Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα*
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος της «Xerox Hellas», Bασίλης Ραμπάτ, μιλάει στον «Φ» για τις νέες αρμοδιότητές του και το όραμά του για την εταιρεία.
Επισημαίνει ακόμα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καταγράφει τον ειδικό ρόλο των ανώτατων στελεχών στην ελληνική αγορά, εν όψει μάλιστα του Συνεδρίου Ηγεσίας, στις 4 και 5 Μαΐου, στο Λαγονήσι.
Επιπλέον, διαπιστώνει την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικής αγωγής ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας.
- Κύριε Ραμπάτ, είστε ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΕ. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της εταιρείας για τα μέλη της.
Η ΕΑΣΕ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, ούτε και η συμμετοχή των μελών της αφορά την εκπροσώπηση των εταιρειών τους. Ως διευθύνων σύμβουλος της «Xerox» δεν εκπροσωπώ την εταιρεία μου, αλλά την ΕΑΣΕ. Συμπεριλαμβάνει ανώτατα στελέχη, γενικούς διευθυντές ή υψηλά ιστάμενους ανθρώπους σε μεγάλους οργανισμούς, τράπεζες ή εταιρείες.
Σκοπός μας είναι να προάγουμε την ηγεσία, το αποτελεσματικό μάνατζμεντ και τις αρχές του προς όφελος των ίδιων των μελών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Συνεπώς, θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις, την ενημέρωση, την εξειδίκευσή τους σε τομείς όπως τα «best practices», το «networking», το «mentoring» και οι παλαιότεροι να μεταφέρουν στους νεότερους την εμπειρία τους.
Επιπλέον, δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη μας, μέσα από πλούσιες δράσεις, να έρθουν σε επαφή με ακαδημαϊκούς, καταξιωμένους επιχειρηματίες, πρέσβεις, πολιτικούς και γενικότερα ανθρώπους που θεωρούμε ότι μπορούν να προσθέσουν «υπεραξία» στο προφίλ ουσίας ενός ηγετικού στελέχους της αγοράς.
- Μπορεί η ΕΑΣΕ να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ελληνική αγορά;
Στόχος μας είναι η εταιρεία να έχει έναν θεσμικό ρόλο, δηλαδή να δυναμώσει η φωνή των μελών της ως υπεύθυνων προσώπων. Μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε περισσότερο την ικανότητά μας στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δοκιμάζουν τις διοικητικές τους αρετές κάτω από δύσκολες και πραγματικές συνθήκες, αναλαμβάνοντας ευθύνες με στόχο την παραγωγή έργου και την αποτελεσματικότητα. Κατά συνέπεια, είναι πολύ λογικό να έχουν αποκτήσει τη χρήσιμη εμπειρία και άποψη.
- Το πολιτικό σύστημα σας συμβουλεύεται;
Γενικότερα, όχι. Τώρα όμως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός κύκλου πρωτοβουλιών. Επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του δηλώσαμε την προθυμία για παροχή τεχνογνωσίας, όπου χρειάζεται. Εδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και του προτείναμε να βοηθήσουμε με τις πρακτικές διοίκησης και σε άλλους τομείς: αξιολόγηση, πρόσληψη στελεχών στο Δημόσιο, σχεδιασμός και εκπόνηση projects.
Tαυτόχρονα, έχουμε ήδη δρομολογήσει συναντήσεις και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Να ξέρετε, βέβαια, ότι ο ρόλος μας θα είναι πάντα υπερκομματικός. Τον Φεβρουάριο, διοργανώσαμε ένα event, σε «σύμπραξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καλέσαμε γενικούς γραμματείς και υψηλόβαθμα στελέχη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου καταγράψαμε πολλές σημαντικές τοποθετήσεις.
- Τι μπορείτε να κάνετε για την επιχειρηματικότητα των νέων;
Θεσπίσαμε μια ομάδα που ασχολείται με τη νεανική επιχειρηματικότητα και αναζητά τρόπους για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Εδώ χρειάζεται ένας δημιουργικός συντονισμός που θα βοηθήσει στην ανάσχεση του brain drain αλλά και στην καταγραφή των δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας σε σχέση με την προσφορά και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αντιλαμβάνεστε βέβαια εδώ και τον ρόλο της εκπαίδευσης.
Ανοιγόμαστε όλο και περισσότερο στα πανεπιστήμια, στα μεταπτυχιακά, με το «regeneration», σε πολλούς φορείς και σε καινοτόμες ιδέες. Ταυτόχρονα σημαντικό είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που να συνδέονται με τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού για το μέλλον.
- Ποιο είναι το προφίλ ενός Ελληνα leader σε σχέση με αυτό των ξένων;
Πολλοί έχουν κάνει ήδη καριέρα στο εξωτερικό. Εγώ επειδή διοικώ μια πολυεθνική και έχω επαφή με άλλες χώρες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το επίπεδό τους είναι υψηλότερο. Μια ερμηνεία γι'' αυτό είναι η άρτια εκπαίδευση. Πιστεύω όμως και κάτι άλλο: ο γενικός διευθυντής που βιώνει την ελληνική πραγματικότητα με πολλές ιδιαιτερότητες, με νομοθεσία δύσκολη, με γραφειοκρατία, με περίεργες καταστάσεις, «εκπαιδεύεται» καλύτερα και αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση ζητημάτων.
Μπορεί, ας πούμε, να έρθει εδώ ο καλύτερος Άγγλος CEO και να χαθεί. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αρκετές πολυεθνικές στην Ελλάδα παρουσιάζουν αναλογικά, από τα καλύτερα αποτελέσματα. Η «Xerox Hellas» είναι από τις καλύτερες εταιρείες της «Xerox» στον κόσμο. Το πλαίσιο λειτουργίας είναι αυτό που απελευθερώνει δυνατότητες και δεξιότητες. Ισχύει και για τους Ελληνες leaders που διαπρέπουν στο εξωτερικό και για τις πολυεθνικές που μεταφέρουν το δικό τους πλαίσιο στην Ελλάδα.
- Ποιες είναι οι δυσκολίες της ελληνικής αγοράς;
Πολλές. Δεν σου δίνονται τα πραγματικά εφόδια, οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται, η γραφειοκρατία ορθώνει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ο δημόσιος τομέας δεν συνεργάζεται, η υψηλή φορολογία και το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον στις επενδύσεις.
- Πώς θα αρθούν όλες αυτές οι αγκυλώσεις;
Οπωσδήποτε χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζει κανείς το κόστος από την αντιπαράθεση με τις καθεστωτικές αντιλήψεις του Δημοσίου ή το πελατειακό κράτος. Να μπει πάρα πολύ δυνατά ο ιδιωτικός τομέας παντού, με ελέγχους και κανόνες βεβαίως, για να μπορέσει να λειτουργήσει πολύ πιο σύγχρονα το κράτος, με συνέργειες και αμοιβαιότητες σε κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις. Έχουμε ανάγκη από φιλελευθεροποίηση της αγοράς σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσουμε.
Το μεγάλο όμως στοίχημα, η μεγάλη ευκαιρία είναι η τεχνολογία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στις νεοφυείς εταιρείες.
Η απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος για να απογειώσουμε τη χώρα στα επόμενα χρόνια.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Τετάρτης 2 Μαΐου.