Εκρηκτικός μπορεί να είναι για τους καρκινοπαθείς, ο συνδυασμός του κορονοϊού με το αδύναμο ανοσοποιητικό τους το οποίο έχει υποστεί καταστολή στο πλαίσιο της θεραπείας τους, τονίζει στο liberal.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος.
Και εξηγεί ότι εκτός από το αδύναμο ανοσοποιητικό, επίσης άγνωστο είναι το πως μπορεί να επιδράσει ο ιός σε ασθενείς μετά από ακτινοβολία στο στήθος, όπου αυτή μπορεί να έχει δημιουργήσει στους πνεύμονες.
Καθώς πρόκειται για μια από τις ευάλωτες ομάδες, οι περίπου 70.000 πάσχοντες από διάφορες κακοήθειες στη χώρα μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και γι' αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευ. Φιλόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας τους, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για τους συγκεκριμένους ασθενείς.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη:
- Τι συμβαίνει με τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε φάση θεραπείας; Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων γι΄ αυτούς;
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζονται παρεμβάσεις. Μας ανησυχεί όμως το ενδεχόμενο να αναλωθούν όλοι οι πόροι του συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και αφεθούν πίσω οι ασθενείς με καρκίνο.
- Μπορούν αυτοί οι ασθενείς να συνεχίζουν τις θεραπείες τους, δεδομένων των περιορισμών πρόσβασης στο σύστημα υγείας;
Ο καρκίνος είναι επείγουσα περίπτωση, οπότε τα περιστατικά αντιμετωπίζονται κανονικά. Ιδίως αν υπάρχει επιπλοκή όπως συμφόρηση, απόφραξη, ίκτερος. Οι χημειοθεραπείες γίνονται κανονικά. Τα χειρουργεία μπορούν να καθυστερήσουν μια - δυο εβδομάδες, αλλά όχι περισσότερο.
- Πόσο κινδυνεύει αυτή η κατηγορία ασθενών από τον ιό στο νοσοκομείο;
Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε ότι στην περιφέρεια, όπου τα νοσοκομεία είναι γενικά, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Δεν μπορούν οι ογκολογικοί ασθενείς να μπαίνουν στο νοσοκομείο από την ίδια είσοδο, να περνούν από τους ίδιους διαδρόμους και να παραμένουν στις ίδιες αίθουσες αναμονής με τους χώρους όπου γίνεται η υποδοχή των ασθενών για τον covid -19. Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός. Ακόμη και άλλη πτέρυγα.
Στην Αθήνα, πολύ καλά έγινε και έχουν οργανωθεί έτσι τα νοσοκομεία, πολύ καλύτερα που ορίστηκαν ξεχωριστά νοσοκομεία όπως η Παμμακάριστος και το ΝΙΜΤΣ, μόνο για τον κορονοϊό.
Περιορίζεται έτσι η διασπορά του ιού, χωρίς να επιβαρύνονται άλλοι ασθενείς από άλλα νοσήματα.
Το δυσάρεστο όμως που συμβαίνει στην Αθήνα, είναι ότι έχει ξεκινήσει και ζητείται και η συνδρομή ογκολόγων από τα ογκολογικά νοσοκομεία της Αθήνας για περιστατικά κορονοϊού. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει κάποια διευθέτηση, γιατί δεν είναι δυνατόν ο ογκολόγος να περιθάλψει ασθενή με κορονοϊό και την επομένη να επιστρέψει στη θέση του και να εξετάζει ασθενείς με καρκίνο, με κίνδυνο να του μεταφέρει τον ιό αν κι ο γιατρός έχει κολλήσει.
- Τι θα μπορούσε να γίνει για το διαχωρισμό των ασθενών;
Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους ογκολογικούς ασθενείς τα τμήματα ημερήσιας νοσηλείας, όπου υπάρχουν αυτά, αν και δεν βρίσκονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
- Οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο φαίνεται να μετατίθενται για μετά τη λήξη της επιδημίας. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό;
Στην δεδομένη συγκυρία, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ακούγεται. Οι προληπτικές εξετάσεις γίνονται ανά 2-3 χρόνια, όπως μαστογραφίες, παπ-τεστ, κολονοσκόπηση κλπ.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γι΄ αυτό.
Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις καρκίνου που δεν είναι τόσο επιθετικές, οπότε δεν υπάρχει τρομακτική πίεση.
- Ποιοί καρκίνοι «μπορούν να περιμένουν»;
Υπάρχουν οι περιπτώσεις που δεν είναι τόσο επιθετικές, όπως στο μαστό, τον θυρεοειδή, το θηλώδες καρκίνωμα. Όμως οι περιπτώσεις του τραχήλου της μήτρας ή του πνεύμονα, χρειάζονται παρεμβάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζεται απόλυτη προφύλαξη για τους ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, λόγω της θεραπείας τους.
Επίσης, ασθενείς που ολοκλήρωσαν θεραπεία από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να προσέχουν εφόσον είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, διότι κάποιες φορές επηρεάζει τους πνεύμονες και αποκτούν μια ευαισθησία. Η χημειοθεραπεία, δεν αφήνει κατάλοιπα.
- Πότε πρέπει οι καρκινοπαθείς να επικοινωνούν με τον ογκολόγο τους;
Οι ασθενείς που ακολουθούν χημειοθεραπεία στο σπίτι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Εάν παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα, δύσπνοια, γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμα και πυρετό, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, πριν ανησυχήσουν ότι έχουν κολλήσει τον κορονοϊό. Μπορεί τα συμπτώματα αυτά να είναι παρενέργειες της θεραπείας τους, οπότε ο ογκολόγος τους θα τους κατευθύνει ανάλογα.
- Πώς βλέπετε την πορεία του κορονοϊού στο ΕΣΥ μέχρι στιγμής;
Η χώρα φαίνεται ότι έχει λάβει μαθήματα από την Ιταλία και μέχρι ώρας τα επίπεδα είναι χαμηλά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, η κατ΄ εξοχήν απαραίτητη ειδικότητα για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εκεί θα αναδειχθεί το πρόβλημα. Και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το ΕΣΥ αφέθηκε για χρόνια, με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούνται ταχύτατα οι επικεφαλής των κλινικών, χωρίς να έχει δημιουργηθεί η απαιτούμενη διαδοχή, χωρίς να μεταφέρεται η εμπειρία των μεγαλυτέρων στους νεώτερους.
Και οι δύο παράγοντες συνδυαστικά, είναι κρίσιμοι για την παροχή υπηρεσιών υγείας.