Από την μια πλευρά ο δείκτης μεταδοτικότητας μειώνεται με την μέση ηλικία όσων νοσούν να έχει πέσει στα 39 έτη. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός όσων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στις εντατικές, αυξάνεται. Ο γρίφος της νέας επιδημιολογικής κατάστασης απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα.
Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου το δεύτερο κύμα είναι εδώ, σε δέκα ημέρες ανοίγουν τα σχολεία, η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την θερινή ραστώνη μειώνει αναγκαστικά τις αποστάσεις, ξεκινούν οι εποχικές ιώσεις και εμβόλιο ακόμη για τον COVID19 δεν υπάρχει.
Το σύστημα υγείας αντέχει, ωστόσο η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται ήδη στο 23%, ενώ ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη κινείται στο 35%.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ξεκινά άμεσα την επαναδημιουργία των κλινών εντατικής που τον περασμένο χειμώνα είχαν ξεπεράσει τις 900 -με τον στόχο να παραμένει πάντα στις 1200 κλίνες ΜΕΘ. Αριθμός που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις προσπάθειες πλήρωσης των κενών θέσεων γιατρών οι οποίες από τις μέχρι τώρα προκηρύξεις παραμένουν άγονες.
Πώς επιταχύνει
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει πέσει στο 0,79 από 0,85 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Εφόσον ο δείκτης είναι κάτω του 1, θα ανέμενε κανείς ότι η επιδημία θα είχε αρχίσει να φθίνει.
Κι όμως αντί ο χρόνος που χρειάζεται για να διπλασιαστούν τα κρούσματα, να έχει αυξηθεί, εντούτοις αυτός έχει μειωθεί στις 24 μέρες έναντι των 28. Δηλαδή ο διπλασιασμός επιτυχγάνεται τέσσερις ημέρες νωρίτερα.
Τι συμβαίνει; Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το παραπάνω παράδοξο, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά στο Liberal.gr για τον λεγόμενο «χρόνο γενεάς». Έναν όρο που χρησιμοποιούν οι επιδημιολόγοι για να μετρήσουν την ταχύτητα με την οποία ένας φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
Ναι μεν ένας ασθενής μπορεί να τον μεταδώσει σε διάστημα 10 ημερών, ωστόσο η ταχύτητα διασποράς, διαφέρει ανάλογα με το αν θα τον μεταδώσει την πρώτη ή τη 10η ημέρα. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η μετάδοση γίνεται άμεσα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, έστω κι αν ο δείκτης Rt είναι χαμηλός.
«Στα κόκκινα» η Αττική
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, η οποία βρίσκεται «στα κόκκινα» από πλευράς κοινοτικής μετάδοσης, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό, όπως λέει, να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα και να φοράμε τη μάσκα, καθώς είναι δύσκολο να εφαρμοστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα χωρίς σοβαρή επίπτωση στην καθημερινότητα.
Αν και οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο από τον ιό το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφορούν ηλικίες κάτω των 30 ετών, δεν λείπουν και τα περιστατικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την αύξηση των περιπτώσεων ασθενών που οδηγούνται στην εντατική ή στη διασωλήνωση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε 38 διασωληνωμένους, από 31 που είχαμε την περασμένη εβδομάδα.
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι υπήρξε μια αύξηση στους κρίσιμα ασθενείς, εξαιτίας της προσβολής φιλοξενούμενων σε γηροκομεία. Ο ίδιος παρατηρεί ότι ο χρόνος που μεσολαβεί από την νόσηση και την διάγνωση κάθε κρούσματος μέχρι ο ασθενής να καταλήξει στην εντατική και τη διασωλήνωση, είναι μεταξύ 7-14 ημερών.
Μικρότερες ηλικίες στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, λοιμωξιολόγο, Χαρ. Γώγο, το καινούριο χαρακτηριστικό στους σοβαρά ασθενείς είναι ότι και εδώ υπάρχει μια μείωση στην ηλικία, καθώς πέραν των ηλικιωμένων, παρατηρούνται διασωληνώσεις σε ηλικίες 50 και 60 ετών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σήμερα είναι διαθέσιμες 200 κλίνες ΜΕΘ για την περίθαλψη των ασθενών με COVID19, ενώ υπάρχει άμεσα η δυνατότητα να διπλασιαστούν. Η συνολική δυναμικότητα μπορεί και να ξεπεράσει τις 900 κλίνες όπως είχε συμβεί το περασμένο χειμώνα, σε συνδυασμό και με τις δωρεές, με απώτερο στόχο τις 1200 κλίνες.
Για την υποστήριξη των κλινών αυτών προχωρούν δύο προκηρύξεις 81 και 400 μονίμων γιατρών, αντίστοιχα, με την δεύτερη να προβλέπει την πρόσληψη 200 γιατρών για ΜΕΘ. Στόχος όπως εξήγησε ο υφυπουργός, είναι να καλυφθούν κενές θέσεις που προκηρύσσονται μεν, ωστόσο παραμένουν άγονες.
Διαβάστε ακόμα:
- Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα - Τον Δεκέμβριο τα πρώτα εμβόλια για τον ιό
- Κορονοϊός: 202 νέα κρούσματα, 86 στην Αττική - 38 οι διασωληνωμένοι