Του Γιάννη Παντελάκη
Ο Βαρουφάκης, αποτελεί ένα πρόσωπο-κλειδί. Αμφιλεγόμενη παρουσία, αλλά σίγουρα καθοριστική για όσα συνέβησαν από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά. Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, την πορεία που είχαν, τις επιπτώσεις στην οικονομία -άρα και στη ζωή μας- στο αποτέλεσμά τους ιδιαίτερα, ήταν καίρια. Η μοναδική απόλυτη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε για εκείνο το οκτάμηνο του 2015, είναι αυτή που αφορά στο αποτέλεσμά του, στο τρίτο μνημόνιο δηλαδή. Ακόμα και αν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο ψηφοφόρος είχε μια (σκόπιμα) θολή εικόνα για το περιεχόμενο του μνημονίου αυτού, τώρα πια όλα είναι πιο ξεκάθαρα. Τα βλέπουμε στα μέτρα που ετοιμάζονται για ασφαλιστικό, αγρότες κ.ο.κ.
Με την συνέντευξή του ο Βαρουφάκης, έβαλε μια σειρά από θέματα τα οποία δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ανήκουν στην ιστορία. Συνέβησαν λίγους μήνες πριν και το σημαντικότερο, τις παρενέργειές τους τις βιώνουμε σήμερα. Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο μάλιστα. Όσα ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης, θα έπρεπε σήμερα να μας απασχολούν περισσότερο από κάθε τι. Το ότι οι συνταξιούχοι απειλούνται με την 13η περικοπή των συντάξεων τους, συνδέεται με όσα έγιναν τότε. Αν οι αγρότες ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να αφανιστούν, δεν είναι ασύνδετο με όσα συνέβησαν σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους. Αν οι άνεργοι, δεν βλέπουν καν μια μικρή προοπτική στις ζωές τους, αυτό δεν οφείλεται μόνο στα πέντε χρόνια μνημονίων, αλλά και στον έκτο χρόνο.
Δεν ξέρω σε ποια από αυτά που ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης, υπάρχουν δόσεις αλήθειας και σε ποια όχι. Δεν διακρινόμαστε άλλωστε για μια ανεξάρτητη και αντικειμενική δημοσιογραφία που θα μας έλεγε, όσα οι εξουσίες μας κρύβουν. Έχουμε και εκεί ένα σοβαρό έλλειμμα. Υπάρχουν ωστόσο μερικά αντικειμενικά ζητήματα που το ένα στέκεται ακριβώς απέναντι από το άλλο. Και πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς ισχύει από τα δυο. Η διαβεβαίωση του Τσίπρα ότι δεν γνώριζε όταν προκήρυσσε το δημοψήφισμα ότι θα ακολουθήσουν capital controls, ή ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι γνώριζαν καλά ότι αυτό θα συμβεί; Δεν είναι ένα θεωρητικό ερώτημα, η απάντησή του μας αφορά άμεσα. Ο περιορισμός στις τράπεζες, προκάλεσε απίστευτες παρενέργειες.
Και αυτό, είναι ένα μόνο ερώτημα στο οποίο οφείλουν να μας απαντήσουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα και δεν συνδέονται όλα μόνο με οικονομικές παραμέτρους. Αλλά και πολιτικές. Πολλοί φαντάζομαι θα ήθελαν να γνωρίζουν, τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του δημοψηφίσματος. «Αποδείξαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου», που έλεγε ο Τσίπρας στο πανηγυρικού τύπου διάγγελμά του; Η μήπως συνέβη αυτό που περιέγραψε ο Βαρουφάκης, ο οποίος συνάντησε στο Μαξίμου από τον Τσίπρα «μια αναντιστοιχία με το πανηγυρικό κλίμα του δρόμου, μια ηλεκτρισμένη δυσάρεστη ατμόσφαιρα, έναν πρωθυπουργό που εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει»; Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε, πως η μετατροπή του «όχι», σε «ναι» ταιριάζει περισσότερο στην περιγραφή Βαρουφάκη.
Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις αναφορές Βαρουφάκη, ότι «επανακριθήκαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», δεν σημαίνει τίποτα. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ...