Οι Βρετανοί αποφασίζουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα απλό σενάριο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία μας αφορά! Ένα πιθανό Brexit θα επαναφέρει την συζήτηση και για το Grexit. Η ουσία είναι ότι κάθε κακό σενάριο – κι υπάρχουν πολλά- κλείνει τους Ευρωπαίους στο καβούκι τους και πετάει εμάς στα σχοινιά…
Ας πούμε, λοιπόν, ότι οι Βρετανοί ψηφίζουν το Brexit. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Ελλάδα; Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα περάσει σε αυτή την περίπτωση μία κατάσταση εσωστρέφειας, λόγω της αμφισβήτησης που θα προκαλέσει για τις προοπτικές της η ψήφος των Βρετανών. Ανάλογη, με το μέγεθος της κρίσης θα είναι και η αντίδραση του Βερολίνου. Μία αντίδραση που στο τέλος μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και το Grexit, σαν μία προσπάθεια της ΕΕ να απαλλαγεί από τα περιττά βαρίδια στην ώρα της μάχης. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος για να επιδεινώσει την κρίση, αλλά το Grexit είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους θα σκεφτούν να εκμεταλλευτούν την κρίση και να κερδίσουν πόντους στις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες ή με το Βερολίνο.
Ας πάμε όμως και στην περίπτωση εκείνη που οι Βρετανοί ψηφίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα νιώσει ότι έχει αποφύγει μία μεγάλη περιπέτεια. Τουλάχιστον ως την επόμενη. Μπορεί να απομακρύνεται σε αυτή την περίπτωση το Grexit, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η πίεση προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μία πίεση που αργά η γρήγορα θα φέρει και πάλι τις σχέσεις μας με το Βερολίνο στο κόκκινο! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ψήφος παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ μας δίνει χρόνο. Κάτι που αυτή την στιγμή το χρειαζόμαστε απόλυτα…
Πάμε σε άλλα σενάρια! Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο να αποφύγει το πικρό ποτήρι των ήττας στις εκλογές η κυρία Μέρκελ; Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι καλό για την Α. Μέρκελ και έτσι δεν είναι απίθανο το κόμμα της να κατέβει με έναν άλλον υποψήφιο. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει πολλά από την γερμανίδα καγκελάριο. Μπορεί κάποιοι εδώ στην Αθήνα να έκαναν καριέρα πουλώντας αντιγερμανισμό και βρίζοντας χυδαία την Μέρκελ, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ένας άλλος καγκελάριος δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει την ίδια «γραμμή ανοχής» έναντι της Ελλάδας.
Σενάριο τρίτο: Θα κρατηθούν οι Κινέζοι; Ας μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια Οικονομία βασίστηκε πάνω στην ανάπτυξη της Κίνας. Αν η κατάσταση αυτή ανατραπεί θα έχουμε σημαντικές αναταράξεις σε όλο τον κόσμο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει στηρίξει πολλά στην υπόθεση της Κίνας. Αλλά και οι Έλληνες εφοπλιστές εξαρτώνται σε έναν μεγάλο βαθμό από την Οικονομία της Κίνας.
Το ερώτημα είναι λίγο γενικότερο και αφορά την επόμενη οικονομική κρίση. Επειδή αυτή θα συμβεί, όπως συμβαίνει πάντα. Το πιο συνεπές δρομολόγιο είναι αυτό της οικονομικής κρίσης. Κατά πάσα πιθανότητα η αφορμή θα είναι η Κίνα. Αλλά μπορεί να είναι και οποιαδήποτε άλλη. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ένα νέο τσουνάμι.
Όλα αυτά είναι λίγο μπερδεμένα, όπως κάθε φορά που μιλάμε για σενάρια. Και πολλές φορές είναι αλήθεια ότι χανόμαστε μέσα σε αυτά. Αλλά και χωρίς τα σενάρια δεν μπορεί κανείς να κάνει έναν στοιχειώδη σχεδιασμό. Πόσο μάλλον όταν όλοι οι άλλοι γύρω μας ξοδεύουν απίστευτα ποσά για να αποκτήσουν ένα τόσο δα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους τους.
Αν στην χώρα αυτή διαθέταμε στρατηγική στα εθνικά μας θέματα, θα ξέραμε τι θα κάνουμε την επόμενη ώρα και κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Διότι θα το είχαμε μελετήσει, συμφωνήσει και αποφασίσει από τα πριν κι όχι την τελευταία στιγμή. Θα υπήρχε κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων. Θα διαθέταμε οργανισμούς για να μελετούν τις συνθήκες και τα γεγονότα και οι οποίοι θα ήσαν στελεχωμένοι με άξιους επιστήμονες.
Αν τα είχαμε όλα αυτά, θα ήμασταν μία άλλη χώρα! Και τότε θα δικαιούμασταν περισσότερη αισιοδοξία, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Διότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ακόμη κι αν εκδηλωθεί ένα και μόνο σενάριο απ΄ όσα σας αναφέραμε. Αν επιβεβαιωθούν τα δύο ή και τα τρία σενάρια; Τότε θα μιλάμε για θρίλερ…
Θανάσης Μαυρίδης