Brexit, Boris Johnson και ελληνικός «κόφτης»

Brexit, Boris Johnson και ελληνικός «κόφτης»

Του Κώστα Μήλα*

Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο Brexit και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ αναφέρεται σε δύο βασικά σενάρια:

  1. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα διεξαχθούν σε φιλικό κλίμα με το «καταραμένο» Άρθρο 50 να ενεργοποιείται από την Βρετανική κυβέρνηση σχετικά σύντομα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις «διαθέσεις» του νέου υπουργού εξωτερικών Boris Johnson ο οποίος έχει την τάση, όταν ανοίγει το «μεγάλο» στόμα του, να προσβάλλει τους άλλους (βλέπε πρόσφατο σχόλιο του ότι η Hillary Clinton είναι...σαδίστρια νοσοκόμα σε...mental hospital ή ακόμα την συσχέτηση που έκανε μεταξύ...Hitler και Ε.Ε.). Στο σενάριο αυτό, το πραγματικό ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα αυξηθεί, κυρίως λόγω Brexit, κατά 1,8% το 2016 (αντί 1,9% προ-Brexit) και κατά 1,8% το 2017 (αντί 2% προ-Brexit).
  2. Στο δυσχερές σενάριο όμως, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. λαμβάνουν...συγκρουσιακό και ατέρμονο χαρακτήρα, το πραγματικό ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες χάνει δυναμική και αναπτύσσεται κατά 1,4% το 2016 και «μόνο» κατά 1% το 2017.

Τα παραπάνω, λόγω Brexit, σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οκονομία. Προ-Brexit, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ύφεση 0,3% το 2016 και ανάπτυξη 2,7% το 2017. Μικρότερη, λόγω Brexit, διεθνής ανάπτυξη αναμένεται να επιβαρύνει την ύφεση του 2016 αλλά και να «ψαλιδίσει» κάπως την ανάπτυξη του 2017. Αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι ελληνικές προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 μάλλον δύσκολα θα γίνουν πραγματικότητα με αποτέλεσμα αυξανόμενη πιθανότητα ενεργοποίησης του (επίσης «καταραμένου») ελληνικού δημοσιονομικού «κόφτη». Υπερβάλλω λίγο στα γραφόμενα μου αλλά, ποιος θα το περίμενε; Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% (η οποία υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο του 19,2% στις χώρες του ΟΟΣΑ) σε συνδυασμό με την έλλειψη...κόφτη στην γλώσσα του απρόβλεπτου Boris Johnson αυξάνουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του ελληνικού κόφτη!

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool