Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Ως Challenger Banks χαρακτηρίζονται οι μικρές τράπεζες λιανικής τραπεζικής που ιδρύονται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι οι τράπεζες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν και να κατακτήσουν μερίδιο της αγοράς που δεν εξυπηρετείται ικανοποιητικά από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, όπως είναι η HSBC, η Barclays, η Lloyds και η Royal Bank of Scotland. Οι challenger banks διαφοροποιούνται από τις μεγάλες και ιστορικές τράπεζες κυρίως στις σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές, παρέχοντας online υπηρεσίες και μόνο, ελαχιστοποιώντας έτσι τα έξοδα των πελατών και τα τραπεζικά λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες. Οι περισσότερο γνωστές τέτοιου τύπου τράπεζες είναι οι Aldermore, Atom Bank, Metro Bank, Monese, Monzo, Starling Bank, Tandem, Tide και η Zopa.
Η διαφαινόμενη αλλαγή στα capital controls, που θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να δύνανται να ανοίγουν εκ νέου τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχεται την ίδια στιγμή που υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα στον τραπεζικό χώρο. Η Τράπεζα της Ελλάδος πέραν των γνωστών τραπεζών έχει δώσει και άλλες δύο τραπεζικές άδειες στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι της IBG και η δεύτερη είναι της Credicom. Και ενώ η πρώτη βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης αγοραστών, η δεύτερη κάνει μια καινούργια αρχή.
Με βασικό μέτοχο την Atlas Merchant Capital και αφού πέρασε διά πυρός και σιδήρου, η Credicom μετονομάστηκε σε Praxia Bank και τώρα ξεκινάει ένα road show ανεύρεσης κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Η Praxia Bank θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων. Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία τεσσάρων business centers (hubs) και περίπου 40 ηλεκτρονικών καταστημάτων (kiosks) σε όλη την Ελλάδα, αναπτύσσοντας κυρίως την τεχνολογία ως εργαλείο για την προσέλκυση των καταθετών. Η τράπεζα θα εστιάσει στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), στη χρηματοδότηση της αγοράς αυτοκινήτου και στην καταναλωτική πίστη, καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο ρίσκο, συγκριτικά με άλλες αγορές της ευρωζώνης και μπορούν να αποφέρουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 20%. Και αυτό λόγω του γεγονότος της δυσπραγίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που εδώ και χρόνια δεν επιτελούν το έργο τους, που είναι η παροχή πιστώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά απασχολούνται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ο στόχος της Praxia Bank είναι να προχωρήσει σε χορηγήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που θα χαρακτηρίζονται από μεγάλη διασπορά και μικρή έκθεση σε ρίσκο.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.