Ο αναγνώστης μας Μανόλης Ρ. μας μετέφερε τι του συνέβη, όταν αποφάσισε να κάνει κλικ σε μία διαφήμιση του facebook για μεταπτυχιακές σπουδές εξ'' αποστάσεως. Κάνουμε την δημοσίευση για δύο λόγους. Ο πρώτος για να προφυλάξουμε όσους μπορούμε. Ο δεύτερος, επειδή το μοτίβο της απάτης είναι συνήθως το ίδιο. Αλλάζει, μόνο το «μέσο». Άλλοτε πρόκειται για μεταπτυχιακά, άλλοτε για μετοχές!
«Σας γράφω σήμερα για ένα θέμα για το οποίο δεν έχω κάτι να κερδίσω αλλά έπεσε στην αντίληψη μου αυτές τις μέρες με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουμε κάποιους συμπολίτες μας να μην πέσουν θύματα επιτηδείων. Χωρίς άλλη καθυστέρηση σας παρουσιάζω τη περίπτωση που μου έτυχε.
Ως άτομο που επισκέπτεται συχνά πλατφόρμες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και που αναζητά να κάνει ένα μεταπτυχιακό άρχισαν να εμφανίζονται συχνά διαφημίσεις στο newsfeed του facebook για εξ'' αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα, αναγνωρισμένα (σύμφωνα με τη διαφήμιση πάντα) από Αμερικανικά ιδρύματα χωρίς αυτά να κατανομάζονται. Μπορούσες να ζητήσεις μόνο επιπλέον πληροφορίες. Γνωρίζοντας από παλαιότερη έρευνα μου ότι κάτι τέτοιο είναι 99% ανακριβές δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία η διαφήμιση όμως εμφανιζόταν συνεχώς μέχρι που αποφάσισα από περιέργεια να ζητήσω πληροφορίες. Έκανα λοιπόν κλικ και έδωσα τα στοιχεία επικοινωνίας.
Πράγματι μέσα σε 48 ώρες δέχτηκα κλήση από αριθμό του εξωτερικού για το συγκεκριμένο θέμα. Ο άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί μου μιλούσε άπταιστα αγγλικά και ήταν ευγενέσταστος. Μου εξήγησε ότι είναι student advisor του Ψ Πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι δεν γνώριζα το πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο καμπανάκι αλλά και πάλι έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια κάποια ιδρύματα με αποκλειστικό σκοπό το on-line learning οπότε συνέχισα να ακούω.
Αν και του εξήγησα ευγενικά ότι ενδιαφέρομαι για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και το ίδρυμα και ότι θα ήθελα (αφού είχαν το e-mail) να μου στείλουν ενημερωτικό υλικό και την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιδρύματος χτύπησε ΚΑΜΠΑΝΑ και όχι καμπανάκι. Προτιμούσε να μου τα εξηγήσει ο ίδιος για να μην υπάρχουν "παρανοήσεις" και ΄ήθελε να ανοίξω τον υπολογιστή μου για να μεταβώ στην ιστοσελίδα που θα μου υποδείκνυε. Όσο μου άνοιγα τον υπολογιστή άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις για το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά κυρίως για το αν εργάζομαι, τι εισόδημα έχω, ποιος θα πληρώσει και τα σχετικά.
Στο μεταξύ βρήκα την σελίδα του "ιδρύματος" Ψ . To καμπανάκι ξαναχτύπησε όταν δε μου άφησε χρόνο για να τη δω και να ψάξω τα προγράμματα αλλά μου άνοιξε το chat box για να στέλνει συμπληρωματικό υλικό. Ο τύπος ήταν καλός στις επιθετικές πωλήσεις ή κάτι παραπάνω; Με ρώτησε σε τι αντικείμενο θέλω στο master. Έχοντας πτυχίο οικονομικών του ζήτησα μεταπτυχιακό για computer science. Περίμενα μια άρνηση ( κανένα σοβαρό ίδρυμα δε θα πάρει για μεταπτυχιακό κάποιον σε εντελώς άσχετο τομέα).
Κανένα πρόβλημα μου λέει. Κάνε κλικ στη σχολή πληροφορικής του πανεπιστημίου και διάλεξε η απάντηση. Διαλέγω ένα στη τύχη οπότε αρχίζει να μου λέει για το πρόγραμμα. Όχι για το ίδιο το πρόγραμμα δηλαδή αλλά για δίδακτρα και το απολύτως ηλεκτρονικό περιβάλλον που δε θα χρειαστεί να αγοράσω βιβλία και τα σχετικά. Μου στέλνει μάλιστα στο chat box λίστα μαθημάτων.
Μα θα είναι αναγνωρισμένο του λέω; Ο τύπος ήταν έτοιμος και για αυτή την ερώτηση. Ναι μου λέει, θα πάρει σφραγίδα της Χάγης (Apostille) και θα είναι όλα οκ. Θα μπορώ μάλιστα να γραφτώ και για διδακτορικό αν θέλω. Στο μεταξύ κάθε προσπάθεια που κάνω να βρω στο site πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών είναι μάταιη. Δεν υπάρχει τίποτα. Οι σύνδεσμοι δεν δουλεύουν ή σε επιστρέφουν στην αρχή.
Και ενώ ετοιμάζομαι ευγενικά να αρνηθώ και να λήξει το θέμα εμφανίζεται το μεγάλο κόλπο. Δικαιούσαι λέει και υποτροφία από 50-80%, αρκεί να προλάβουμε πριν τελειώσουν. Να σου στείλω το registration form, να πληρώσεις το admission fee και από εκεί και πέρα επειδή θα πάρω 100% την υποτροφία / χρηματοδότηση θα πληρώσω μόνο δύο δόσεις και θα ξεχρεώσω (υποτίθεται ότι κανονικά πλήρωνες 1000$ εγγραφή και μετά έκανες δόσεις). Το κλασσικό κόλπο του απατεώνα. Τα λεφτά μπροστά και υπο πίεση μη χαθεί η ευκαιρία.
Μόλις του είπα όχι ευχαριστώ θέλω να το ψάξω λίγο πρώτα στράβωσε για τα καλά αλλά διατήρησε ψυχραιμία. Όντας μεγάθυμος μου έδωσε 24 ώρες να αποφασίσω...για να μη χάσουμε την υποτροφία ντε...»
Στην συνέχεια ο αναγνώστης μας παραθέτει διάφορες φωτογραφίες. Υπάρχει διαφήμιση ειδικά για τους Έλληνες, η οποία αναφέρεται στην κρίση! Όπως σημειώνει ο Μανόλης «ξέρουν ότι είμαστε πιεσμένοι, ευάλωτοι, στριμωγμένοι και θέλουν να το εκμεταλλευθούν. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία εξάλλου».
Και τέλος ο Μανόλης απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι πρόκειται για απάτη:
«Δεν υπάρχει διεύθυνση του ιδρύματος. Πουθενά. Ούτε λοιπές πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο καλλιτέχνης έχει βάλλει αντί για διεύθυνση google maps αν όμως κάνεις κλικ και προσέξεις αντί για πανεπιστήμιο βλέπεις μια αποθήκη με φορτηγά.
Δεν έχει όπως όλα τα νορμάλ αμερικάνικα πανεπιστήμια αναλυτικά τις υποτροφίες, χρηματοδοτήσεις και συνοδευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Εδώ ένας μόνο τύπος σου τις έλεγε τηλεφωνικά ανάλογα υποθέτω κάθε φορά με τον αν είσαι εργαζόμενος, νέος, κ.τ.λ.
Ανύπαρκτη παρουσία στα social media.
Twitter: 3 followers, δημιουργία προφίλ το περασμένο φθινόπωρο
Να μη συνεχίσω άλλο, νομίζω ότι καταλάβατε τι γίνεται. Ψεύτικη ιστοσελίδα από ένα κύκλωμα που προσπαθεί να εξαπατήσει κόσμο. Η σελίδα εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει ότι θα είχε κάθε πανεπιστήμιο στον ιστότοπο του. Προσπαθούν να μη σου δώσουν χρόνο να δεις με την ησυχία σου ελπίζοντας να πάρουν έστω τα λεφτά της εγγραφής. Η προσπάθεια είναι καλή και μάλιστα αν αναζητήσει κάποιος το πανεπιστήμιο θα βρει να το αναφέρουν σε αρκετές σελίδες, μάλιστα κάποια του έδινε και ranking 486 στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια, όλες τους όμως μοιάζουν με διαφήμιση του χωρίς να παρέχουν ουσιαστική πληροφορία».
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Δυστυχώς, ο κόσμος μας είναι γεμάτος από μικρές ψεύτικες ελπίδες. Η γνώση είναι δύναμη. Όπως και η πληροφορία. Χρειάζεται, λοιπόν, να διαδώσουμε την πληροφορία. Και να θυμόμαστε αυτό που λέγανε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, όταν ήθελαν να επισημάνουν κάτι «περίεργο»: Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό! Σας φαίνεται ότι θα χάσετε μία ευκαιρία; Σκεφτείτε το δεύτερη φορά. Είναι πραγματική αυτή η ευκαιρία που βρήκε σήμερα ειδικά εσάς και σας κυνήγησε με τόσο πείσμα;
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]