Στα «κόκκινα» ντύνονται ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ η βρετανική μετάλλαξη αλλάζει ταχύτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα και μαζί με αυτά και την προοπτική εξέλιξης της πανδημίας.
Λύση για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που αποτυπώνεται όσο μπαίνουμε βαθύτερα στο χειμώνα, παραμένει η μείωση των επαφών του πληθυσμού, με ό,τι μέτρο μπορεί να εξασφαλίσει τη συνύπαρξή μας με τον ιό.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί στο Liberal.gr πώς αλλάζει το μεταλλαγμένο στέλεχος τις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας, τις προτάσεις του προς το υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των ειδικών και τις επιπτώσεις από τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να αποφύγουμε μια σοβαρή κρίση στο σύστημα υγείας και να μπορούν οι ασθενείς να καλύπτονται αποτελεσματικά, μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
Η πανδημία δείχνει αυξητικές τάσεις τελευταία. Ποιες περιοχές είναι στα κόκκινα;
Η Αττική κατ' αρχήν, καθώς επίσης και η Εύβοια, η Βοιωτία και Χαλκιδική. Και η Αχαΐα είχε μια ανοδική τάση, η οποία άρχισε να "πέφτει" χθες, να δούμε πώς θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες.
Τι θα γίνει αν ανοίξουν τα σχολεία;
Θα έχουμε αύξηση, αλλά έχει να κάνει και με τα λοιπά μέτρα. Θα παραμείνει το λιανεμπόριο ως έχει ή θα επιστρέψουμε στο click away;
Τι χρόνο κερδίζουμε αν κάνουμε πίσω στα σχολεία και το λιανεμπόριο;
Γλιτώνουμε την κρίση και το κύμα που ζούμε θα είναι πολύ πιο ήπιο. Θα μπορούμε να κινηθούμε στα 1000 περίπου κρούσματα ημερησίως ως τα τέλη Μαρτίου, και ως το τέλος Απριλίου να παραμένουμε κάτω από τα 1500 κρούσματα. Από τον Μάιο θα αρχίσει η πτωτική πορεία. Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος. Με αυτούς τους ρυθμούς οι ΜΕΘ θα φτάσουν στα 500-550 άτομα σταδιακά ως τα μέσα Μαΐου, και οι θάνατοι θα κυμαίνονται στους 45-48 ως τα τέλη Μαΐου.
Και όλα αυτά, μπορούν να χαμηλώσουν αισθητά αν αυξηθούν κατά πολύ οι εμβολιασμοί και καταφέρουμε να φτάσουμε τις 400.000 δόσεις σε μηνιαίο επίπεδο. Αν συμβεί αυτό, τότε η πτωτική πορεία της πανδημίας θα έρθει πολύ νωρίτερα.
Ταυτόχρονη προϋπόθεση για καλύτερο έλεγχο της εξέλιξης είναι η μείωση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης με τον έλεγχο των ταξιδιωτών από χώρες που βρίσκεται σε έξαρση το συγκεκριμένο στέλεχος. Γιατί η πορεία των κρουσμάτων σήμερα, δείχνει ότι εξ΄ αρχής τα κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν περισσότερα από όσα αρχικά είχαμε υπολογίσει.
Αν δεν λάβουμε επιπλέον μέτρα και παραμείνουμε όπως είμαστε σήμερα;
Σχετίζεται με τις μεταλλάξεις του ιού, για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση. Είχαμε δει στο προηγούμενο σενάριο του μοντέλου, ότι θα μπορούσαμε να κινούμαστε σε καλά επίπεδα. Όμως η εξάπλωση του νέου στελέχους και άλλες παράμετροι προκαλούν την αύξηση που βλέπουμε τώρα, οπότε χρειάζονται νέοι χειρισμοί.
Έχετε σημεία της χώρας όπου εμφανίζονται οι μεταλλάξεις;
Όχι, άμεσα. Μάλιστα χρειάστηκε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να προσθέσουμε στο ιστορικό που περιλαμβάνεται στον αλγόριθμο του μοντέλου νέα πρόσθετα κρούσματα που από 20 έγιναν 30 τελικά, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 50%, προκειμένου να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα με μεγαλύτερη προγνωστική ασφάλεια.
Τι εισηγείστε στην επιτροπή;
Αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία, και να συνεχιστεί και το λιανεμπόριο θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα τεστ ελέγχου και για το κορωνοϊό και για τις μεταλλάξεις του. Όμως μέχρι να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, τότε θα πρέπει να μην ανοίξουν τα σχολεία και να είναι ανοικτό το λιανεμπόριο.