Εξαιρετικά επιζήμιο θα είναι για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ένα no deal Brexit δηλώνει στο Liberal. gr, o Aυγουστίνος Γαλιάσος σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι και οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν ή εισάγουν προιόντα θα υποστούν ζημιά δεδομένων των αλλαγών που θα σημειωθούν στους δασμούς. Ταυτόχρονα, αναφέρει πως το νέο lockdown στο Λονδίνο θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά όχι και τόσο σημαντικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλιάσο που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο από το 2003, ένα «No deal Brexit», σημαίνει ότι οι δασμοί στις εισαγωγές και τις εξαγωγές θα αυξήσουν τις τιμές και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού θα τα κάνει λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα.
Συνολικά σε αυτή την περίπτωση, όπως διευκρινίζει, η οικονομία της Βρετανίας θα υποστεί ζημιά αν υπολογίσει κανείς πως η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 43% όλων των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 51% των εισαγωγών.
Αναφορικά με το νέο lockdown που θα τεθεί σε ισχύ σημειώνει πως η ζημιά δεν θα είναι τόσο μεγάλη αν υπολογίσει κανείς πως τα καταστήματα δεν κλείνουν ενώ η εστίαση θα λειτουργεί με την μέθοδο του take away και του delivery. Βέβαια διευκρινίζει πως θα υπάρξουν προβλήματα δεδομένου ότι θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εντός Δήμων κάτι που θα χτυπήσει τις αγορές. Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία επίσης θα είναι κλειστά. Όμως το lockdown δεν έχει τη μορφή γενικής καραντίνας αλλά αυστηρότερων μέτρων και περιορισμών.
Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος μετείχε και στην ομάδα ελλήνων του εξωτερικού με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα. Και δηλώνει ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται ενδιαφέρον από μια κυβέρνηση αν και τονίζει πως δεν αρκούν μόνο τα οικονομικά κίνητρα για να αναστραφεί το brain drain.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
Μόλις ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα για το Λονδίνο λόγω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων. Πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημιά εν μέσω εορτών;
Κοιτάξτε τα αυστηρότερα μέτρα δεν σημαίνουν γενικό lockdown. Τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά ενώ οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με τη μέθοδο του take away και του delivery. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα λειτουργούν κανονικά. Η απαγόρευση των μετακινήσεων από Λονδίνο προς Κεντ για παράδειγμα θα δημιουργήσει προβλήματα. Οπως και τα κλειστά θέατρα και σινεμά. Εκτιμώ πως όλα θα κριθούν στην εφαρμογή και στο κατά πόσο τα μέτρα δεν θα επεκταθούν περαιτέρω.
Τι θα σημάνει ένα no deal Brexit από τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου;
Εκτιμάται ότι έως και το 70% των φορτηγών που ταξιδεύουν στην ΕΕ ενδέχεται να μην είναι έτοιμα για νέους ελέγχους στα σύνορα τρίτων χωρών που επιβάλλονται από την Ευρώπη. Μόνο αυτό θα δημιουργήσει μια μαζική διαταραχή δημιουργώντας ουρές με πάνω από 7000 οχήματα στο Kent. Σημαντική είναι και η ανησυχία σχετικά με πιθανές ελλείψεις στην παροχή φαρμάκων ιδιαίτερα δεδομένης της πίεσης που έχει συσσωρευτεί στο NHS λόγο του Covid19.
Σε κάθε περίπτωση ένα νέο καθεστώς δασμών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να διαπραγματεύεται με την ΕΕ υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα θα κοστίζουν πιο πολύ!
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ένα γεγονός. Ότι, παρόλο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μια σειρά συμφωνιών με εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς, η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 43% όλων των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 51% των εισαγωγών - οπότε η έλλειψη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πόσο θα πληγούν ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
«Καμία συμφωνία», ένα «no deal Brexit», σημαίνει ότι οι δασμοί στις εισαγωγές και τις εξαγωγές θα αυξήσουν τις τιμές των αυτοκινήτων κατά 10% αλλά και τροφίμων, όπως το τυρί και το βοδινό κρέας. Όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό θα έχει αντίκτυπο και σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού θα τα κάνει λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα όσον αφορά τις τιμές τους.
Η ανάλυση του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν γενικά κατά 3-5% ως αποτέλεσμα των δασμών στις εισαγωγές από την ΕΕ.
Τι σημαίνει ένα no deal Brexit για τους έλληνες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ένα no deal Brexit για τους έλληνες εργαζόμενους δεν θα αλλάξει το πώς κάποιος θα εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ουσιαστικά όσοι πολίτες της ΕΕ, που είναι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι έρθουν μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να κάνουν την αίτηση για το λεγόμενο pre-settled/ settled status για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα εργασίας και παραμονής - το pre-settled status (για όσους είναι λιγότερο από 5 χρόνια εδώ) η settled status (για όσους είναι χρόνια πάνω από 5).
Για όσους έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλουν να δουλέψουν από την πρώτη Ιανουαρίου 2021 θα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η βίζα χρειάζεται για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία και σπουδές και όχι για τουρισμό και δεν αφορά όσους θα εγκατασταθούν εδώ μέχρι τις 31/12/2020
Μια αρνητική εξέλιξη στις διαδικασίες το Brexit θα οδηγήσει σε νέο κύμα αποχώρησης εταιρειών από τη Βρετανία;
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ειδικά χωρίς deal σημαίνει αβεβαιότητα για τις εταιρείες με λιγότερες συναλλαγές με την Ευρώπη αλλα και λιγότερες θέσεις εργασίας. Η προοπτική δασμών στις εξαγωγές και τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν το ήμισυ του εμπορίου τις Μεγάλης Βρετανίας. Ένα no Deal θα ήταν καταστροφικό.
Γιατί πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ;
Όπως καταλαβαίνετε μια συμφωνία θα ήτανε το προτιμότερο για όλους αφού θα αποφεύγαμε τους δασμούς και θα είχαμε μια τελωνειακή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, σχετικά με το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη αυστηρών ελέγχων σε ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται σε αυτήν από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην περίπτωση που το Brexit προχωρήσει κανονικά και χωρίς άλλες εκπλήξεις, πόσο θα επηρεάσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Βρετανών επιχειρηματιών για την Ελλάδα και το αντίστροφο;
Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες μας έχουν πλησιάσει για να εξάγουν τα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες εξ αυτών το κάνουν πολύ πετυχημένα ήδη! Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αφού τα ελληνικά προϊόντα όχι μόνο είναι πασίγνωστα στους Βρετανούς αλλά υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ελληνικό community στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Να σημειώσω ότι και πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μας έχουν πλησιάσει επιθυμώντας να διαφημιστούν όχι μόνο στους Βρετανούς αλλά και στους Έλληνες που ζουν εδώ και οι οποίοι επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους με την ανάλογή εισαγωγή συναλλάγματος για τη χώρα μας. Άλλωστε μετά την πανδημία ο τουρισμός θα ξανανοίξει.
Πώς βλέπουν οι Έλληνες τις αλλαγές που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για την επάνοδο στην Ελλάδα. Υπάρχει κάποια ανταπόκριση ;
Η Ελληνική κοινότητα χαρακτηρίζει ως πολύ θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποια ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με τους Έλληνες του εξωτερικού.
Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν είναι κατά πόσο τα οικονομικά κίνητρα θα πλαισιωθούν με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Αλλά και πόσο εύκολο θα είναι να μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Σημαντικός παράγοντας φυσικά και το κατά πόσο το θέμα των επενδύσεων θα εξελιχθεί δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας με ανάλογες αμοιβές.
Εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και Βρετανών προκειμένου να μάθουν τι γίνεται στην Ελλάδα; Πόσο μπορεί να βοηθήσει η πλατφόρμα και το facebook group που έχετε δημιουργήσει και το οποίο συνέβαλε στην στήριξη Ελλήνων που θέλησαν να μετακινηθούν στην Βρετανία;
Είναι αλήθεια ότι οι ιστορίες μέσα από το community μας με κόσμο που έχει βοηθηθεί είναι αμέτρητες. Μέσα από την πλατφόρμες μας και το facebook group μας που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο εκτός Ελλάδας με 60.000 Ελληνες υπήρξε σημαντική συμβολή στο να λάβουν κάποιοι την απόφαση έχοντας λύσει τις απορίες που είχαν μέσα από συζητήσεις και επαφές με άλλους Έλληνες που ήδη βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιχειρήσεις εshops με ελληνικά προϊόντα ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας μέσα από τις πλατφόρμες μας και τους έμαθε ο κόσμος. Έχω παραδείγματα με εταιρείες οι οποίες μεγάλωσαν και έδωσαν δουλειά και σε άλλους Έλληνες κάτι που είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο.
Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και για όλους όσοι θελήσουν να ενημερωθούν για τα μέτρα και τον τρόπο που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και για επιχειρηματίες που ίσως επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ όλοι για να βοηθήσουμε όπως κάνουμε όλα τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Βρετανούς ενδιαφερόμενους.
Η αντιστροφή του brain drain
Η παρουσία του Αυγουστίνου Γιαλιάσου στην ομάδα των Ελλήνων του Εξωτερικού που συνομίλησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε για τον ίδιο εμπειρία αφού όπως είχε πει και στο Liberal.gr και μόνο το γεγονός ότι μια κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον και σχεδιάζει μέτρα επιστροφής είναι από μόνο του ένα θετικό γεγονός. Είχε επισημάνει ότι ήταν σημαντικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε προτάσεις σκέψεις και προβληματισμούς, προσθέτοντας πάντως ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, προκειμένου να επιλέξει κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό, να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το Group στο facebook και οι πλατφόρμες για τους Έλληνες
Εχει δημιουργήσει το «Ellines sto Londino - Greeks in London», το μεγαλύτερο ελληνικό γκρουπ εκτός Ελλάδος και τις πλατφόρμες greeklist.co.uk και greekSelect.com, από κοινού με την Μαρια Χατζηασλανη σε συνεργασία με την Λιλη Πυρακη.