Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Penny Pritzker, τον Νοέμβριο του 2013, σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ. Αρκετοί το 2013, τις είχαν χαρακτηρίσει πρώιμες και βιαστικές, καθώς πίστευαν πως το καράβι της Ελλάδας έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί και να ισορροπήσει.
«Στην καινούργια πορεία της προς τα εμπρός, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εστιάσει μόνο στις περικοπές δαπανών και στην
δημοσιονομική πειθαρχία. Θα πρέπει ταυτόχρονα να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας, του ελεύθερου εμπορίου, τους ανταγωνισμού, της καινοτομίας και των επενδύσεων. Προς μια κατεύθυνση, που θα ευεργετήσει όλους τους πολίτες της χώρας. Η ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είναι αναγκαία για το κτίσιμο του οικονομικού μέλλοντος της Ελλάδας. Ασφαλώς και οι Αμερικανοί επενδυτές μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς η Ελλάδα θα κάνει την οικονομία της πιο ανοικτή, πιο ελεύθερη και πιο ανταγωνιστική, είμαστε σίγουροι πως θα βιώσουμε την ενδυνάμωση της παρουσίας των Αμερικανικών επιχειρήσεων στην χώρα σας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ελληνική κυβέρνηση θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα αυξήσει την διαφάνεια και την ελευθερία στους δημόσιους διαγωνισμούς και στις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα προσελκύσει μεγάλες εταιρίες που θα συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, θα διεκδικήσουν μέρος των αποκρατικοποιήσεων και θα προσφέρουν καινοτόμα, ανταγωνιστικά, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες σε σημαντικούς και ενδιαφέροντες κλάδους όπως για παράδειγμα είναι ο κλάδος της ενέργειας και ο κλάδος της υγείας».
Στις δηλώσεις της, η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εμπορίου είχε κάνει μια διαφοροποίηση στις προτεραιότητες, που θα έπρεπε να είχε η κυβέρνηση απέναντι στους εγχώριους επιχειρηματίες και στους ξένους επενδυτές. Και ποια είναι αυτή η διαφοροποίηση; Είχε αναφερθεί πρώτα στην ενίσχυση της εγχώριας μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και ακολούθως στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλευση των ξένων επενδυτών.
Η μικρή και μεσαία εγχώρια επιχειρηματική χρειάζεται χαμηλή φορολογία, χαμηλό μη μισθολογικό κόστος, ευελιξία και άνοιγμα της αγοράς για να επιβιώσει και να συνεχίσει. Οι ξένοι επενδυτές ζητούν διαφάνεια, ξεκάθαρους όρους και γρήγορες διαδικασίες.
Αυτήν την διπλή μάχη καλείται να δώσει η επόμενη κυβέρνηση. Ουδείς αναμένει μια φιλελεύθερη επανάσταση στην οικονομία, σε χρόνο dt. Όλοι όμως περιμένουν μια επανάσταση του αυτονόητου, του λογικού και του εφικτού. Που θα προσεγγίσει κάθε συμμετέχοντα στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα, με διαφορετικό και με αποτελεσματικό τρόπο. Κάθε ομάδα ενδιαφέροντος έχει τη δική της ατζέντα, τις δικές της επιδιώξεις και τους δικούς της στόχους. Όλοι όμως πλέον γνωρίζουν, πως μόνο με συναίνεση και συνεργασία μέσα τα πλαίσια των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας, μπορούν να δουν συνολικά, τους στόχους τους να επιτυγχάνονται και τα συμφέροντα τους να ευδοκιμούν.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των επιμέρους λύσεων μέσα από τη οπτική της οικονομικής ελευθερίας και της ανάπτυξης. Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Penny Pritzker, τον Νοέμβριο του 2013, αποτελούν ακόμα και σήμερα υλικό προς επεξεργασία και λήψη αποφάσεων.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.