Colpo grosso σε εξέλιξη;

Colpo grosso σε εξέλιξη;

Του Κώστα Μήλα*

Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση «τεστάρει τα νερά» δίνοντας το «πράσινο φως» σε «διακεκριμένα» στελέχη της (βλέπε Ν. Ξυδάκης) να ρίξουν ιδέες περί μη δαιμονοποίησης της Δραχμής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε».

Τυχαία αναφέρθηκαν τα παραπάνω έτη ή μήπως γνωρίζουμε ακριβώς το τι λέμε; Ανέτρεξα λοιπόν στην ιστορική βάση δεδομένων των καθηγητών Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff  η οποία δείχνει τα ακόλουθα ενδιαφέροντα: Στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεκινάνε το 1913 και μας «λένε» ότι το συγκεκριμένο έτος, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 1592 δολάρια, κατά τι μεγαλύτερο της Πορτογαλίας (1250 δολάρια) αλλά σαφέστατα μικρότερο όλων των άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Το δε 1930, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας είχε αυξηθεί στα 2258 δολάρια παραμένοντας (και πάλι) σημαντικά χαμηλότερο από το ΑΕΠ των υπόλοιπων χωρών της Δυτικής Ευρώπης (ξεπερνώντας όμως και πάλι την Πορτογαλία). Ανάλογη ιστορία και το 1960 όπου, ενώ είχαμε φτάσει τα 3146 δολάρια, υστερούσαμε έναντι των άλλων. Όλα τα προαναφερθέντα έτη όμως, ΔΕΝ ζούσαμε υπεράνω των δυνατοτήτων μας καθώς το ελληνικό χρέος ευρίσκετο «μόνο» στο 119,8% του ΑΕΠ το 1910, στο 100,7% του ΑΕΠ το 1912, στο 124,2% του ΑΕΠ το 1930 και στο 10,2% του ΑΕΠ το 1960.

Με άλλα λόγια, παρά την χρήση εθνικού νομίσματος και την έλλειψη (σε μεγάλο βαθμό) του χρέους-«βαρίδι», η λοιπή Ευρώπη τα κατάφερνε (πολύ) καλύτερα από εμάς...

Δεν θα μιλήσω και πάλι για τα μειονεκτήματα της επιστροφής στην Δραχμή αφού το έχω συζητήσει και πάλι στο Liberal. Όταν, όμως, ο κ. Ξυδάκης λέει ότι λέει και την ίδια (περίπου) στιγμή το Bloomberg «αποκαλύπτει» επιστολή του κ. Τσακαλώτου σύμφωνα με την οποία πράττουμε μόνο το 1/3 όσων από μόνοι μας συμφωνούμε με την Τρόικα να πράξουμε, τότε σίγουρα δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: Μήπως υπάρχει εν εξελίξει colpo grosso επιστροφής στη Δραχμή;

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.