Σημαντική αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και η πορεία μπορεί να παραμείνει πτωτική αν επεκταθεί το lockdown ως τις 20 Ιανουαρίου. Αλλιώς αν αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου, τότε ως το τέλος του μηνός θα έχουμε φτάσει τα 2.000 κρούσματα και πάλι.
Καθοριστική για την εξέλιξη της πανδημίας όμως, είναι και η συμπεριφορά μας το επόμενο διήμερο. Οι πολλαπλές επαφές με φίλους και συγγενείς στη διάρκεια των γιορτών εγκυμονούν κινδύνους αναζωπύρωσης με αποτέλεσμα να χαθούν οι κόποι των προηγούμενων ημερών που πέρασαν με lockdown και των περιορισμών που αυτό συνεπάγεται.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο liberal.gr, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα υγείας ακόμη δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες για να εξομαλυνθούν χρειάζεται αρκετός χρόνος υπό περιορισμό.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Η κίνηση έχει αυξηθεί ενόψει Χριστουγέννων. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία καθώς το επόμενο διήμερο στην αγορά είναι κρίσιμο;
Πράγματι η κατάσταση από την κίνηση είναι εκρηκτική. Στην αγορά γίνεται το αδιαχώρητο, η κίνηση στους δρόμους δημιουργεί σημαντικά μποτιλιαρίσματα. Και ο συνδυασμός των δύο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό... Μένει να φανεί η επίπτωση στην αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες...
Οφείλουμε βέβαια να παρατηρήσουμε πως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, μέχρι σήμερα, παρατηρείται μια καλή αποκλιμάκωση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στους θανάτους. Προφανώς με την πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ, οι υπηρεσίες ήταν δύσκολες, το ιικό φορτίο ήταν έντονο και η νόσηση ήταν σοβαρότερη.
Επιπλέον είχαμε και περισσότερους θανάτους, λογικά σε πιο ευπαθείς πληθυσμούς. Όμως η σχέση κρουσμάτων, έναντι αυτών που χρειάστηκαν διασωλήνωση και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από δύο μήνες. Στην παρούσα περίοδο, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι περισσότεροι, αναλογικά, γεγονός που μπορεί να αποδωθεί, είτε στο ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο ευπαθείς π.χ. ηλικιωμένοι, είτε στις πιέσεις που δέχθηκε το σύστημα υγείας και το οποίο είχε μεγαλύτερες ανάγκες σε ΜΕΘ.
Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να παραταθεί το lockdown μέχρι μετά τις 20 Ιανουαρίου, η οποία αποτελεί ημερομηνία ορόσημο.
Μέχρι τότε, περιμένουμε στην Αθήνα να πέσουν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα, ιδίως με το αυστηρότερο lockdown στη Δ. Αττική. Όμως μετά, θα υπάρξει σταθεροποίηση και βέβαια αν κάνουμε και ρεβεγιόν, τότε θα δούμε αργότερα τα αποτελέσματά του.
- Προτείνετε παράταση και στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις 20 Ιανουαρίου. Τι δείχνει το μοντέλο σας;
Εκείνη την περίοδο θα μπορούμε να φτάσουμε την θετικότητα σε ποσοστό κάτω του 4%, αλλά και να έχουμε πληρότητα στις ΜΕΘ κάτω από 60% - σήμερα είναι στο 84%. Η πληρότητα των Μ ΕΘ δεν πέφτει τόσο γρήγορα και ο στόχος αυτός, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί σε χρόνο μικρότερο από 2-3 εβδομάδες.
Ο άλλος δείκτης που ενδιαφέρει είναι τα κρούσματα και ο στόχος είναι τα 500 κρούσματα ημερησίως. Βέβαια, με lockdown ως τις 20 Ιανουαρίου, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φτάσει και τα 300.
Σημαντική παράμετρος εδώ σε ότι αφορά τα σχολεία, είναι η κινητικότητα των ενηλίκων και λιγότερο η κινητικότητα των παιδιών.
- Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αν ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου;
Θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα ημερησίως στο τέλος Ιανουαρίου αν ανοίξουν τα σχολεία.
Ο λόγος είναι κυρίως η κινητικότητα των ενηλίκων, όπως προανέφερα, σε συνδυασμό με πιο κακές συνθήκες κλιματολογικές, έστω κι αν έχουμε συνυπολογίσει ήδη και τις Αλκυονίδες ημέρες...
- Τι οδηγίες δίνετε στους πολίτες για να μην συμβάλλει ο καθένας μας στην εξάπλωση του ιού;
Να μειώσουμε τις επαφές και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Με ενόχλησε πολύ σήμερα που διαπίστωσα ότι στους δρόμους γίνεται το αδιαχώρητο. Το 60-70% του κόσμου κυκλοφορούσε με τη μάσκα κατεβασμένη, τη στιγμή που τώρα με το κρύο βοηθάει. Ταυτόχρονα, υπήρχε και ένα μποτιλιάρισμα τρομερό στην εθνική, σε κεντρικές λεωφόρους με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ρύποι και να ευνοείται η διασπορά του ιού. Αν κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς και δεν τηρούμε και τα μέτρα τι περιμένουμε να συμβεί; Το θετικό είναι ότι στην Αττική ακόμη δεν έχουμε πολλά κρούσματα και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με τα περιοριστικά μέτρα στη Δ. Αττική. Όμως η αυξημένη κινητικότητα έχουμε ήδη διαπιστώσει τι προκαλεί.