H αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody’s, από το Β1 στο Ba3, δεν ήταν αναμενόμενη. Αποτέλεσε θετική έκπληξη, που δυστυχώς πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων, λόγω κυρίως της ανακοίνωσης για το lockdown 2. Ακόμα πιο σημαντική, ήταν η θετική αξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Εγκαταλείποντας την ζώνη αξιολόγησης του Β, που περιγράφεται ως ένα πιστοληπτικό περιβάλλον «κερδοσκοπίας και υψηλού ρίσκου», η Ελλάδα εισέρχεται στη ζώνη αξιολόγησης Ba. Μια ζώνη που περιγράφεται ως ένα πιστοληπτικό περιβάλλον «με στοιχεία κερδοσκοπίας και σημαντικού ρίσκου». Αμφότερες οι κατηγορίες B και Ba, ανήκουν στις μη επενδυτικές βαθμίδες και τα χαρτιά που εκδίδονται από χώρες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, δηλαδή τα Κρατικά Ομόλογα και τα Έντοκα Γραμμάτια, θεωρούνται junk.
Ο δρόμος προς την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, στη λεγόμενη και investment grade, είναι μακρύς. Πρέπει να περάσει πρώτα από το Ba2 και από το Ba1, για να περάσει στη ζώνη αξιολόγησης Baa, που χαρακτηρίζεται από μέτριο πιστωτικό ρίσκο και από μέτρια κερδοσκοπικά στοιχεία. Πάνω από τις βαθμίδες Baa3, Baa2, Baa1, υπάρχουν οι βαθμίδες A3, Α2, Α1, οι Aa3, Aa2, Aa1 και στην κορυφή βρίσκεται η Aaaa. Και ο δρόμος αυτός, θέλει το χρόνο του, διότι η Moody’s έδωσε την περασμένη Παρασκευή, σταθερή προοπτική (outlook) στην αξιολόγηση σου. Κάτι που σημαίνει, ότι δύσκολα θα υπάρξει μια νέα αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα από το 2002 έως και τον Φεβρουάριο του 2009, ήταν στην βαθμίδα Α1 με σταθερό outlook, δηλαδή με σταθερή προοπτική. Τα πράγματα χάλασαν τον Οκτώβριο του 2009, όταν η βαθμολόγηση Α1 συνοδεύτηκε από αρνητική προοπτική. Και έτσι η χώρα μας κατέληξε στην βαθμολόγηση C, που είναι η χαμηλότερη δυνατή, τον Μάρτιο του 2012. Το C, σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης.
Ας επανέλθουμε στον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να επανέλθει στη επενδυτική βαθμίδα της Moody’s. Ο δρόμος αυτός είναι σπαρμένος με μεταρρυθμίσεις. Και μάλιστα, με διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρει σχετικά η Moody’s στην έκθεσή της: «Oι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν μια βιώσιμη βελτίωση των θεσμικών λειτουργιών και ήδη έχουν φέρει απτή πρόοδο σε περιοχές όπως η φορολογική διοίκηση και συμμόρφωση και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι μικρός, ενώ η πρόοδος, καθοδηγείται και από την παραμονή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Σε ένα διαφορετικό σημείο εστιάζει και στον δυνητικό κίνδυνο η πανδημία να προκαλέσει καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ενώ η αντιστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι απίθανη, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά. Επίσης, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά τις ευνοϊκότερες επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του "πρώτου κύματος", θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2021».
Το σταθερό outlook της Moody’s θα εξακολουθήσει. μέχρι να φανεί προς τα πού θα κινηθεί η χώρα.
Θα οδεύσει σε περαιτέρω αναβάθμιση, «εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή αυξημένων επενδύσεων και σταθεροποιήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Μια ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγηση, όπως και η επίλυση των συνεχιζόμενων ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα».
Ωστόσο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί «εάν αντιστραφεί η πρόοδος στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Μια παρατεταμένη αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μπορούσε επίσης να ασκήσει καθοδική πίεση στην αξιολόγηση, εάν οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του ΑΕΠ και περαιτέρω σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους».
Ο δρόμος για την αναβάθμιση της χώρας είναι ταυτισμένος με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν με γενναίο τρόπο ακόμα και μέσα στην πανδημία. Έτσι ώστε η οικονομία να σταθεί όρθια και να βγει πιο δυνατή στη μετά covid εποχή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.