Την εκτίμηση ότι ο Βλ. Πούτιν δεν θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Δύση και γι' αυτό οι χθεσινές του δηλώσεις ήταν προσεκτικές, κάνει ο Εφρέμ Ίνμπαρ μιλώντας στο Liberal.
Με αφορμή την τετραμερή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ δηλώνει ότι το Ισραήλ εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο και αυτό δεν θα αλλάξει εάν υπάρξει επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
«Δεν είναι πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Δύση εξοπλίζει και βοηθά την Ουκρανία, επομένως δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί, δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία», αναφέρει ο καθηγητής Ινμπάρ.
Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση, υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Δεδομένης της επιχειρούμενης προσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ, θα επηρεάσει αυτή η προσέγγιση τη σχέση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Το Ισραήλ είναι πολύ ξεκάθαρο. Εκτιμούμε πολύ τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουμε επεκτείνει τις σχέσεις μας, επομένως οποιαδήποτε σχέση με την Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει σε βάρος των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο.
Ποια είναι η κατάσταση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων αυτή τη στιγμή;
Περάσαμε από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν η Τουρκία πήρε μια πολύ εχθρική θέση εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς. Τώρα νομίζω ότι για τους δικούς τους λόγους αποφάσισαν να είναι πιο καλοί με το Ισραήλ και επίσης να περιορίσουν τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία. Ωστόσο υπάρχουν καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν δεν επηρέασε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, λόγω του συριακού εμφυλίου, το Ισραήλ έγινε διέξοδος για τις τουρκικές εξαγωγές, από τη Χάιφα προς την Ιορδανία.
Πώς αξιολογείτε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι σταθεροποιητικός παράγοντας ή δρα αποσταθεροποιητικά;
Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και δεν παίρνει πάντα το μέρος των φιλοδυτικών δυνάμεων. Έχει μια συμφωνία στη Λιβύη για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, κάτι που είναι πολύ κακό από την οπτική γωνία του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Πόσο πιθανό είναι το Ισραήλ να επιλέξει να μεταφέρει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν νομίζω ότι τώρα είναι πολύ πιθανό επειδή οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους για τον αγωγό East-Med και οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν ότι τα τεχνικά προβλήματα για την κατασκευή του αγωγού είναι πολύ δύσκολα. Έχουν ανάγκη ενεργειακούς πόρους αυτή τη στιγμή. Δεν ήταν η πιο σοφή απόφαση εκ μέρους των Αμερικανών να αποσύρουν την υποστήριξη από τον αγωγό East-Med ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Μένει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Μια άλλη δυνατότητα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και μέσω θαλάσσιου καλωδίου να σταλεί στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, χθες ο πρόεδρος Πούτιν δεν ανέφερε τίποτα για «νίκη» και δεν ανέφερε τίποτα για πυρηνικά όπλα.
Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι προσεκτικός. Δεν θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Δύση. Δεν μπορώ να προβλέψω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του.
Κάποιοι αναλυτές λένε ότι ζούμε το εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου, που μπορούμε να ονομάσουμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Νομίζω ότι αυτή η άποψη είναι λίγο υπερβολική.
Η άποψη ότι υπάρχουν δύο πόλεμοι σε εξέλιξη, ένας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεγαλύτερος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, τι πιστεύετε για αυτό;
Δεν είναι πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Δύση εξοπλίζει και βοηθά την Ουκρανία, οπότε δεν νομίζω ότι έχουμε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί, δεν θα στείλουν στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, εκτός εάν η Ρωσία επιτεθεί σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Αμφιβάλλω ότι είναι πιθανό να συμβεί.
Τέλος, θέλω να ρωτήσω το εξής. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι σε τηλεφωνική συνομιλία ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ περί «εβραϊκών ριζών του Χίτλερ». Μια μέρα αργότερα το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συγγνώμη του Πούτιν. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ;
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τις ατυχείς δηλώσεις του Λαβρόφ. Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πιο σημαντικά θέματα.
*Ο Efraim Inbar είναι πρόεδρος του Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS)