Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε μια μόνιμη αποικία χρέους μετατρέπει την Ελλάδα η κυβέρνηση, κάνοντας αυτό που κατήγγειλε κάποτε ως αντιπολίτευση.
Σήμερα η γεμάτη αντιφάσεις και βασανιστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την προσαρμογή, επισφραγίζει μέσα από την περίφημη πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας, ότι ετοιμάζεται να δεχθεί αυτό που η ίδια κάποτε κατηγορούσε.
Στην ουσία η περίφημη γαλλική πρόταση δεν είναι παρά ένα πείραμα, καθώς η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να απαλλαγεί από το πρόβλημα Ελλάδα και να αποδείξει ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια έκαναν τις χώρες να ξεπεράσουν την κρίση. Ετσι, αντί για πιστοληπτική γραμμή επιλέγεται ένας πειραματικός μηχανισμός που μετατρέπει τη χώρα σε αποικία χρέους και υψηλών πλεονασμάτων. Εφεξής το πρόβλημα μετατίθεται από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τις εκταμιεύσεις, στους Ελληνες πολίτες, τόσο με τα θηριώδη υπερπλεονάσματα, όσο και με τη συμβολή της δημόσιας περιουσίας.
Κλειδί της φόρμουλας που προτείνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία είναι η μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών δανείων της Ελλάδας, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κάτω από ένα όριο. Η μεν Γαλλία προτείνει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους εφόσον ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στην 5ετία είναι υψηλότερος του 3,4%, και να μειώνονται αν πέφτει κάτω από το ποσοστό αυτό. Επίσης προτείνει να μη γίνονται καθόλου πληρωμές, εφόσον η ανάπτυξη πέφτει κάτω από το 2,8%. Σημειωτέον ότι κανένας διεθνής οίκος, ακόμη και στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του, δεν έχει ποτέ μιλήσει για ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα, πάνω από 2,4%-2,7% τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) προτείνει να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ σήμερα), όταν η ανάπτυξη πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο έναν χρόνο, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι αν μια χρονιά η Ελλάδα παρουσιάσει, για παράδειγμα, ρυθμό ανάπτυξης 1%, τότε θα καταβάλει για την εξυπηρέτηση του χρέους ποσό ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ σήμερα), αντί για τη δόση που θα της αναλογεί εκείνη τη χρονιά, πχ. της τάξης των 5 δισ. ευρώ
Αν και θετική η λύση της μετάθεσης των πληρωμών στο μέλλον, στην πράξη δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση της πολιτικής των παλαιότερων κυβερνήσεων, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ως αντιπολίτευση. Είναι μια επαναβεβαίωση της πολιτικής που επιτεύχθηκε με μεγάλη προσπάθεια την 21η/2/2012 στο Eurogroup από το δίδυμο Παπαδήμου-Βενιζέλου, και βεβαιώθηκε την 27η /11/2012 σε ένα άλλο Eurogroup από το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Μ. Πέμπτης 5 Απριλίου, αρ. φύλλου 94.
Φωτογραφία: Shutterstock