Δραματική η δυναμική εξάπλωσης του ιού - Περιμένουμε και αύξηση θανάτων

Δραματική η δυναμική εξάπλωσης του ιού - Περιμένουμε και αύξηση θανάτων

Μια εβδομάδα μόνο, ήταν αρκετή για να τεθεί η χώρα μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σημάνει ο συναγερμός του ύψιστου κινδύνου που αναπόφευκτα έφερε το καινούριο lockdown.

Η άνοδος των επιπέδων επικινδυνότητας στην Ελλάδα κλιμακώθηκε εξαιρετικά γρήγορα, παρά τα προηγούμενα μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.

Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών, είναι η αμείωτη εξάπλωση του ιού, η αύξηση των νοσηλευομένων και η αύξηση των θανάτων. Η ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού, τελικά, δείχνει αναπόφευκτη με την συμπεριφορά του προηγούμενου διημέρου, αμέσως πριν την έναρξη του lockdown σαν να ήταν παραμονή Χριστουγέννων με το αδιαχώρητο στην αγορά και τη "μεγάλη έξοδο" για τους τόπους καταγωγής των Αθηναίων.

Ο απίστευτος συγχρωτισμός που διαπιστώθηκε στην αγορά της Αθήνας αναμφίβολα θα δώσει νέα δυναμική στην πορεία εξάπλωσης του ιού - τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του lockdown. Ενώ η έξοδος των Αθηναίων θα μεταφέρει τον ιό και στην περιφέρεια, όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, δυσκολεύοντας την αντιμετώπισή της νόσου, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους μονίμους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν να μην επεκταθούν οι κοινωνικές επαφές στα σημεία προορισμού, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέων μολύνσεων, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για την επώαση της ασθένειας πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της.

Ο ιός εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα στο δεύτερο κύμα που βιώνουμε τώρα, με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες να δείχνουν ότι νεώτερες μεταλλάξεις τον έχουν κάνει πιο μεταδοτικό. Και μάλιστα άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητά του δείχνει να έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί, αφού ο φυσικός ρυθμός μετάδοσής του (Ro) κυμαινόταν από 2-3,4 και από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχουν καταγραφές για μετάδοση με ρυθμούς Ro που ξεπέρασαν ακόμη και το 6!

Οι δείκτες

Μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, ο ημερήσιος ρυθμός νέων κρουσμάτων, διπλασιάστηκε στα 133,5 κρούσματα ανά 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού. Η χώρα χρειάστηκε δύο εβδομάδες να περάσει από το 2ο επίπεδο της μέσης συχνότητας της νόσου, στο 4ο επίπεδο του ύψιστου κινδύνου, με τον ενδιάμεσο διπλασιασμό του ρυθμού των νέων κρουσμάτων.

Σε πραγματικούς αριθμούς όμως, τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν μόλις σε 10 ημέρες, χρόνο, στον οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Εντατική 95 ασθενείς και να αυξηθεί κατά περίπου 63% η νοσηλεία σε απλές κλίνες κορονοϊού.

Αντίστοιχα, μόλις σε μία εβδομάδα, την τελευταία, ξεπεράσαμε το όριο επικινδυνότητας του μέσου ρυθμού θανάτων στους 11,7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν μια εβδομάδα πριν ήταν κάτω από το όριο των 10 θανάτων - σημείο στο οποίο σημαίνει συναγερμός.

Όσο για το δείκτη θετικότητας των τεστ, ήδη πριν δυο εβδομάδες είχαμε ξεπεράσει το υψηλό όριο του 3% ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την περασμένη εβδομάδα ξεπεράσαμε το 4,6% και μόλις προχθές ξεπεράσαμε το 7,4%.

Αντίστοιχα, ανησυχητική παραμένει και η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 και πάνω, οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200 με σαφείς αυξητικές τάσεις και η πίεση παραμένει μεγαλύτερη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Όσο για την αύξηση των θανάτων, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή φθάνουν τους 67 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η Γερμανία έχει φτάσει τους 133 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Παρόλα αυτά, η δυναμική εξάπλωσης που έχει καταγραφεί αναμένεται να οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα.