Όταν η αρχαιολογική υπηρεσία αποφασίζει να στήσει την σημαία της στου Αφάντου, στα Ορυχεία της Χαλκιδικής και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι σαφές ότι έχουμε χάσει την επαφή μας με την σοβαρότητα. Κι ύστερα μιλάνε για επενδύσεις. Η επιχείρηση καταστροφής της χώρας συνεχίζεται!
Οι άνθρωποι δεν θέλουν επενδύσεις. Το λένε από την πρώτη στιγμή και με κάθε τρόπο. Κι επειδή τους πιέζουν οι δανειστές, έχουν βρει νέα πατέντα: Λένε αρχικά ναι και στην συνέχεια αναλαμβάνει δράση η αρχαιολογική υπηρεσία. Η δικαιολογία τους προς τους δανειστές είναι κατά την γνώμη τους «ισχυρή»: «Εμείς θέλαμε, αλλά στην Ελλάδα η αρχαιολογική υπηρεσία είναι κράτος εν κράτει. Ξέρετε τώρα, από την Ελλάδα ξεκίνησε ο δυτικός πολιτισμός κι αν δεν λειτουργούσε έτσι η Αρχαιολογία θα είχαν κτιστεί πολυκατοικίες μέχρι και στην Ακρόπολη»…
Μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας. Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Δεν μπορεί σε κάθε μεγάλη επένδυση να παρεμβαίνει η Αρχαιολογία. Στην Χαλκιδική βρέθηκαν πράγματι αρχαία, αλλά υπήρχε πρόταση για την προστασία τους και την ταυτόχρονη συνέχιση των εργασιών. Έπειτα από αρκετούς μήνες η Αρχαιολογία αποφάσισε να παρατείνει το μαρτύριο των επενδυτών και να συνεχίσει τις κωλυσιεργίες εφευρίσκοντας, κατακαλόκαιρο, την αυτοψία- που έπρεπε να είχε γίνει από πέρσι.
Στου Αφάντου; Τι βρήκαν; Τον Κολοσσό; Στο Ελληνικό; Τους διαδρόμους προσγείωσης των αρχαίων αστροναυτών; Δυστυχώς, αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση με λογικά επιχειρήματα. Αυτοί εδώ είναι ικανοί να κηρύξουν όλη την χώρα αρχαιολογική ζώνη Α' απολύτου προστασίας, όπου απαγορεύονται σχεδόν τα πάντα, και σίγουρα η δόμηση.
Να βγουν και να πουν έντιμα προς όλους ότι απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ότι είναι ανεπιθύμητοι οι επενδυτές. Να μην χάνουμε χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις. Επίσης, είναι κρίμα κι άδικο να χρησιμοποιείται με τέτοιο βάναυσο τρόπο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για την Αρχαιολογία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το πώς θα έρθει στην συνέχεια η ανάπτυξη και πως η χώρα αυτή θα μπορέσει να σηκώσει και πάλι κεφάλι, όταν η κυβέρνησή της έχει δείξει κόκκινη κάρτα σε όλες τις επενδύσεις, είναι κάτι που εμείς αδυνατούμε να το απαντήσουμε. Όπως επίσης δεν καταλαβαίνουμε πως αυτή η χώρα με την πολιτική που ακολουθεί θα καταφέρει να μείνει στην ζώνη του ευρώ.
Θανάσης Μαυρίδης