Η υψηλή φορολογία και το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό σύστημα υπήρξαν δύο από τους λόγους της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων, Τάσος Αβραντίνης, σημειώνοντας πως πρέπει άμεσα να μειωθούν οι φόροι διαφορετικά «θα είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες»
Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. μιλάει στον Φιλελεύθερο για την υποψηφιότητά του, τη φιλελεύθερη σκέψη του και τη διάθεσή του να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις της χώρας. Καταθέτει τη φιλελεύθερη πρότασή του για την πρόοδο της οικονομίας και επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επέλθει η ανάπτυξη της περιφέρειας που εκπροσωπεί, του Πειραιά.
«Φιλοδοξώ να συμβάλω με τις μικρές μου δυνάμεις και τις αρχές που πάντα υποστήριζα στη σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου, στη βέλτιστη νομοθέτηση και στην υλοποίηση των αναγκαίων για τη χώρα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς», επισημαίνει.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα
- Κύριε Αβραντίνη, είστε ένας από τους δεδηλωμένους φιλελεύθερους στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Τι πρέπει να περιμένουν από σας οι πολίτες, αν εκλεγείτε;
Φιλοδοξώ να συμβάλω με τις μικρές μου δυνάμεις και τις αρχές που πάντα υποστήριζα στη σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου, στη βέλτιστη νομοθέτηση και στην υλοποίηση των αναγκαίων για τη χώρα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς. Να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του απαρχαιωμένου και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος και μετάβασης στο ψηφιακό μέλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
- Αναφέρεστε πολύ συχνά, με εμπεριστατωμένο τρόπο, στην αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας, υποστηρίζοντας πως «οι φόροι καταστρέφουν την οικονομία και αυξάνουν τη φτώχεια». Ποιο είναι το πρόβλημα με τους φόρους στην Ελλάδα;
Η υψηλή φορολογία και το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό σύστημα υπήρξαν δύο από τους λόγους της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας. Μείωσε την παραγωγή, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια καταστροφική τροχιά αποεπένδυσης. Ακόμη, η υπερφορολόγηση μείωσε δραστικά τα κίνητρα παραγωγής και συσσώρευσης ανθρώπινου κεφαλαίου οδηγώντας μαζικά νέους ανθρώπους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ (Τax Policy Reform 2018), την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού στην αύξηση φόρων και εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα έμμεσα επιδοτεί τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών με χαμηλή φορολογία. Εάν δεν μειώσουμε άμεσα και δραστικά τους φόρους, θα είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες.
- Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών έχετε ασχοληθεί πολλές φορές με μετρήσεις, μεταξύ των οποίων και για το κόστος που αναλογεί σε κάθε παιδί για τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Πιστεύετε σε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου;
Η μέτρηση στην οποία αναφέρεστε έγινε από το ΚΕΦίΜ. Ο ιδιωτικός τομέας έχει προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση και θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, αν τον αφήναμε. Οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά. Για μένα το ζήτημα είναι πώς η δημόσια εκπαίδευση θα μπορούσε να λειτουργεί σαν να είναι ιδιωτική.
Μη γελιέστε, η μεγαλύτερη μάχη της εποχής μας, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, θα δοθεί στο πεδίο της εκπαίδευσης. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση προκαλεί ήδη πολύ μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και στις αγορές εργασίας του μέλλοντος και αντιστοίχως μεγάλες είναι οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης.
Σύμφωνα λ.χ. με μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έως το 2022 περισσότεροι από το 54% των εργαζόμενων θα χρειαστούν επανακατάρτιση ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, ενώ όλες οι σχετικές έρευνες συμφωνούν ότι η πλειονότητα των σημερινών επαγγελμάτων δεν θα υπάρχει στο πολύ κοντινό μέλλον. Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι αυτονόητη η αύξηση της ζήτησης τόσο για ψηφιακές δεξιότητες όσο και για τις λεγόμενες «ανθρώπινες» δεξιότητες.
Για να ανταποκριθεί η εκπαίδευση σ'' αυτή τη μεγάλη πρόκληση, χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, ένα ελεύθερο και αποκεντρωμένο από τον έλεγχο του κράτους εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με άτυπα μαθησιακά προγράμματα. Δεν είναι μακριά η εποχή που η πλειονότητα των μαθητών βασικής και μέσης εκπαίδευσης θα επιλέγει το εικονικό ψηφιακό σχολείο μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή σε διαδικτυακά προγράμματα σπουδών των φοιτητών και στα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης των ενηλίκων.
Περισσότερο κερδισμένοι από την εξέλιξη αυτή θα είναι ασφαλώς οι μαθητές που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και οι εργαζόμενοι με χαμηλό μεν εισόδημα αλλά με μεγάλη όρεξη για μάθηση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Έχει κάποιο ρόλο το κράτος σε όλες αυτές τις εξελίξεις; Ασφαλώς μπορεί να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει στην εκπαιδευτική και ψηφιακή καινοτομία, αίροντας τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις.
- Είστε υποψήφιος σε μία νευραλγική περιοχή για την ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι ο Πειραιάς αποτελεί την πύλη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα βοηθήσετε την περιφέρειά σας, αν εκλεγείτε;
Ο Πειραιάς και τα νησιά χρειάζονται εξωστρέφεια κι ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον. Κατανοητό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς εκπλήξεις για τους επενδυτές, το οποίο δεν θα μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συναίνεσή τους. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει το κράτος αναλάβει προς τους επενδυτές. Ο τομέας της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι σημαντικός για τον Πειραιά. Υποστηρίζω ακόμη την κατάργηση του κρατικού παρεμβατισμού στην ακτοπλοΐα. Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης κάποιων νησιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών και χορήγηση αδειών αφαλάτωσης σε ιδιώτες.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 21 Ιουνίου