Το ασφαλιστικό απειλεί να ρίξει την ελληνική κοινωνία από το τρίτο συννεφάκι αριστερά που έχει κατασκηνώσει την τελευταία εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η μεγάλη πτώση από το έκτο συννεφάκι, που αφορούσε το μνημόνιο. Υπομονή! Δεν μένει μεγάλη απόσταση μέχρι να πατήσουμε στον πλανήτη γη!
Το αστείο σε αυτή την ιστορία είναι ότι άπαντες επιχειρούν να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος! Είναι αλήθεια ότι η συνολική διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση που εξέλεξε δύο φορές στην σειρά ο ελληνικός λαός, δεν ωφέλησε το ασφαλιστικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ευθύνεται για όλα. Είναι τόσο αστήριχτη αυτή η θεωρία, όσο και εκείνη που υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος: Ότι δήθεν τα ασφαλιστικά ταμεία βούλιαξαν εξαιτίας του PSI!
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό οι συντάξεις πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εξαγορά της ψήφου των περήφανων γηρατειών από όλες (ή σχεδόν όλες) τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε ως αποτέλεσμα να μας έρθει ένας φουσκωμένος λογαριασμός. Με την Οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συνταξιούχους. Είναι πάρα πολύ απλό! Δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση αν είχαμε ανάπτυξη και όχι ύφεση το 2015. Ή τουλάχιστον θα ήταν ηπιότερα τα μέτρα της... προσαρμογής.
Το πολιτικό σύστημα αρνείται ακόμη και σήμερα να πει την αλήθεια στον κόσμο. Το αντίθετο γίνεται κυνικό. Όπως συνέβη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης του, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει δώδεκα μειώσεις στις συντάξεις μέχρι σήμερα και δεν θα χαλάσει ο κόσμος με μία ακόμη!
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων που στο τέλος θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς το χειρότερο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επαναλάβει το γνωστό “διαπραγματευτήκαμε αλλά ατυχήσαμε”. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αρνείται και σωστά να συρθεί σε μία συζήτηση δίχως αρχή , μέση και τέλος. Σε μία συζήτηση δίχως σαφείς κανόνες, πέραν της απαίτησης του κ. Τσίπρα να πει ναι σε όλα!
Ο “νεοφιλελεύθερος” Στέφανος Μάνος είχε δεχτεί σκληρές επιθέσεις όταν πρότεινε εθνική σύνταξη 700 ευρώ. Σήμερα οι Έλληνες συνταξιούχοι φλερτάρουν με πολύ χαμηλότερες συντάξεις. Θα ήταν χρήσιμο ένα ίχνος αυτοκριτικής από όσους ανόητους τορπίλισαν στο παρελθόν οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Κι όχι μόνο δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, αλλά ζητούν σήμερα και τα ρέστα! Ξεχνούν ότι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα χρεοκόπησε ήταν οι αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο και οι αλόγιστες αυξήσεις των συντάξεων. Και μάλιστα σε συνταξιούχους που είχαν εργαστεί μόλις 15 χρόνια. Η Ελλάδα γονάτισε για να προσφέρει συντάξεις σε “γέροντες” 40 ετών!
Μόνο που η πολιτική αυτή είναι ανάλγητη! Οι λαϊκιστές εξαγόρασαν έτσι ψήφους, αλλά οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή και στέρησαν από εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη την δυνατότητα του κράτους να την προσφέρει. Και μην νομίσει κανείς ότι όλα αυτά συνέβησαν μόνο στο πιο μακρινό παρελθόν. Τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο ταμείο των συνταξιούχων της ΔΕΗ πέρασαν επί τρόικας. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ πέρασαν επί τρόικας.
Η επόμενη ημέρα για το ασφαλιστικό έχει ως προϋπόθεση την συναίνεση και τον διάλογο. Αλλά η συναίνεση προϋποθέτει μία συγγνώμη για τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Μία δημόσια παραδοχή των λαθών από όλους. Όχι εκβιαστικά διλήμματα για να εξυπηρετηθούν τακτικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Επίσης, σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο για τα επόμενα τριάντα – σαράντα χρόνια και όχι για την επόμενη διετία. Και τέλος, απαιτεί σοβαρότητα απ'' όλους και αλήθειες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον μας πάνω σε σαθρά θεμέλια που κτίζονται με ψέματα.
Το ασφαλιστικό ξεκινάει αναγκαστικά από μηδενική βάση. Μπορεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να προσφέρει λύσεις; Ιδού μία κρίσιμη δοκιμασία! Ξέρουν ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν συντάξεις που δεν έχουν να πληρώσουν. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λένε ψέματα για πολύ καιρό ακόμη. Εκείνο που δεν ξέρουν είναι να συζητάνε όπως κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι στις κανονικές χώρες και να βρίσκουν λύσεις!
Θανάσης Μαυρίδης