Στο γεγονός ότι έχει επισημάνει επανειλημμένως την «άθλια και ανελεύθερη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, αποδίδει τη στοχοποίησή του ο Οδυσσέας Βλαχονικολός, φοιτητής που δέχτηκε την επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Όπως τονίζει, η θέσπιση της πανεπιστημιακής φύλαξης είναι μία λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
- Γιατί σας επιτέθηκαν; Δεν ανησυχείτε για την προσωπική σας ασφάλεια, όταν στο παρελθόν οι «γνωστοί άγνωστοι» έχουν επιτεθεί και διαπομπεύσει καθηγητές;
Η βασική αιτία της επίθεσης ήταν το γεγονός πως εκφραζόμουν δημόσια και ανοιχτά με το όνομά μου κατά της βίας που επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Έχω επισημάνει επανειλημμένως την άθλια και ανελεύθερη κατάσταση μέσα στο Πανεπιστήμιο, κάτι που προφανώς τους ενοχλεί. Το αίσθημα ανασφάλειας κυριαρχεί πιστεύω στις σχολές, καθώς φοιτητές και καθηγητές έχουν στοχοποιηθεί, τραμπουκιστεί και ξυλοκοπηθεί επειδή έλεγαν την άποψή τους.
- Η πλειοψηφία των φοιτητών τι θέλει σήμερα; Ένα πανεπιστήμιο με ελεύθερη διακίνηση ιδεών ή ένα πανεπιστήμιο που θα επιδεικνύει ανοχή σε καταστάσεις, όπως αυτή που βιώσατε εσείς;
Ο μέσος φοιτητής θεωρώ πως θέλει ανοιχτό Πανεπιστήμιο με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης κατοχυρωμένο. Ένα Πανεπιστήμιο που έχει μια ομαλή λειτουργία, χωρίς βίαιες σκηνές και ενέργειες. Δυστυχώς, η Πολιτεία, οι Πρυτάνεις και η Αστυνομία έχουν αποτύχει στη διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τη Δημοκρατία.
- Τελικά, αυτό το «άσυλο» θέλουμε στα πανεπιστήμια; Ένα άσυλο της βίας;
Το άσυλο όπως γνωρίζουμε έχει καταργηθεί. Ωστόσο, ο κύκλος της βίας συνεχίζεται. Όπως είδαμε ένα χρόνο πριν, με την αποτρόπαια πράξη προς τον πρύτανη του ΟΠΑ, οι δράστες δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Ακόμη μια αποτυχία για το πολίτευμά μας.
- Είναι απαραίτητη η πανεπιστημιακή αστυνομία και σε ποιά μορφή;
Θεωρώ ότι η θέσπιση της πανεπιστημιακής φύλαξης είναι μία λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στο Πανεπιστήμιο. Δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένουν οι αρμόδιοι για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου. Όσο περισσότερο αργούν, τόσο περισσότερο θα διογκώνεται το τέρας του αυταρχισμού μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι καιρός να ωριμάσουμε επιτέλους και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.