Της Νικολλέτας Μουτούση
Κάτω από το χαλί συνεχίζει να κρύβει η κυβέρνηση το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρά τις απειλές προστίμων, παρά το γεγονός πως αρκετές πόλεις της χώρας πνίγονται στα σκουπίδια, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ζήτημα με εξαγγελίες για τη δημιουργία διάφορων φορέων, που κάποια στιγμή θα αναλάβουν τη διαχείριση. Και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρισκόμαστε με τον κορεσμένο και μοναδικό στην Αττική ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ από Πειραιά, Τρίπολη μέχρι Κέρκυρα και Δυτική Ελλάδα η κατάσταση παραμένει προβληματική εγκυμονώνοντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Την ώρα που η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επιμένει στη διαδικτυακή της εκστρατεία «this is not fake news», προβάλλοντας έργα που κάποιες φορές δεν της ανήκουν, ήρθαν τα… real news από την Κομισιόν σχετικά με τους χειρισμούς της για τα σκουπίδια.
Παρ' ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως το σχέδιο της περιφέρειας «καλύπτει επαρκώς όλες τις υποχρεωτικές απαιτήσεις», στη συνέχεια είναι καταπέλτης για τον τρόπο που γίνεται η αξιοποίηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 περίπου 161 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής διατέθηκαν για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Αττικής (πρόληψη, επιλεκτική συλλογή, ανακύκλωση, μηχανική/ βιολογική επεξεργασία, υγειονομική ταφή)» αναφέρει η απάντηση του αρμοδίου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.
«Λαμβανομένης υπόψη της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική, οι σοβαρές καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί έργα γι' αυτές τις βασικές υποδομές, με εξαίρεση ένα έργο για τα Κύθηρα, ύψους 4 εκατ. ευρώ» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Εγκλωβισμένη στις εξαγγελίες
«Η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, εγκλωβισμένη στις ανέφικτες προεκλογικές εξαγγελίες της, στον κατά φαντασίαν σχεδιασμό της και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανευθυνότητα, οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδα που φαντάζουν αδιανόητα για την Αττική του 21ου αιώνα, αφού αντί αύξησης της ανακύκλωσης εξαντλείται και ο τελευταίος χώρος υγειονομικής ταφής», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της περιφέρειας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Ενδεικτικό είναι πως ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης του μοναδικού αυτού χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο (του ΧΥΤΑ Φυλής), ο ΕΣΔΝΑ, προ ημερών προέβη σε μία ιδιαίτερη σημαντική ανακοίνωση για τις συνθήκες λειτουργίας.
«Η επί μισό αιώνα λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αναμφισβήτητα αποτελεί -όπως έχει άλλωστε διαπιστώσει και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ''''μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου''''. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η διοίκηση του ΕΣΔΝΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας σχετικά με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία της λειτουργίας της χωματερής. Ικανοποίησε έτσι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής» έλεγε η ανακοίνωση.
Το αγκάθι των συμβάσεων
Αντιμέτωποι με σωρούς σκουπιδιών ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες και οι Πειραιώτες, ενώ προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα σε αρκετούς δρόμους της πόλης. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, δημιουργήθηκε εξαιτίας της λήξης στο τέλος Μαρτίου συμβάσεων υπαλλήλων καθαριότητας κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αυτό οδήγησε σε ελλείψεις προσωπικού για την αποκομιδή απορριμμάτων.
«Είναι ανάγκη να γίνει γνωστό ότι όλο το διαθέσιμο, αυτή τη στιγμή, προσωπικό της καθαριότητας βρίσκεται στους δρόμους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά.
Τον εφιάλτη των σκουπιδιών έχει ζήσει επανειλημμένως η Τρίπολη. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω του ίδιου προβλήματος της λήξης συμβάσεων, ο εφιάλτης επανήλθε. Επί δύο εβδομάδες σε ορισμένες περιοχές τα σκουπίδια παρέμειναν στους κάδους. «Λόγω της λύσης σύμβασης που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα με τους ιδιώτες οι οποίοι είχαν αναλάβει την καθαριότητα των δημοτικών ενοτήτων και την αντικατάσταση αυτών με μόνιμους υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την υπηρεσία τους στην καθαριότητα, υπήρξε αυτό το μικρό κενό στην αποκομιδή των απορριμμάτων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σωτήρης Παπαδημητρίου (στο arcadianews).
Πάσχα με σκουπίδια
Το πρόβλημα κρατάει καιρό. Ηδη, από τον περασμένο Ιανουάριο η Κέρκυρα κόπηκε στα… δύο. Από τη μία είναι οι κάτοικοι που αντιδρούν για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του και συσσωρεύονται δεματοποιημένα απορρίμματα, και από την άλλη εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη και απέκλεισαν τους δρόμους ώστε να μη μεταφερθούν σκουπίδια στην περιοχή.
Αποτέλεσμα, το Πάσχα βρήκε ολόκληρα χωριά να είναι γεμάτα σακκούλες σκουπιδιών και να πλήττεται η τουριστική εικόνα του νησιού. Ακόμη και χθες περιοχές όπως εκείνη του Πετριτή ήταν γεμάτες σκουπίδια. Η κυρίαρχη άποψη, όπως παντού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, είναι και εδώ το «όχι στην αυλή μου». Δεν έλειψαν μάλιστα σκέψεις κάποιων ώστε να γίνει μεταφορά των σκουπιδιών ακτοπλοϊκώς εκτός νησιού...
Η μάχη της Δυτικής Ελλάδας
Εμπόλεμη είναι η κατάσταση στη Δυτική Ελλάδα. Το πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιαλείας έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για να τα δεχτούν. Η προσωρινή λύση που επιλέχθηκε ήταν να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, γεγονός όμως που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής.
Οι κάτοικοι μπλόκαραν την είσοδο του χώρου, μη επιτρέποντας να εισέλθουν απορριμματοφόρα από τον Δήμο Αιγιαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να υπάρξει πρόβλημα και με τα σκουπίδια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που λόγω του μπλόκου παρέμειναν σε αρκετούς δρόμους επί μέρες δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Στο θέμα χρειάστηκε να επέμβει ο εισαγγελέας ώστε να «επιταχθεί» ο ΧΥΤΑ Φλόκα και να επιτραπεί η απόρριψη των σκουπιδιών από τον Δήμο Αιγιαλείας. Τα απορρίμματα του δήμου είχε στο μεταξύ εξεταστεί ακόμη και να... ταξιδέψουν στην Αιτωλοακαρνανία ή και στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας της Πάτρας. Σενάρια τα οποία συνάντησαν και αυτά την έντονη αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Σημειώνεται ότι και ο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας λειτουργεί στα όριά του και πήρε μικρή χρονική παράταση ύστερα από κάποιες εργασίες επεκτάσεων που έγιναν. Πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει εξάλλου την παρουσία βαρέων τοξικών ουσιών στον αγωγό ομβρίων κοντά στον ΧΥΤΑ Χρυσαμπέλων της Αιγιαλείας. Ουσίες που, όπως επισημαίνεται, είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και του Κορινθιακού κόλπου.
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία. Για τον λόγο αυτόν οι γνωρίζοντες το θέμα μιλούν για βόμβα έτοιμη να εκραγεί στη Δυτική Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια, με τον κίνδυνο οι πόλεις να μετατραπούν σε... Νάπολη, όσο δεν κάμπτονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία σωστών υποδομών και όσο οι ιθύνοντες δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη να προχωρήσουν τα έργα.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Τεταρτης 18 Απριλίου.