τράπεζα.
Θανάσης Μαυρίδης