Αύριο θα μάθουμε, επιτέλους, τα μυστικά της black list. Ο Red θα πει στην Keen πράγματα που οι fun της σειράς θρίλερ περιμένουμε να μάθουμε στο Netflix εδώ και 8 χρόνια! Κι όμως! Έπειτα από τόση υπερκατανάλωση του προϊόντος το πιο πιθανό είναι να επιλέξουμε ένα καλό εστιατόριο. Το κοινό δεν «φυλακίζεται». Είτε αφορά την τηλεόραση είτε την πολιτική. Το ενδιαφέρον του χτες δεν αποτελεί εγγύηση για τις δημοφιλείς προτιμήσεις του μέλλοντος.
Η τηλεοπτική σειρά black list έχει γράψει την δική της ιστορία. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που το προϊόν ξεφεύγει από τα στενά όρια της τηλεοπτικής παραγωγής και καταλαμβάνει χώρο και σε ζώνες πέραν αυτής. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για τον Red και την γοητεία που ασκεί στο κοινό του. Η σειρά βρίσκεται ήδη στον 8ο κύκλο και ετοιμάζεται ο 9ος. Η ιστορία αφορά την συνεργασία ενός εγκληματία με το FBI. Και επί 8 χρόνια περιμένουμε να μάθουμε αν ο εγκληματίας αυτός είναι Ρώσος πράκτορας, ποιες είναι οι διαδρομές του παρελθόντος και ποια είναι η πραγματική του σχέση με άλλους ήρωες της σειράς. Τέλος πάντων, κάθε τηλεοπτική σειρά έχει ένα μυστικό για να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Το θέμα είναι ότι αυτή η συνταγή δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται επ άπειρον. Δεν μπορείς να φωνάζεις κάθε βράδυ τον γείτονα για να του προσφέρεις το ίδιο φαγητό. Κάποια στιγμή θα το βαρεθεί…
Αυτό αφορά όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας. Βλέπουμε πολιτικούς που επιμένουν σε ένα μοτίβο. Ή ακόμη και ολόκληρες κυβερνήσεις. Επειδή το μοτίβο αυτό «αρέσει» το επαναλαμβάνουν συνεχώς. Κι όμως! Η υπερκατανάλωση οδηγεί κάθε φορά στο ίδιο αποτέλεσμα: Το κοινό βαριέται και εγκαταλείπει.
Θα πει κάποιος, τόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς νέες ιδέες; Να δώσει νέο προσανατολισμό στο προϊόν και να προκαλέσει εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού; Στην βιομηχανία του θεάματος αυτό επιχειρείται κατά κόρον. Επειδή εκεί έχουν μαζευτεί οι … καλύτεροι σεναριογράφοι και γνωρίζουν ότι ακόμη και οι υπερβολές έχουν τα όριά τους. Οκτώ χρόνια αναμονής, για παράδειγμα, είναι πολλά για να περιμένει ο θεατής μία αποκάλυψη. Και σπεύδουν να το διορθώσουν. Στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα. Εκεί δεν μαζεύονται οι καλύτεροι, αλλά πιστεύουν ότι είναι. Κι αυτό στο τέλος δημιουργεί ατυχήματα. Δείτε πως την «πάτησε» το επιτελείο του Τσίπρα. Μέχρι την τελευταία ημέρα πίστευαν (πράγματι πίστευαν) ότι θα κέρδιζαν τις εκλογές. Ή τουλάχιστον δεν θα τις έχαναν με μεγάλη διαφορά. Επειδή δεν είχαν καταλάβει (ούτε ακόμη το έχουν καταλάβει) ότι το μετεμφυλιακό κλίμα της «πρώτης φοράς αριστεράς» είχε πάψει κάποια στιγμή να «πουλάει»…
Θανάσης Μαυρίδης