Στις αρχές Νοεμβρίου 2019 η κυβέρνηση, το ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού για την ακρίβεια, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα υιοθετεί τους Ορισμούς Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση εδώ.
Τι ακριβώς είναι αυτό;
Πρόκειται για δύο κείμενα, χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, που εγκρίθηκαν από τις 31 χώρες μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
H Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 στη Στοκχόλμη με σκοπό να ενώσει κυβερνήσεις και εμπειρογνώμονες για την ενίσχυση, προαγωγή και προώθηση της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας για το Ολοκαύτωμα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Ελλάδα το 2021 θα αναλάβει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) ενώ ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο να παρακολουθήσει την ενσωμάτωση των δύο ορισμών στην ελληνική νομοθεσία και την εκπαίδευση.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά μετά «την περιπέτεια» της χώρας με τη Χρυσή Αυγή (η οποία βέβαια δεν έχει τελειώσει) και κυρίως γιατί τοποθετεί την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που αντιμετωπίζουν με την αρμόζουσα σοβαρότητα αυτά τα ζητήματα.
Το έχουμε ξαναγράψει, ας το επαναλάβουμε. Στη Δύση το πρόβλημα του αντισημιτισμού το αξιολογούν ως πολύ σοβαρό και όποια χώρα δείχνει να τον ανέχεται απλώς απομονώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις αλλά και να καταφέρει μεγάλες συνεργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Και η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις σε κεφάλαια και γνώση.
Ενώ λοιπόν η «η κεφαλή» της χώρας έχει συστρατευθεί στη διεθνή μάχη κατά του αντισημιτισμού, η προσπάθεια αυτή δεν έχει γίνει συνείδηση των πολλών.
Αρχές Ιανουαρίου και για δύο συνεχόμενες ημέρες, η εβραϊκή κοινότητα των Τρικάλων έγινε στόχος αντισημιτικών επιθέσεων, όταν άγνωστοι βεβήλωσαν με χυδαία, αντιεβραϊκά συνθήματα τη συναγωγή και το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης.
Το γεγονός καταδίκασαν μόνο ο Δήμος Τρικκαίων και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα με τουίτ του. Τα πολιτικά κόμματα της χώρας, οι βουλευτές Τρικάλων, δεν είχαν μια κουβέντα να πουν για την επίθεση που δέχτηκαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας.
Ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και της εβραιοφοβίας θα έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνει υπόθεση των τοπικών κοινωνιών μέσω των κομμάτων και της Εκκλησίας. Έχουμε την αξίωση τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) να επιδεικνύουν καλύτερα αντανακλαστικά σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.Την ίδια αξίωση έχουμε κι από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Γνωρίζουμε καλά ότι τόσο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου όσο και η Εκκλησία σε επίπεδο ηγεσίας καταδικάζουν απερίφραστα τον αντισημιτισμό. Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι βουλευτές, οι τοπικές κομματικές οργανώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και πόλεων μαζί με τις Μητροπόλεις, να σπεύδουν να καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλα αυτά τα φαινόμενα, κάθε φορά που εκδηλώνονται.
Μια καταδίκη σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιο ισχυρή από μια δήλωση του Πρωθυπουργού. Όταν οι ρατσιστές αισθανθούν περιθωριοποιημένοι στην ίδια τους την τοπική κοινωνία θα καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ανεκτή από κανέναν.
Γνωρίζουμε ότι όλα τα παραπάνω τα συμμερίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες, τα κόμματα, η Εκκλησία, οι κοινωνικοί εταίροι, οι ΜΚΟ. Τώρα είναι η στιγμή τη σκέψη και τον αποτροπιασμό που μας προκαλεί ο ρατσισμός να τον αρθρώσουμε σε λόγο καταδικαστικό. Ο αντισημιτισμός σε αυτή τη χώρα δεν είναι ανεκτός. Να το δηλώσουμε όλοι δημόσια, κατηγορηματικά, φωναχτά.