Του Τάσου Ευαγγελίου
Λίγο η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στη Γερμανία προκειμένου να καταστεί εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης, λίγο τα γενικότερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές, με αφορμή τις κινήσεις Τραμπ, είχαν προκαλέσει χαλαρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της χώρας και των χειρισμών της συγκυβέρνησης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δανειστές εταίροι δεν παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας και τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς σε σειρά θεμάτων. Άλλωστε είναι σε εξέλιξη η 4η και τελευταία, υποτίθεται, αξιολόγηση πριν το ημερολογιακό τέλος του μνημονίου.
Αξιολόγηση που ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είχαν υπολογίσει πως θα κλείσει όπως και η 3η, δηλαδή άρον άρον και με τα προβλήματα και τα κενά κάτω από το χαλί, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά.
Βρυξέλλες και Γερμανία ανησυχούν. Τόσο για την πορεία της 4ης αξιολόγησης, που δείχνει να καθυστερεί, όσο και για την μετά το, ημερολογιακό, τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Και φοβούνται πως θα υπάρξει εκτροχιασμός από τα συμφωνηθέντα που δύναται να οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που οδήγησαν στα μνημόνια. Ανησυχούν και φοβούνται βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, όπως τουλάχιστον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι την υποσχεσιολογία, τους διορισμούς και τις προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και τις τοποθετήσεις ημετέρων σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού.
Ήδη πριν το Πάσχα των Καθολικών, στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της Ε.Ε. που προηγήθηκε, χτύπησαν οι πρώτες καμπάνες προς την ελληνική κυβέρνηση με ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών να εκφράζουν τη δυσφορία τους για την πρακτική των διορισμών ημετέρων, φίλων και συγγενών στις θέσεις γενικών γραμματέων και μάλιστα με φωτογραφικές προκηρύξεις.
Βλέποντας πως το μήνυμα δεν ελήφθη από τον αποδέκτη, με το που τελείωσε το Πάσχα των Καθολικών, επανήλθαν εκφράζοντας δυσφορία και προβληματισμό σχετικά με τις ανακοινώσεις και τις υποσχέσεις αρμοδίων υπουργών και στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα δέκατες τρίτες συντάξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των δαπανών του δημοσίου τομέα.
Τα στοιχεία θεωρούνται ανησυχητικά. Μάλιστα ομιλούν ήδη για εκτροχιασμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και υποστηρίζουν πως το μόνο που δείχνει να λειτουργεί σήμερα είναι το υψηλό πλεόνασμα που όμως σύμφωνα με το σύνολο των οικονομολόγων σκοτώνει την ίδια την αγορά.
Και επειδή ανησυχούν και φοβούνται άρχισαν να στέλνουν μηνύματα προς την ελληνική πλευρά και τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας με έμφαση ότι δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
«Η επιτήρηση που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του μνημονίου θα είναι αυστηρή» είναι η μόνιμη επωδός των εκπροσώπων και των ανώτερων αξιωματούχων των Βρυξελλών και της Γερμανίας.
Και ναι μεν στο τραπέζι τίθεται η μείωση του χρέους, η πιο συγκεκριμένα η διευθέτησή του και κατατίθενται προτάσεις που θα αρχίσουν να συζητούνται από την προσεχή Πέμπτη, που θα υπάρξει και σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.
Οι υπολογισμοί του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν έχουν ολοκληρωθεί και η διχογνωμία μεταξύ χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία διατηρεί το κενό στις σχετικές αποφάσεις. Κοινό γνώρισμα όμως όλων των προτάσεων που κατατίθενται είναι ένα. Η προειδοποίηση περί αυστηρής επιτήρησης και μάλιστα όχι ανάλογη με αυτή που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά σκληρότερη.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες και στο δρόμο προς τον Ιούνιο, όπου και θα κριθεί η πορεία προς το τέλος του μνημονίου, οι αναφορές θα είναι πιο έντονες όπως και οι επικρίσεις για τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες αλλά και τις υποσχέσεις περί «παράκαμψης» των συμφωνηθέντων και της εφαρμογής ενός «παράλληλου», κατά την προσφιλή έκφραση της συγκυβέρνησης, προγράμματος.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά αξιωματούχων των Βρυξελλών στην γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», σύμφωνα με την οποία «Όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους, που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο».
Το βλέμμα των Ευρωπαίων πάντως είναι στραμμένο προς το Βερολίνο όπου παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στην εκεί συγκυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπισης του ελληνικού θέματος. Αναμένουν τη στάση του νέου υπουργού Οικονομικών που όμως θεωρείται πως δεν θα είναι η αναμενόμενη από την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που εμφανίζονται να πιέζουν κυρίως ως προς τη λήψη μέτρων για να μην υπάρξει ανοχή ως προς την επιτήρηση της Ελλάδας, δείχνοντας ξεκάθαρα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το οποίο κατά τη συνήθη πρακτική της πρώτης φορά Αριστερά έχει βαπτιστεί ως «ολιστικό» (στο πλαίσιο των τίτλων που βάζουν για να δοθεί μια άλλη εικόνα, όπως για παράδειγμα η δημιουργική ασάφεια) θα τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο αφενός, αφετέρου δεν θα είναι και το τελικό αφού θα εξαρτηθεί από τις παρεμβάσεις των θεσμών (τρόικα).
Φωτογραφία: Shutterstock