Του Σάκη Μουμτζή
Η ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Γ. Δραγασάκη, σηματοδοτεί πως η αντιπαλότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Στουρνάρα θα συνεχισθεί από άλλο επίπεδο.
Αναβαθμισμένο.
Είναι γεγονός πως η παρουσία του Γ. Στουρνάρα στην κεφαλή της Τραπέζης της Ελλάδος, αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
Και δεν το κρύβει.
Ως γνωστόν, όποιος ελέγχει την ροή του χρήματος, ελέγχει και την οικονομία. Και υπεύθυνος για το τραπεζικό σύστημα, από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ο Γ. Δραγασάκης.
Με τις κινήσεις του προσπαθεί να επηρεάσει, στον βαθμό που του το επιτρέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, την πολιτική των τριών, τουλάχιστον, συστημικών τραπεζών.
Όμως, δεν ελέγχει τον κεντρικό τραπεζίτη. Κοινώς, δεν είναι το «αφεντικό στην πόλη». Ο Γ. Στουρνάρας θεσμικά και ουσιαστικά είναι ο πανεπόπτης της κυκλοφορίας του χρήματος, με εξουσίες που αντλούνται εκτός Ελλάδος.
Από την ΕΚΤ.
Οι δημόσιες επιθέσεις του Γ.Δραγασάκη κατά του κεντρικού τραπεζίτη, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είναι πολλές.
Να υπενθυμίσω πως στις 30/3/2017 σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χολαργού είπε: «...το θέμα είναι να ρωτηθεί η κοινωνία αν κρίνει πως ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του».
Δήλωση μάλλον αφελής και προπαγανδιστική, καθώς δεν υπάρχει τρόπος και, κυρίως, λόγος για να ερωτηθεί η κοινωνία για τέτοια θέματα, καθώς είναι αναρμόδια.
Οι κοινωνίες δεν ερωτώνται για την πολιτεία των τραπεζιτών.
Λόγια του αέρα, που φανερώνουν όμως την αντιπαλότητα που υπάρχει.
Αλλά και πρόσφατα, στις 11 Ιανουαρίου 2018, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα πως δεν βοηθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που υποκρύπτεται στα εμβάσματα στο εξωτερικό.
Η απάντηση του τραπεζίτη ήταν άμεση, παραπέμποντας τον Γ. Δραγασάκη στην ΑΑΔΕ.
Αλλά και λίγες ημέρες νωρίτερα, με αφορμή την εισήγηση του Γ. Στουρνάρα στην ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (21/12/2017), όπου υποστήριξε την δημιουργία μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε έντονα την αντίθεση του σε αυτήν την προοπτική, υποστηρίζοντας την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια με ένα μαξιλαράκι ασφαλείας 20 δισ. ευρώ.
Και βεβαίως, η παρουσία του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ματαίωσε το colpo grosso του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου στα τέλη Αυγούστου 2016.
Είναι γνωστό πως με παρέμβαση του, η «αγαπημένη» Τράπεζα Αττικής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μπλόκαρε τον σκανδαλώδη δανεισμό του Καλογρίτσα και ανέτρεψε όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το συγχώρεσε στον Γ. Στουρνάρα.
Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκαν και παρα-κρατικά μέσα για να εξαναγκασθεί σε παραίτηση ή να αποπεμφθεί, αλλά εις μάτην.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αντλεί την ισχύ του από την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο M. Draghi και η ΕΚΤ. Και τα σκυλιά δεμένα.
Απόπειρες για την εκπαραθύρωση του θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Και τώρα που ανέλαβε και επισήμως το man-to-man ο Γ. Δραγασάκης, αυτές πιθανόν να ενταθούν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι φανατικός υποστηρικτής ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργεί εκτός εποπτείας της ΕΚΤ. Τέτοια τραπεζικά συστήματα υπάρχουν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με τοπική, κυρίως, δραστηριότητα.
Ομως και αυτό θα το παρακολουθεί ο κεντρικός τραπεζίτης με ό,τι αυτό σημαίνει για την σχέση της κυβέρνησης με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα.
Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, στην ΤτΕ να υπάρχει άτομο, αν όχι της εμπιστοσύνης του, τουλάχιστον όχι σαν τον Γ. Στουρνάρα.
Γι΄αυτό θα δούμε ένα σκληρό ντέρμπι Δραγασάκη-Στουρνάρα, έχοντας ο πρώτος όλον τον παρα-κρατικό μηχανισμό με το μέρος του και ο δεύτερος την ΕΚΤ.
Ποιος λέτε να κερδίσει;