Δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, εφόσον δεν τηρήσουμε αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα. Αν συμβεί αυτό τότε μπορεί στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μέχρι και 700 κρούσματα την ημέρα και από το νέο έτος ακόμη και 1.000, αν αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί.
Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown, σημειώνει μέσω liberal.gr, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου καθώς τότε αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ αυξάνεται και η υγρασία, παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Αν δεν λάβουμε μέτρα, από το Νοέμβριο οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα γίνουν πολύ έντονε και ως το τέλος του έτους, από 13.000 κρούσματα σήμερα, μπορεί να φτάσουμε τα 80.000 στο τέλος του έτους.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Κε καθηγητά, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία;
Η πανδημία εξελίσσεται προβλέψιμα για την ώρα, με τα κρούσματα να αυξομοιώνονται σε 200-300 ημέρα, με χαμηλό επίπεδο εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Όμως, αν το αφήσουμε έτσι, μέχρι και μετά τον Οκτώβριο, τότε η αύξηση θα είναι σωρευτική και τον Δεκέμβριο θα είναι εκθετική. Έχουμε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" ως τις 20 Οκτωβρίου και θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλλουμε στον περιορισμό του ιού μέχρι τότε.
- Γιατί βάζετε ως ορόσημο τις 20 Οκτωβρίου;
Γιατί στατιστικά από προηγούμενες χρονιές, τότε αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ αυξάνεται και η υγρασία, παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού. Επιπλέον, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας, μαζευόμαστε πλέον περισσότερο και σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα, δημιουργώντας συνθήκες συγχρωτισμού και αυξάνοντας τις δυνατότητες μετάδοσης.
- Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν οι πιέσεις στο σύστημα υγείας;
Νομίζω ότι οι πιέσεις θα γίνουν εμφανείς από το τέλος Οκτώβρη κι έπειτα, χωρίς να είναι δραματικές μέχρι τότε, αλλά από το Νοέμβριο και μετά θα είναι πολύ πιεστικές με την κατάσταση όπως είναι σήμερα.
- Πόσο κοντά είμαστε σε ένα lockdown με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα;
Εξαρτάται ποιo είναι το ζητούμενο. Αν ο στόχος είναι να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα σε κάτω από 50 την ημέρα, τότε με την παρούσα κατάσταση θα είναι απολύτως απαραίτητο γύρω στις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή 5 εβδομάδες από σήμερα, προκειμένου να φτάσουμε τα 50 κρούσματα την ημέρα εντός του Δεκεμβρίου.
Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα χρειαστεί, αφού μέτρα παίρνονται, όπως επίσης αποφασίζονται και τοπικά lockdown, που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να χρειαστεί να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα που θα επηρεάζουν εξαιρετικά δυσμενώς την οικονομία μας.
- Πόσο μπορούν να αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα με τις υπάρχουσες συμπεριφορές;
Η περιορισμένη εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μέχρι και 700 κρούσματα την ημέρα, στις αρχές του χρόνου τα 1000 κρούσματα και παραπάνω μέχρι και τα 2000, αν το αφήσεις να εξελιχθεί. Πρόκειται βέβαια για θεωρητικό σενάριο, αλλά βάσει του μοντέλου που έχουμε αναπτύξει, γίνεται εμφανές τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν αλλάξουμε τακτική. Στην περίπτωση αυτή, ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 80.000 άτομα...
- Πώς επιδρά η μείωση των ημερησίων τεστ στο μισό περίπου (6.500 από 12.500);
Η μείωση των τεστ μας αυξάνει την αβεβαιότητα γα το ποιά είναι η σχέση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τα αντίστοιχα που βρίσκονται στην κοινότητα, και τα οποία σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene & Tropical Medicine) υπολογίζονται σε 5-6 για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον όμως, μειώνει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης, γεγονός που με τη σειρά του, αυξάνει την επίπτωση της διασποράς του ιού.
- Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε το lockdown;
Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που παίρνονται, όσο το δυνατόν πιο αυστηρά, αλλά και με συνείδηση για ποιό λόγο τα εφαρμόζουμε. Δεν έχει νόημα να φοράμε τη μάσκα επειδή μας το είπαν. Ο λόγος που φοράμε τη μάσκα είναι για να μην μεταδοθούν τα μικροσταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα, στον διπλανό μας, στον περίγυρό μας, αλλά και στην ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε. Γι΄ αυτό, δεν τη φοράμε ούτε κάτω από τη μύτη, ούτε στο σαγόνι. Και δεν αρκεί η προμετωπίδα. Αυτό δεν θέλει ούτε διδακτορικό, ούτε είναι πυρηνική φυσική.
- Την φοράμε αναγκαστικά; Όχι. Δεν είναι λογική αυτή.
Αν κάνουμε αυτά τα απλά και βασικά, επιβραδύνουμε την εξέλιξη της πανδημίας και δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα για να δαμάσει κανείς την κατάσταση όταν οι συνθήκες αναγκαστικά θα χειροτερέψουν.
- Πώς ακριβώς επιδρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, υγιεινή, αποστάσεις);
Η μεταδοτικότητα της διασποράς έχει τρεις βασικές διαστάσεις:
1. Η μεταδοτικότητα του ιού επηρεάζεται με το κλίμα. Ο καιρός συμβάλλει με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ακτινοβολία στο πόσο εύκολα κυκλοφορεί ο ιός στο χώρο που είσαι, γι΄ αυτό χρειάζεται και η υγιεινή και η απολύμανση του αέρα ή ο καλός αερισμός του χώρου.
2. Η απόσταση εντάσσεται στην κατηγορία της μείωσης των ενεργών επαφών. Το 1,5 και τα 2 μέτρα απόσταση στοχεύουν σε αυτό, όμως αφορά τα μεγάλα σταγονίδια με τα οποία μεταφέρεται ο ιός. Όταν πρόκειται για τα μικροσταγονίδια, στην απόσταση αυτή, μπορεί να υπάρξει έκθεση στον ιό με χαμηλό ιικό φορτίο. Αν εκτεθείς για περισσότερο χρόνο, τότε το φορτίο του ιού στον οργανισμό αυξάνεται αθροιστικά.
3. Η μάσκα περιορίζει τη μετάδοση, όπως και η ατομική υγιεινή, ενώ η απόσταση μειώνει τις επαφές.
Όλα αυτά μαζί μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων ακόμη και πάνω από 30%.
- Πόσο πρέπει να μειωθούν οι επαφές μας και μέχρι πόσο μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα;
Αν μπορούσαμε να μειώσουμε τις επαφές μας κατά 90% τότε θα το λύναμε το πρόβλημα πολύ γρήγορα. Στο γενικό lockdown του χειμώνα που πέρασε, φτάσαμε σε μείωση των επαφών κατά 60-70%, γιατί υπήρχε η διέξοδος διαφυγής με την άθληση, τη βόλτα του σκύλου... Διαφορετικά θα είχαμε φτάσει το 90% σε σχέση με την κανονική ζωή που είχαμε πριν την πανδημία. Τα μέτρα μέχρι τα χθεσινά, περιόριζαν τις επαφές μας μόλις κατά 18%. Όμως μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να φτάσουμε σε μείωση στο 60% των επαφών μας, για να έχουμε μια καλή απόδοση.
Και είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει διασπορά του ιού σε όλες τις ηλικίες. Τώρα είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση απ΄ότι τον περασμένο Μάρτιο που προλάβαμε και πήραμε τα μέτρα μας.