Του Σάκη Μουμτζή
Το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών καθίσταται πλέον ασφυκτικό. Και άμεσος επόπτης είναι το Κράτος. Αυτή είναι μια από τις βασικές παρενέργειες της κατάργησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Όπως τόνισε στους νέους καναλάρχες ο Ν. Παππάς, υποχρέωση τους είναι η «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» κατά τη συνταγματική επιταγή. Αν διαπιστωθεί παραβίαση αυτής της διάταξης, τότε θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού. Και υπεύθυνος για την ανάκληση θα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.
Η «με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών» είναι μια προϋπόθεση μετρήσιμη και ως εκ τούτου δεν θα επισύρει αμφισβητήσεις και ενστάσεις. Αλλά ποιος κρίνει την αντικειμενικότητα της είδησης; Ποιος ορίζει το περιεχόμενο της; Προφανώς κάποια κυβερνητική υπηρεσία, με δεδομένο πως ΕΣΡ δεν υπάρχει και ο νόμος Παππά αυτήν τη δικαιοδοσία την ανέθεσε στο Κράτος.
Συνεπώς, οι καναλάρχες θα δραστηριοποιούνται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας τους, αν οι ενημερωτικές εκπομπές τους δεν είναι αρεστές στην εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι η ποιότητα και το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις της εξουσίας και από την αντίληψη που αυτή θα έχει για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Καμία αντικειμενική και θεσμική κατοχύρωση τους.
Συνεπώς, με δεδομένες τις εχθρικές σχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτές τις δύο αξίες και την απέχθεια που αισθάνονται για την ανεξαρτησία της λεγόμενης Τέταρτης Εξουσίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, για να αποφύγουν δυσάρεστες περιπέτειες, θα αυτολογοκρίνονται και θα αυτοπεριορίζονται.
Μόλις χθες υπουργός της συγκυβέρνησης αναφερόμενος σε κανάλι που δεν μπόρεσε να αδειοδοτηθεί και, ως εκ τούτου, άρχισε να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν τη μεταστροφή, λέγοντας πως «μέχρι τώρα είχε ευπρεπή παρουσία» Εννοεί δηλαδή πως στήριζε τη συγκυβέρνηση, ενώ εξ αντιδιαστολής προκύπτει πως η νέα πολιτική κατεύθυνση του συγκεκριμένου καναλιού είναι «απρεπής», κατά την αντίληψη του υπουργού.
Με τέτοια νοοτροπία και τέτοιες πρακτικές ο νόμος Παππά είναι ένα όπλο της εκτελεστικής εξουσίας για να κρατεί σε διαρκή ομηρεία τους καναλάρχες. Για να ελέγχει πλήρως την ενημέρωση που αυτοί θα προσφέρουν στους πολίτες.
Όλοι θυμούμαστε τα χρηματικά πρόστιμα που επέβαλε σωρηδόν το ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για τις παραβάσεις που έκαναν στους κανόνες της ενημέρωσης. Αλλά ήταν μια ανεξάρτητη αρχή που συγκροτήθηκε με ειδική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα διέθετε το τεκμήριο της αμεροληψίας. Όσες διαμαρτυρίες και αν διατυπωνόταν για τα πρόστιμα, καμία δεν αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα της λειτουργίας του ΕΣΡ.
Εκ των υστέρων, αξιολογώντας τις εξελίξεις, καταλήγω στο συμπέρασμα πως μόνον τυχαία δεν ήταν η διάλυση του από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνον τυχαία δεν θα είναι η μη ανασυγκρότηση του. Η μέθοδος απλή. Επειδή χρειάζεται οπωσδήποτε και η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης για τα άτομα που θα στελεχώσουν την ανεξάρτητη αρχή θα είναι τέτοιες που δεν θα υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτές από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ως εκ τούτου παντοκράτορας των καναλιών και των ραδιοφώνων, στη συνέχεια, θα είναι ο Ν. Παππάς. Κοινώς, ας ετοιμαστούμε για δελτία ειδήσεων τύπου σοσιαλιστικής ΕΡΤ και... Β. Κορέας.