Θετική χαρακτηρίζει για την Ελλάδα την εισήγηση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάπτυξης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις των «σκληρών» της Ε.Ε. πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια λιγότερο καλή συμφωνία.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει μιλώντας στον «Φ» ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί αξιοκρατικά και με σχέδιο το πακέτο για να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Προειδοποιεί, επίσης, ότι η τουρκική προκλητικότητα θα κλιμακωθεί και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και αντίστοιχα να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, ζητώντας ακόμη και τη διακοπή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε.
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη
- Γιατί η Ευρώπη δεν κατάφερε ν’ αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην πανδημία; Αρκούν όσα αποφάσισε έστω κι εκ των υστέρων;
Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, ενώ η αρχική απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού υλικού της Γερμανίας δημιούργησε πολύ κακή εικόνα. Φάνηκε η έλλειψη ουσιαστικής ευρωπαϊκής ηγεσίας και οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες ήρθαν πολύ αργά για να αλλάξουν την τραυματισμένη εικόνα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια πρόταση για μεγαλύτερο πακέτο από τα 750 δισεκατομμύρια, ωστόσο το μίγμα επιδοτήσεων - δανείων είναι καθοριστικά σημαντικό για τη στήριξη χωρών με μεγάλο δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα. Η αποπληρωμή φαίνεται ότι θα γίνει μέσω νέων πηγών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και όχι του ποσού που έλαβε ως επιδότηση, αποτελώντας μία μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους.
Οι «σφιχτές» Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία επιμένουν σε περισσότερα δάνεια και η ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο θα οδηγήσει, πολύ φοβάμαι, σε λιγότερο καλή τελική συμφωνία.
- Είστε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού;
Η διαχείριση του πρώτου κύματος της κρίσης με πολύ καλούς όρους στο υγειονομικό κομμάτι είναι η «προίκα» της Ελλάδας για τη φετινή σεζόν, αλλά όχι χωρίς κριτήρια. Να μη χαθούν άδικα οι προσπάθειες τόσων μηνών. Χρειάζονται κοινοί υγειονομικοί κανόνες για να ανοίξουμε τα σύνορά μας με ασφάλεια, για πολίτες και επισκέπτες. Η Ελλάδα, σε αντίθεσή με άλλες «ανταγωνιστικές» χώρες, έχει ισχυρή εξάρτηση στις αφίξεις εξωτερικού με μόνο 1 στα 10 ευρώ να προέρχονται από τον εσωτερικό τουρισμό.
Πρέπει να πιέσουμε για άνοιγμα των συνόρων στις χώρες των Βαλκανίων που είχαν καλή επιδημιολογική εξέλιξη πριν από τις 15 Ιουνίου που προτείνει η Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουμε την τουριστική κίνηση έστω στο 30%-40% σε σχέση με πέρυσι.
-Η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Θα καταφέρει να πάρει τον ίδιο καλό βαθμό στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη;
Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα λάβει πάνω από 22 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 9 δισ. σε δάνεια, πάνω από 2, ίσως και 3 ή 4 δισ. από το SURE για στήριξη της εργασίας, ενώ θα προστεθούν και οι επιδοτήσεις από τα Ταμεία Συνοχής για το 2021-2027. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα έχει στη διάθεσή της ένα τεράστιο οικονομικό πακέτο.
Αν το διαχειριστεί σωστά και οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πολύ μεγάλη ύφεση και τις σημαντικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο με συγκεκριμένα μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τράπεζες, ξεκάθαρες πολιτικές και αποφάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι χρηματοδοτήσεις με προθεσμίες που λήγουν σε μόλις 5 ημέρες.
Αν αυτή η πρόταση είναι και η τελική, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί με αξιοκρατικό τρόπο τα χρήματα αυτά και δεν θα έχει κανένα άλλοθι για οποιαδήποτε αστοχία, όπως το voucher για τη δήθεν κατάρτιση των ελεύθερων επαγγελματιών.
-Ποια είναι τελικά η συμβολή του rescEU στην προμήθεια υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.;
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στήριξε τα κράτη-μέλη με υγειονομικό υλικό που αγοράστηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, απόθεμα για τις χώρες που είχαν ανάγκη και έχει ήδη σταλεί σε Ιταλία, Ισπανία και Κροατία. Επιπλέον, πάνω από 60.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επαναπατριστεί μέχρι τώρα με πτήσεις που έχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει το rescEU, αν και η Ελλάδα δεν έκανε χρήση σε πολλές περιπτώσεις.
Είναι σημαντικό ότι το rescEU, στο οποίο είμαι και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει πλέον αποδείξει την αξία του και γι' αυτό τον λόγο την Τετάρτη η Επιτροπή πρότεινε όχι μόνο την αύξηση του προϋπολογισμού για την επερχόμενη περίοδο κατά 2 δισ., φτάνοντας στα 3,1 δισ., αλλά και σημαντική ενίσχυση αρμοδιοτήτων.
-Σας προβληματίζει η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα;
Ναι, κυρίως καθώς η όλο και αυξανόμενη προκλητικότητα αντικατοπτρίζει τα μεγάλα εσωτερικά, οικονομικά, πολιτικά και στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το πεδίο της όξυνσης με την Ελλάδα, εργαλειοποιεί τον εθνικισμό, ώστε να κρύψει τον διχασμό και να αποπροσανατολίσει εν μέσω κρίσης κορωνοϊού την κοινή γνώμη από την εσωτερική κατάσταση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, πιέζοντας στρατηγικά στην Ε.Ε. σε ενδεχόμενη κορύφωση. Ακόμα και τη διακοπή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιώξει την ουσιαστική ενίσχυση της Επιχείρησης Ειρήνη, που βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να στείλει στρατό στη Λιβύη, αλλά και την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.
-Η πανδημία θα φέρει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Σοσιαλδημοκρατίας για την επόμενη μέρα;
Η πανδημία και η οικονομική κρίση που προκαλείται υπενθυμίζει ακόμα και στους πιο ακραίους την αξία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα θα είναι να εδραιωθεί η ασφάλεια και η ελπίδα έναντι του φόβου και του ανορθολογισμού που προκαλεί.
Σε εθνικό επίπεδο, η στήριξη μέσα από ένα φιλικό οικονομικό περιβάλλον των δυνάμεων της δημιουργίας και της παραγωγής αποτελεί μονόδρομο, ώστε η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα να μας καταστήσουν λιγότερο ευάλωτους σε διεθνείς τρικυμίες. Η υπεράσπιση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας θα πρέπει να διατρέχει οριζόντια την πολιτική μας.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου 30 Μαΐου