Αστυνομική βία

Αστυνομική βία

Photo by Αnadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Η εξαιρετική ένταση που προκάλεσε η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει την επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση, έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και φαινόμενα έξαρσης βίας. Περιστατικά αστυνομικών βιαιοτήτων κατά δημοσιογράφων, ή βάναυση συμπεριφορά προς περαστικούς που βρέθηκαν τυχαία σε χώρο επεισοδίων και τραυματισμός μαθητών που συμμετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση, έχουν προκαλέσει γενική κατακραυγή. Πολυάριθμες καταγγελίες, έχουν γίνει για αθέμιτη χρήση βίας από αστυνομικούς κατά πολιτών σε διαδηλώσεις.

Σκηνές που δείχνουν έκτροπα από όργανα της τάξεως επιβεβαιώνουν μαρτυρίες για εξαιρετική νευρικότητα και επιθετικότητα, που οδηγεί σε έκτροπα. Έχουν επισημανθεί επικίνδυνες βιαιότητες που προκάλεσαν τραύματα και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή θυμάτων του αστυνομικού μένους.

Η εφημερίδα Liberation δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο αποκαλύπτει ότι στις 26 Μαΐου, ημέρα εθνικής κινητοποίησης κατά του εργασιακού νόμου, ο Romain D., 28 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε επί δεκαήμερο σε αφασία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο διαδηλωτής δέχτηκε πλήγμα από εξακόντιση χειροβομβίδας. Επιπλέον καταγγελίες επισημαίνουν ότι αντί να προσφέρουν βοήθεια οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν δακρυγόνα κατά των ατόμων που συγκεντρώθηκαν γύρω στον τραυματία για να τον συνδράμουν. Η Liberation παρουσιάζει μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Romain δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του, μπορούσε να μιλάει και χαμογελούσε για να καθησυχάσει όσους τον περιστοιχίζαν. Ωστόσο μετά την μεταφορά του σε αυτοκίνητο της πυροσβεστικής υπηρεσίας -στο οποίο ανέβηκαν τρεις χωροφύλακες- έφθασε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Η εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για «εθελοντική βία από υπεύθυνους για την δημόσια τάξη».

Νέες καταγγελίες έγιναν πρόσφατα για βιαιότητες αστυνομικών κατά δημοσιογράφων οι οποίοι κάλυπταν την επικαιρότητα διαδηλώσεων στην πόλη Rennes. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν με οχήματα που κινούνταν με «υψηλή ταχύτητα», για να απωθήσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μπλόκα στην διάβαση. Αρκετοί εκπρόσωποι του τύπου ξυλοκοπήθηκαν. Ορισμένοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι τραυματίστηκαν από χτυπήματα με κλομπ. Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «βιαιότητες αστυνομικών».

Το Εθνικό Συνδικάτο των δημοσιογράφων SNJ και η Διεθνής Συνομοσπονδία των δημοσιογράφων κατήγγειλαν με ανακοινωθέν τους ότι «οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει προνομιούχος στόχος από ένα σημαντικό αριθμό οργάνων της τάξεως, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για πολυάριθμα έκτροπα, στην διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του εργασιακού νόμου».

Ο υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Δήλωσε ότι θά δεχτεί τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εξαιρετική βία κατά την άσκηση της αποστολής τους. Τόνισε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να υπακούουν σε αυστηρούς δεοντολογικούς κανόνες και ότι συστηματικά διεξάγονται έρευνες σε περίπτωση παραβάσεων».

Σάλο προκάλεσε και η παρέμβαση αστυνομικών στο College Surcouf του Saint-Malo στις 2 Ιουνίου. Πολλοί δάσκαλοι, μαθητές και οι γονείς τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το λύκειο, για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανακοίνωσης του νομαρχιακού Συμβουλίου για το κλείσιμο του σχολείου στο τέλος του 2017. Ομάδα αστυνομικών έκανε βίαιη έφοδο για να διαλύσει την συγκέντρωση. Τραυματίστηκαν έντεκα μαθητές. Τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ένας μαθητής με σπασμένο πόδι, άλλος με σπασμένο χέρι και άλλος με τραυματισμό στο γόνατο. «Οι αστυνομικές βιαιότητες προκάλεσαν μεγάλο σοκ στους μαθητές, που φοβήθηκαν ή έκλαιγαν. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι οι αστυνόμοι είναι για να μας προστατεύουν και όχι να για να μας επιτίθενται», τονίζουν ορισμένοι γονείς που δηλώνουν ότι θά υποβάλουν μήνυση. Η υπουργός παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, δήλωσε ότι «δεν είναι φυσικό να τραυματίζονται μαθητές» σε μια «ειρηνική διαδήλωση».

www.ira-feloukatzi.com