Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Το τελευταίο μαζικό sell off σε όλα τα κρυπτονομίσματα που συνοδεύτηκε και από σημαντικό όγκο συναλλαγών, δείχνει πως οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν κάποιο κρυπτονόμισμα για να κινηθούν σε κάποιο άλλο, για παράδειγμα να πουλούν bitcoin, για να αγοράσουν ripple.
Το sell off δείχνει πως για πρώτη φορά οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα από τα 100 πιο δημοφιλή crypto, τα 93 έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες ημέρες. H συνολική χρηματιστηριακή αξία του bitcoin, δηλαδή η συνολική αξία των bitcoins που έχουν παραχθεί πρωτογενώς και συναλλάσσονται, η οποία υπολογίζεται καθημερινά από την Blockchain Luxembourg SA, ανέρχεται σήμερα στα $96 δισ. και οι αυξημένες ημερήσιες συναλλαγές ανέρχονται στις 250,000-300,000.
Είναι προφανές πως η τρέχουσα χαμηλή “χρηματιστηριακή τιμή” του bitcoin που μεταφράζεται σε $4,500 (Δολάρια ΗΠΑ), δείχνει πως ακόμα και η πρωτογενής παραγωγή bitcoin αποτελεί πλέον μια ζημιογόνα δραστηριότητα στα περισσότερα σημεία του πλανήτη. Η πρωτογενής παραγωγή bitcoin, απαιτεί μια σημαντική αρχική επένδυση για την εγκατάσταση ενός δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών με αυξημένη υπολογιστική δύναμη και μια συνεχή εκταμίευση για το ενεργειακό κόστος λειτουργίας αυτού του συστήματος, στα πλαίσια της υποστήριξης του blockchain.
Φυσικά το κόστος της “φυσικής παραγωγής” του bitcoin εξαρτάται από το που γίνεται η εξόρυξη του, δηλαδή από το γεωγραφικό σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένο ένα δίκτυο εκατοντάδων servers που παρέχει υπολογιστική ισχύ στο σύστημα blockchain καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το bitcoin είναι η ανταμοιβή για την υπολογιστική ισχύ, που παρέχουν οι miners για τις διαδικασίες λειτουργίας του blockchain. Άλλες είναι οι απαιτήσεις για ψύξη των CPU, για παράδειγμα στην Αριζόνα που έχει υψηλές θερμοκρασίες και άλλο στη Σιβηρία των χαμηλών θερμοκρασιών.
Άλλο είναι το κόστος σε χώρες με χαμηλές ενεργειακές τιμές και άλλο σε χώρες με ασταθές ενεργειακό σύστημα και υψηλές τιμές. Για να αντιληφθούμε το ενεργειακό κόστος, το Βloomberg σε ανάλυση του για το ενεργειακό πρόβλημα που προκαλεί η βιομηχανία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αναφέρει πως η υποστήριξη της λειτουργίας του blockchain, απαίτησε μέσα στο 2017 ενέργεια ίση με την ενέργεια που καταναλώθηκε στη Νιγηρία των 191 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στην τελευταία διαθέσιμη έκθεση του 2017 για το κόστος εξόρυξης ενός bitcoin, τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, καθώς παρουσιάζεται ένα μεγάλο εύρος τιμών. Στη Ελλάδα το κόστος είναι $9.210, στην Γερμανία $14.275,στη Φινλανδία $7.122, στις ΗΠΑ $4.758, στη Νότιο Κορέα $26.170, στη Ρωσία $4.675 και στη γειτονική Βουλγαρία $4.362.
Το γεγονός πως το bitcoin αξίζει λιγότερο από το κόστος παραγωγής του είναι μια πρώτης τάξεως παρενέργεια. Αν εδώ συνυπολογισθεί και το γεγονός πως από το σχεδιασμό του blockchain, το σύστημα έχει περιορισμό στον συνολικό αριθμό των bitcoins που μπορούν να “παραχθούν” με όριο τα 21 εκατ. με δεδομένο πως ήδη έχουν “παραχθεί” 17,4 εκατ. bitcoins, τότε αντιλαμβανόμαστε πως το κόστος ολοένα και θα αυξάνεται, σε ένα πτωτικό περιβάλλον για την τιμή του bitcoin.
Σήμερα μετά την κατά 75% πτώση της τιμής του bitcoin από τη αρχή του χρόνου, αγοράζοντας ένας επενδυτής το bitcoin, τι προσδοκίες έχει; Σε ποια επενδυτικά κριτήρια ανταποκρίνεται; Αγοράζει ένα προϊόν που έχει εξορυχθεί σε κάποιο σημείο του ψηφιακού συστήματος, που αποτυπώνει ουσιαστικά στην τιμή του την απόσβεση του κόστους του hardware που απαιτήθηκε, μαζί με το ενεργειακό κόστος της παραγωγής του. Τι ενσωματώνει λοιπόν η χρηματιστηριακή τιμή του bitcoin;
Ενσωματώνει τη προσδοκία, πως κάποιος άλλος επενδυτής θα ενδιαφερθεί το αγοράσει σε υψηλότερη τιμή ή ενσωματώνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει κάποιος σε μια συναλλαγή που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, κάτω από τα ραντάρ των φορολογικών και τραπεζικών αρχών.
Η επένδυση σε bitcoin χαρακτηρίζεται από τρεις συστημικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι ο αντισυστημικός χαρακτήρας του bitcoin, που το έχει θέσει στο στόχαστρο των φορολογικών, των τραπεζικών και των διωκτικών αρχών σε όλον τον κόσμο.
Ο δεύτερος είναι τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που εμπλέκονται στην αγορά του bitcoin, που είναι η ψηφιακή γενιά επενδυτών που δεν γνωρίζει τους βασικούς κανόνες της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των αγορών και οι χρήστες του μαύρου χρήματος. Και ο τρίτος είναι η έντονη χειραγώγηση των τιμών του bitcoin στις διάφορες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.
Στην ερώτηση, αν μετά την πτώση διακρίνουμε επενδυτική ευκαιρία, θα απαντούσαμε πως η πτώση ξεκίνησε από τα $20,000 και πως κάθε χαμηλότερη τιμή αποδείχθηκε πως δεν ήταν ευκαιρία εισόδου.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.