Το δίκιο των τρακτέρ και το έθιμο του κλεισίματος των δρόμων

Σε αυτή τη χώρα τηρούμε πιστά τις παραδόσεις. Έστω και με καθυστέρηση, διότι συνήθως ξεκινούν αμέσως μετά από την εορτή των Θεοφανίων, άρχισαν τα ρεπορτάζ για τα τρακτέρ που ζεσταίνουν τις μηχανές τους, για τα αγροτικά μηχανήματα που ετοιμάζονται να κλείσουν τους δρόμους και για τις διεκδικήσεις των αγροτών. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Έτσι, εκπρόσωποι των αγροτών, μέσω της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που προφανώς είναι ένα νέο συνδικαλιστικό όργανο, ενημέρωσαν ότι από την Παρασκευή, το οδικό δίκτυο της χώρας μας θα κοπεί στα δύο, όχι λόγω κάποιων έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η πολιτική του ΚΚΕ, στα καλύτερά της. Το ΚΚΕ κατεβάζει τα μανιφέστα του, κλείνει τους δρόμους και εκτελεί τις ετήσιες ασκήσεις επαναστατικής αγροτικής γυμναστικής.

Τα φετινά αιτήματα ξεκινούν από το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Το πρώτο αίτημα των μπλόκων είναι να μην ισχύσει για τους αγρότες, η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, που προέκυψε λόγω της ενεργειακής καταιγίδας που έχει αναστατώσει τις οικονομίες της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ισχύει για όλα τα νοικοκυριά, για όλες τις μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και για όλους τους επαγγελματίες, δεν πρέπει να ισχύσει για τους αγρότες. Όχι στο χαράτσι, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Η λογική του «να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, αλλά όχι εμείς», με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της γης, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με την απειλή της διακοπής των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των μπλόκων δεν συζητούν καν την επιδότηση του κράτους στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παραλογισμός συνεχίζεται ακόμα παραπέρα, αφού οι ίδιοι απαιτούν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν.

Εκπληκτική λογική. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων, όχι μόνο αρνούνται να επωμιστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος, όχι μόνο αρνούνται την κρατική επιδότηση για τη στήριξη των εισοδημάτων τους, αλλά απαιτούν και τη μείωση των τιμολογίων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που βρίσκονταν σε ισχύ, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Φυσικά από τα αιτήματα τους δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζουν τα αφορολόγητα καύσιμα, τη στιγμή που αρνούνται και απορρίπτουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση σε ειδικές κατηγορίες, όπως είναι οι νέοι αγρότες και οι συνεταιριζόμενοι αγρότες.

Τι ζητούν ακόμα οι αγρότες των μπλόκων; Επιδοτήσεις που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος των αγροεφοδίων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των σπόρων, καθώς και των αγροτικών φαρμάκων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εγκαταλείψουν και πάλι, όπως υποστηρίζουν την καλλιέργεια της γης τους.

Και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα αιτήματα των συνδικαλιστικών των μπλόκων, η αναφορά στις κινητοποιήσεις αντίθεσης και αντίστασης, απέναντι στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που θα ισχύσει από το 2023. Μια αναθεώρηση, που θα οδηγήσει σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τόσο τους αγρότες, όσο και τους κτηνοτρόφους στο α εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους.

Το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια δεν είναι πολυπληθείς και ότι η πλειοψηφία των αγροτών, έχει γυρίσει την πλάτη τους παραδοσιακούς αγροτοπατέρες, δεν τους απασχολεί. Υποστηρίζουν ότι γι’ αυτό φταίει η κυβέρνηση η οποία με τον τρόπο που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση, διχάζει, τρομοκρατεί, φοβίζει τους αγρότες, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνει λάσπη» στους συνδικαλιστές.

Δυστυχώς, το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτικών μπλόκων, ακολουθεί απαρέγκλιτα την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ. Έτσι ρέπει στο να δημιουργεί προβλήματα και αντιθέσεις, αντί να δίνει λύσεις και προοπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε 0,6% το 2020, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,2%. Και όπως παρατηρούμε στον ακόλουθο πίνακα, υπάρχει σειρά από χώρες με δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες που αύξησαν σημαντικά την αγροτική παραγωγή τους, όπως είναι η Λιθουανία, η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Αυστρία, η Τσεχία, Πολωνία, η Δανία και άλλες.

Xώρες που προχωρούν μπροστά υιοθετώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, αντί να μεμψιμοιρούν για τη «κακιά Ευρώπη» και να εκβιάζουν για ενισχύσεις, για επιδοτήσεις και για προνομιακή μεταχείριση.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των ενωσιακών επιδοτήσεων και να εξαλειφθεί κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κάτι που γίνεται κατά κόρον, μέσω αναληθών δηλώσεων και πλασματικών στοιχείων.

Τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας είναι πολλά και μεγάλα. Μεγάλες όμως είναι και οι ευκαιρίες, ειδικά όταν έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη παγκόσμια επισιτιστική και διατροφική κρίση, που ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της. Όμως όλα αυτά τα θέματα δεν βρίσκουν απαντήσεις στο μπλόκα των τρακτέρ και στους εκβιασμούς των αγροτοπατέρων.