Στη λήψη έκτακτων μέτρων στην Βρετανία τις τελευταίες ώρες αναφέρεται στο Liberal ο ορθοπεδικός χειρούργος του Royal London Hospital, Αλέξανδρος Βρης, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση στηρίχθηκε στο δόγμα της «ανοσίας αγέλης» που είχε εφαρμοστεί σε άλλες ασθένειες στο παρελθόν. Κρυφή ελπίδα του είναι η εξεύρεση εμβολίου, το οποίο όμως όπως λέει δεν θα είναι έτοιμο πριν ένα χρόνο. Εκφράζει επίσης ανησυχία για αναβίωση του ιού όταν θα σταματήσουν τα μέτρα και το «μένουμε σπίτι».
Συνένεντευξη στην Νικολέττα Μουτούση
Η κατάσταση στην Βρετανία επιδεινώνεται;
Δεν είναι τόσο πολλά τα κρούσματα, αλλά υπάρχει πολύ γρήγορη εξάπλωση στο Λονδίνο. Κυριαρχεί ανησυχία. Ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σχολεία. Στα νοσοκομεία υπάρχει αλλαγή λειτουργίας, ώστε να έρχονται σε λιγότερη επαφή υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς.
Γίνεται ακύρωση σε όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, που δεν είναι επείγοντα. Δημιουργούνται χώροι σε χειρουργεία και άλλες μονάδες για να λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση πιθανών ασθενών με κορονοϊό. Υπάρχει προβληματισμός βέβαια για ασθενείς που για άλλους λόγους θα χρειαστούν κρεβάτια, όπως για παράδειγμα από τροχαία.
Θεωρείται ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων;
Υπήρξε αλλά ένας τρόπος, που προβλέπεται, είναι να βάλεις σε καραντίνα ευπαθείς ομάδες και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν για να αρρωστήσουν και να αποκτήσουν ανοσία. Είναι αυτό που λέμε ‘’ανοσία αγέλης’’ και έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε ασθένειες όπως η ερυθρά και η πολιομυελίτιδα, αν και τώρα εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος επανέρχονται. Το ρίσκο είναι ότι δεν ξέρεις ότι θα προστατεύσεις τις ευπαθείς ομάδες.
Ήταν σωστή επιλογή;
Δεν υπάρχει ηθικά εύκολη λύση. Η κρυφή ελπίδα είναι να βρεθεί εμβόλιο αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος. Το πρόβλημα βέβαια είναι αν μείνουμε όλοι σπίτι και μετά ξαναβγούμε έξω μπορεί να ξαναγίνει επιδημία. Στόχος είναι να υπάρξει ανοσία. Με το πού θα σταματήσουν δηλαδή τα μέτρα, μπορεί να αναβιώσει. Ίσως αυτή η κρίση, προκειμένου να τερματιστεί, θα πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα.
Υπάρχει τρόπος ελέγχου του ιού;
Γίνονται προσομοιώσεις με βάση τα στοιχεία της γρίπης του 1918. Με αυτά κάνουν προβλέψεις και παίρνουν μέτρα. Η διαφορά βέβαια είναι πως τα δεδομένα αυτά είναι πριν από 100 και πλέον χρόνια. Τώρα οι άνθρωποι ταξιδεύουν παντού. Η διασπορά τότε ήταν όπου μπορούσαν να περπατήσουν.
Στην Ελλάδα κρίνεται ότι υπάρχει σωστός χειρισμός;
Δείχνει ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση. Προχωράνε βήμα- βήμα και φαίνεται πως μέχρι τώρα ελέγχουν την κατάσταση, χωρίς βέβαια να αποκλείονται κρούσματα.
Υπάρχει κίνδυνος από τις δομές προσφύγων;
Το καλό είναι ότι στις δομές βρίσκονται άτομα ηλικιών που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες και ίσως αποκτήσουν ανοσία. Ωστόσο, οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.