Το καλοκαίρι του 2020 οι πειραματικές δοκιμές των εταιρειών για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορονοιού έδειχναν να βρίσκονται στην τελική ευθεία προκαλώντας έναν «πόλεμο» μεταξύ μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών. Σήμερα η διάθεσή του προκαλεί ένα είδος «εμπορικού πολέμου» αλλά και μια πλειοδοσία που φτάνει μέχρι τις κρυφές σελίδες του dark web.
Τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους γινόταν γνωστό μέσω ανακοινώσεων πως δύο εμβόλια είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία και ταυτόχρονα ξεσπούσε ένα «πόλεμος» μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και κατασκόπων που κινούνταν στο πεδίο της βιομηχανικής κατασκοπείας.
Άτομα με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το παιχνίδι με διασυνδέσεις στο χώρο των χάκερς υψηλού επιπέδου κινητοποιήθηκαν προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα που αφορούσαν στοιχεία του εμβολίου καθώς και αποτελέσματα των πειραματικών δοκιμών.
Μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα μέχρι και η Βορεια Κορέα, είχαν μπει στο παιχνίδι του εμβολίου αναζητώντας λύσεις και προτείνοντας συμφωνίες προς τις φαρμακευτικές βιομηχανίες.
Ήταν τότε μάλιστα που κυκλοφορούσαν πληροφορίες για επί τόπου παρεμβάσεις και διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ποσά που διατίθεντο για την προμήθεια των εμβολίων, προκειμένου κάποιες χώρες να προηγηθούν στις συμφωνίες ενόψει της διάθεσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.
Ο νέος «εμπορικός πόλεμος»
Την περίοδο εκείνη άρχισε να εξελίσσεται και ένας άτυπος εμπορικός πόλεμος με τις χώρες να επιχειρούν να κλείσουν συμφωνίες. Οι χώρες μέλη της ΕΕ κινήθηκαν σε μια συγκροτημένη προσπάθεια για να προμηθευτούν εμβόλια με στόχο μια κοινή διαχείριση.
Βέβαια η Βρετανία ήταν αυτή που από την αρχή έχοντας θέσει εαυτόν εκτός ΕΕ με το Brexit κατάφερε να κάνει τις πρώτες συμφωνίες ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνονταν οι πειραματικές δοκιμές στο Ρωσικό και Κινεζικό εμβόλιο.
Η διαδικασία του πλειστηριασμού είχε αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι. Στα τέλη του 2020 οι εμπορικές συμφωνίες οδηγούσαν στην επικράτηση των ισχυρότερων με τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες να αλλάζουν ρόλο και να αναλαμβάνουν την περιφρούρηση της παρασκευής και της διάθεσης των εμβολίων.
Πρόσωπα με γνώση σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης «εμβόλια Covid19» κάνουν λόγο για μια κινητικότητα 6μήνου σε πολλές και διάφορες πλευρές του πλανήτη που οδήγησε ακόμη και σε «αψιμαχίες» όπως αυτή σε κεντρικό ξενοδοχείου του Πεκίνου, όπου συνέπεσαν ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικές χώρες με κοινό στόχο στοιχεία που αφορούσαν την πορεία ενός συγκεκριμένου εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που κινήθηκαν και κινούνται γύρω από το εμβόλιο ήταν και είναι πολλά, γεγονός το οποίο αυξάνει και την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις αλλά και οι ανακοινώσεις για μικρότερες προς διανομή ποσότητες.
Οι αγοραπωλησίες στο σκοτεινό διαδίκτυο
Από την πρώτη στιγμή το σκοτεινό διαδίκτυο μπήκε στο παιχνίδι του εμβολίου. Διαρροές πληροφοριών έκαναν την εμφάνισή τους σε ιστοσελίδες του dark web και αφορούσαν στις γενικότερες εξελίξεις.
Από την ημέρα όμως που ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου, εμφανίστηκαν στις σελίδες του σκοτεινού διαδικτύου πληροφορίες δίπλα σε αυτές που αφορούν πωλήσεις ναρκωτικών και όπλων και άλλων παράνομων συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάφορες χώρες του πλανήτη χωρίς να εξαιρείται και η Ελλάδα εμφανίζονται «αγγελίες» πώλησης εμβολίων κατά της Covid19, έναντι αδράς αμοιβής.
Υποσχόμενες ουσιαστικά την παράκαμψη της λίστας και ζητώντας αμοιβές με τη μορφή του bitcoin συνδιαλέγονται ακόμη και για τον τρόπο διάθεσης του εμβολίου κάτι που απασχολεί έντονα τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Ελλάδα υπάρχει σχετικός συναγερμός τόσο στην υπηρεσία πληροφοριών όσο και στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑΣ.