Της Έφης Μπάσδρα*
Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας μετά από αυτό των Αθηνών και των Φιλίππων. Βασισμένος στην επίκληση του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη στις Βάκχες -«Στην Πιερία οδήγησέ με Διόνυσε στις όμορφες πλαγιές του Ολύμπου, στον τόπο των Μουσών και των Ολύμπιων θεών, εκεί ζουν οι Χάριτες, εκεί ο Πόθος, εκεί τελούνται μεγάλες τελετές στις Μούσες και το Δία.»-, θα μπορούσε κάποιος ακόμη και να ισχυριστεί πως το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί το αρχαιότερο φεστιβάλ της χώρας, και από τα αρχαιότερα παγκοσμίως, παρά την ενδιάμεση διακοπή.
Σήμερα, 46 ολόκληρα χρόνια μετά την αναβίωση του με τις Γιορτές των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό μιας διευρυμένης περιοχής γύρω από τον Όλυμπο, και αναφορές που έχουν ξεπεράσει πλέον τα βόρεια σύνορα της χώρας και έχουν διεισδύσει σημαντικά στη Βαλκανική χερσόνησο.
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά για ένα Φεστιβάλ με τόσο ισχυρές συνδέσεις με την ιστορία και την μυθολογία της Ελλάδας. Η περιοχή, αρχαίος ιερός τόπος-κατοικία των δώδεκα θεών, που γέννησε τον Ορφέα τον πατέρα της μουσικής, που ενέπνευσε τη Σαπφώ και δημιούργησε τα Ολύμπια εν Δίω, όπου ευλογήθηκε ο στρατηλάτης Αλέξανδρος πριν τη μεγάλη εκστρατεία, υπήρξε ιδανική για την αναβίωση ενός θεσμού πολιτισμού.
Με χώρους και μνημεία παγκόσμιας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας όπως το Αρχαίο Θέατρο του Δίου και το αρχαιολογικό πάρκο της ιερής πόλης των Μακεδόνων, τα προϊστορικά Λείβηθρα, τόπο γέννησης του Ορφέα, την αρχαία Πύδνα, εκεί που ανέτειλε η ρωμαϊκή εποχή, αλλά και τα μεταγενέστερα βυζαντινά μνημεία, τον υπέροχο ναό της Παναγίας του 8ου μ.Χ αιώνα στην Κονταριώτισσα, το κάστρο του Πλαταμώνα, συγκεντρωμένα σε μία περιοχή και με πολυποίκιλες δυνατότητες παραστάσεων και εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ Ολύμπου γρήγορα αποτέλεσε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής και όχι μόνο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Αξεπέραστοι δημιουργοί παγκόσμιας ακτινοβολίας και μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει μέρος στο Φεστιβάλ.
Το ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής, τόπο συνάντησης και συνύπαρξης πολιτισμών διαχρονικά, έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχο στοιχείο του Φεστιβάλ με τον θεσμό της τιμώμενης χώρας και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση του. Κάθε χρόνο διακεκριμένοι καλλιτέχνες και σχήματα, εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα της τιμώμενης χώρας φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ σε μια μοναδική ανταλλαγή εκδηλώσεων πολιτισμού και ιδεών. Τιμώμενες χώρες έχουν αναδειχτεί μέχρι σήμερα η Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ρουμανία, Κύπρος, αλλά και το μακρυνό Μαρόκο.
Φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ολύμπου 2018 «κατεβαίνει Αθήνα» για την επίσημη πρώτη παρουσίαση του προγράμματος του, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα της εξωστρέφειας. Την Δευτέρα 4 Ιουνίου και στις 12:00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης σε συνδιοργάνωση με την τιμώμενη χώρα για το 2018, την Τσεχία και παρουσία του πρέσβη της και του διευθυντού του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. κ. Παντερμαλή, άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία του Αρχαίου Δίου και τις ανασκαφές, αλλά και ανθρώπων του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής και της οικονομίας, το Φεστιβάλ Ολύμπου θα ξεδιπλώσει το φετινό πολιτιστικό του αφήγημα.
Ένα αφήγημα του Ολύμπου, της γης και της θάλασσας του, των μύθων και των παραδόσεων του, της ιστορίας του και της σημερινής προοπτικής του στο ευρωπαικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και της σύνδεσης του μέσα από τους δρόμους του πολιτισμού, τα σύγχρονα μονοπάτια της τέχνης και τα νέα ρεύματα, με τις γειτονικές χώρες. Ένα αφήγημα που έμπρακτα αποδεικνύει οτι ο πολιτισμός καταλύει στεγανά, γεφυρώνει αντιθέσεις, υπερβαίνει συγκρούσεις, καλλιεργεί έδαφος για συμπράξεις και συνεργασίες, προσφέροντας ένα πρότυπο ανάπτυξης που ενώνει, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σαράντα επτά εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2018, στους σημαντικούς χώρους του Φεστιβάλ.
Στο σύγχρονο εξελισσόμενο κόσμο μας η ανάπτυξης μιας περιοχής δεν γράφεται μόνο με οικονομικούς όρους. Η σύνδεση της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας με την πολιτιστική μας κληρονομιά εδραιώνει την ταυτότητα μας και είναι πρόκληση για δημιουργία. Η στήριξη του Φεστιβάλ Ολύμπου από την πολιτεία και τους θεσμούς και η αγάπη του απλού κόσμου εγγυώνται τη συνέχεια αυτού του πολύ πετυχημένου θεσμού. Η ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή των νέων θα καθορίσουν τη νέα εποχή σε ένα θεσμό, εφαλτήριο προοπτικής και προόδου ολόκληρης της περιοχής.
* Η κα. Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.