Δημοκρατία και ασφάλεια του πολίτη

Δημοκρατία και ασφάλεια του πολίτη

της Ινέτζη Κων. Δημητρακάκη

Η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική εσωτερικής ασφάλειας. Με επίκεντρο τον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια Αστυνομία σύγχρονη, ικανή και αποτελεσματική, που στόχο της θα έχει τη διασφάλιση της νομιμότητας, την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και τη δημιουργία ενός μόνιμου αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί νέες μορφές εγκληματικότητας, όπως το αυξανόμενο διεθνές οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας οδηγεί σε συνεχή αύξηση της παραβατικότητας. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση της Αστυνομίας είναι αναγκαία και πρέπει να επιτευχθούν άμεσα.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με: α) θεσμοθετημένη εξειδίκευση όλου του προσωπικού, β) εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στην επιλογή και στη στελέχωση των υπηρεσιών, γ) ορθή κατανομή των ανθρώπινων πόρων, δ) συνεχή και διά βίου εκπαίδευση όλου του προσωπικού με βάση τα διεθνή πρότυπα, ε) υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό αιχμής, ζ) οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα για το αστυνομικό προσωπικό, η) υγειονομική και νομική θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού (ετήσιος ψυχολογικός και υγειονομικός έλεγχος ), θ) νομική υποστήριξη σε συντρέχουσες εν υπηρεσία περιπτώσεις.

Τίποτα όμως δεν είναι πιο σημαντικό από τη σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Αστυνομία και πολίτες δεν είναι εχθροί και μόνο μέσα από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία θα εξασφαλιστεί η νομιμότητα και η λειτουργία της δημοκρατίας και άρα η ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά της η Αστυνομία πρέπει να έλθει κοντά στον πολίτη και να εδραιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Αλλά και ο πολίτης να τη στηρίξει στο δύσκολο έργο της, που δεν είναι άλλο από τη δική του ασφάλεια και προστασία. Μια αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, που με σαφή όρια υποχρεώσεων και καθηκόντων από την κάθε πλευρά θα οδηγήσει σε διατήρηση της νομιμότητας, της ασφάλειας, αλλά κυρίως της ελευθερίας. Άλλωστε με αυτή τη βασική αρχή τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμφανιστεί νέες μορφές αστυνόμευσης (κοινοτική αστυνόμευση, αστυνομικός της γειτονιάς, εθελοντική αστυνόμευση), με κύριο χαρακτηριστικό τη συμμετοχή του κοινού. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα του πολίτη και βασική προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

*Η Ινέτζη Κων. Δημητρακάκη είναι καρδιολόγος-εντατικολόγος και πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ.

**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 6 Μαρτίου αρ. φύλλου 72.