Η πολιτική είναι πρωτίστως διαχείριση κρίσεων. Οι κρίσεις μπορούν να καταστρέψουν αλλά και να εκτοξεύσουν τη δημοφιλία των κυβερνήσεων. Στο πεδίο αυτής της συσχέτισης επιτυχούς ή ανεπιτυχούς διαχείρισης κρίσεων από τις κυβερνήσεις, θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει τρεις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι η αποτυχία της διαχείρισης απέναντι σε ένα αναπάντεχο φαινόμενο, μία φυσική καταστροφή ή μία απειλή. Η Μάνδρα και κυρίως το Μάτι κατακρήμνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Τα αδύναμα αντανακλαστικά, η επιχειρησιακή ανικανότητα, το έλλειμμα ηγεσίας έδωσαν την εικόνα ενός ανίσχυρου κράτους να προστατέψει τους πολίτες. Επιπροσθέτως, η αποφυγή ανάληψης της πολιτικής ευθύνης ή έστω η καθαρή κατάθεση μίας γενναίας αυτοκριτικής, δεν συγχωρέθηκε ποτέ στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι η προσχηματική πρόκληση μιας τεχνητής έντασης, προκειμένου και πάλι τεχνητά να επιδειχθούν αποφασιστικά αντανακλαστικά. Πολλές κυβερνήσεις μπροστά στην πτώση της δημοφιλίας προβαίνουν σε πολεμικές εντάσεις εκ του ασφαλούς προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την ατζέντα, ποντάροντας στο εθνικό αίσθημα. Πολλοί ηγέτες αλλάζουν συνήθως έτσι την εσωτερική επικαιρότητα, προκαλώντας εθνικιστικές εντάσεις, άλλες φορές για να υποβιβάσουν γενικευμένα οικονομικά προβλήματα και άλλες φορές για να απομακρύνουν τον φακό της επικαιρότητας από μία έκδηλη αποτυχία τους. Μερικές φορές το πετυχαίνουν απόλυτα και μερικές φορές τους γυρνάει μπούμερανγκ. Ο Ερντογάν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αναζητώντας πάντα αλλαγή ατζέντας αδιαφορώντας για τη γελοιότητα της προσχηματικότητας. Στηρίζεται σε μία ρηχή γκεμπελική θεώρηση της επικοινωνίας.
Η τρίτη κατηγορία είναι αυτό που συνέβη στη χώρα στον Έβρο. Όταν δηλαδή μία αιφνιδιαστική ενέργεια πρόκλησης της εθνικής κυριαρχίας, απαντάται με ταχύτατα αντανακλαστικά και επιτυχώς. Η προκλητική ενέργεια του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και να εκβιάσει τη χώρα και την Ευρώπη, έγινε για να θολώσει την αποτυχία και τους νεκρούς του στην Ιντλίμπ της Συρίας, από την άλλη όμως πρόσφερε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το αμυντικό δόγμα και να κλείσει τα σύνορα. Η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα, σε συνδυασμό με την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα, καθώς και τη διεθνοποίηση του θέματος πρόσφερε στους χειρισμούς του πρωθυπουργού μεγάλη αποδοχή. Την ίδια στιγμή, η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής με σωστά μέτρα, που μάλλον προηγούνται ορθώς της επιδημικής κρίσης. Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης ήταν αναλυτικό, σαφές και πειστικό και η ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Εκκλησία τού προσέδωσε νέους πόντους. Μπροστά σε αυτή τη διπλή, μέχρι στιγμής, υψηλή αποδοχή που κερδίζει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ανασκουμπώθηκε.
Η χώρα βρίσκεται ταυτόχρονα μπροστά σε δύο κρίσιμα εθνικής σημασίας προβλήματα. Την έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν τα αντιμετωπίσει με επιτυχία μέχρι τέλους, ξεκινάει από άλλη αφετηρία, ίσως πιο ισχυρή και της επόμενης ημέρας των εκλογών.